Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS-terroristen misshandlade kvinna – för släktens heder

31-åringe IS-återvändaren är tidigare dömd för att ha misshandlat en kvinna.
Mannen ska ha slagit kvinnan med sina knytnävar, en leksaksmopp och en leksaksdammsugare.
Två personer dödades i skottlossningen i Vivalla förra veckan. Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
En person som tidigare stridit för IS är häktad misstänkt för mord. Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖREBRO. 31-åringen var en av fyra bröder som reste till Syrien för att ansluta sig till terrorn.

Han återvände skadad – och förändrad – till Sverige.

Några månader senare besökte han en kvinnlig anhörig och misshandlade henne med knytnävar och en leksaksdammsugare.

Han menade att hon hade kränkt släktens heder – genom att röka vattenpipa.

I slutet av sommaren 2013 reste ett tiotal unga män från stadsdelen Vivalla i Örebro till krigets Syrien för att ansluta sig till stridande jihadister av typen som senare smälte samman till terrorsekten Islamiska staten.

Bland örebroarna fanns tre bröder. Senare skulle en fjärde göra samma resa.

Två av dem dog i kriget.

Den näst äldste i brödraskaran – i dag 31 år gammal – skadades svårt i ryggen när ett hus han befann sig i besköts av de syriska regimtruppernas pansarvagn. 

 

LÄS MER: Två IS-bröder dödades – tredje häktad för mord

 

Efter att ha vårdats på sjukhus i Turkiet under flera veckor utvisades han till Sverige.

Han hade tidigare arbetat som lärare i Örebro och begått flera brott. Redan 2012 dömdes han till fängelse för vapenbrott och flera fall av narkotikabrott. Sedan han återvände har han 2015 dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för misshandel och olaga hot.

Nu sitter han häktad misstänkt för ett av de två morden i Örebro förra veckan.

Resan till Syrien förändrade mannen.

 

Misshandlade kvinna – för att hon rökte vattenpipa

När han återvände till Örebro var skadan långtifrån läkt. I Sverige väntade nya operationer med efterföljande rehabilitering, sjukgymnastik och starka mediciner. I ett polisförhör beklagade han sig över sin situation: Kroppen var inte stabil, han hade tappat elva kilo på ett år och tillbringat sex månader i rullstol.

Men i april 2015 var han tillräckligt frisk för att misshandla en anhörig kvinna.

Tillsammans med sin bror besökte han kvinnan sent en kväll efter att han fått höra att hon rökt vattenpipa. Kvinnan har sagt i förhör att hon blev förvånad – eftersom 31-åringen aldrig hade försökt styra hennes beteende förut.

 


LÄS MER:
Kassem Hamadé: 31-åringen kommer inte vara den sista

 

I förhör återberättar den kraftigt blåslagna kvinnan händelsen:

31-åringen ber sin yngre bror att ta med kvinnans son till ett annat rum, samtidigt som han säger att han ska straffa henne eftersom hon har skämt ut släkten och skadat släktens heder.

I förhör har kvinnan berättat att han puttar ner henne i soffan och greppar en leksaksmopp som han slår mot hennes huvud och kropp. När den går sönder får han tag i en leksaksdammsugare och fortsätter slå. Det varvas med knytnävsslag och örfilar.

 

31-åringen tidigare dömd för misshandel

När misshandeln upphör tar han några djupa andetag. Innan han lämnar bostaden säger han att han kommer återvända varje kväll för att slå henne på nytt, har kvinnan sagt i förhör.

Efter händelsen tog släkten kvinnans parti, vilket framgår i förhör. Kvinnan och en annan anhörig vädrar där sina misstankar om att det är de starka medicinerna som har påverkat mannen i den våldsamma riktningen.

31-åringen misshandlade kvinnan med sina knytnävar och en leksaksmopp.
Han använde även en leksaksdammsugare.

När 31-åringen greps och konfronterades med anklagelserna förnekade han rubriceringen grov misshandel och menade att "hela sanningen" inte hade kommit fram.

Samtidigt medgav han att han hade blivit arg och tappat humöret, begått "ett misstag" och att han ville be kvinnan om ursäkt.

I maj 2015 dömdes han till skyddstillsyn med 80 timmars samhällstjänst för händelsen, som rubricerades som misshandel och olaga hot.

31-åringen nekar till mordanklagelserna som riktas mot honom. Hans advokat Christoffer Olsson har tidigare sagt till SVT om mannens bakgrund som IS-resenär:

– Det är inget som har berörts och det finns inga misstankar  om det. Det ligger utanför den här utredningen. 

 

Bröderna

Äldste brodern

Reste sommaren 2015 till Syrien tillsammans med två vänner. På Instagram publicerade han bilder där man kunde följa hans resa. Blev utkastad ur Turkiet vid två tillfällen innan han slutligen lyckades ta sig in i Syrien. I augusti 2015, när han var 29 år gammal, fick familjen beskedet att han var död. Ostraffad i Sverige.

 

31-åringen

Sitter häktad misstänkt för tisdagens mord i Vivalla. Reste 2013 till Syrien tillsammans med sina två yngre bröder för att ansluta till en terrorgrupp. Skadades i strid och utvisades till Sverige. Dömdes för vapenbrott och flera gånger för narkotikabrott innan resan. Efter resan har han dömts för misshandel och olaga hot, senast 2015.

 

29-åringen

Reste till Syrien sommaren 2013 tillsammans med sina bröder. Dömd i Sverige, innan resan, för rån och flera fall av narkotikabrott. Dömdes senast 2015 till dagsböter för brott mot knivlagen.

 

Yngste brodern

Reste till Syrien sommaren 2013. Återvände till Sverige där han inledde en mekanikutbildning – bara för att kort därefter återvända till Syrien när han inte fick fortsätta utbildningen. Under första veckan av 2015 nåddes familjen av beskedet att han hade stupat i Irak tillsammans med en annan man från Örebro.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!