I februari 2016 häktades Semi Oueslati i sin frånvaro för ett mord i Norrköping. Foto: POLISEN
I februari 2016 häktades Semi Oueslati i sin frånvaro för ett mord i Norrköping. Foto: POLISEN

Semi Oueslati, 44, efterlyst för svenskt mord gripen – kan inte utlämnas

Publicerad
Uppdaterad

I knappt två år har mordmisstänkte Semi Oueslati, 44, varit internationellt efterlyst för ett mord på ett rättegångsvittne i Norrköping. Nu har han gripits i Tunisien – men kan inte utlämnas till Sverige. 

– Vi hoppas att han tar sig till ett annat land så vi kan gripa honom, säger Mats Näkne, vice chefsåklagare i utredningen. 

Aftonbladet var först med att rapportera om gripandet, som ska ha skett i Tunisien i början av november.

Det var i februari 2016 som Semi Oueslati häktades i sin frånvaro för ett mord i Norrköping. En 20-årig man hade då skjutits till döds på en parkering, dagen innan han skulle vittna i en rättegång mot en 29-årig Hells angels-medlem. Rättegången gällde ett tidigare mordförsök på 20-åringen själv. 

Oueslati har starka kopplingar till gäng

Sedan dess har Oueslati varit spårlöst försvunnen. Semi Oueslati har starka kopplingar till gänget Black cobras, och den gängkonflikt mellan Hells angels och Outlaws som ska ha varit aktuell i rättegången i Norrköping. 

Oueslati har en lång brottshistorik bakom sig. 2004 frigavs han efter att ha suttit i fängelse i nio år för grovt rån och försök till dråp, men även senare har han dömts för bland annat våld mot tjänsteman.

 

LÄS MER: Två skjutna till döds i Hageby i Norrköping 

 

Interpol inblandade i ärendet

Mats Näkne, vice chefsåklagare i utredningen, bekräftar att Oueslati gripits i Tunisien. 

– Jag fick besked genom Interpol att han har gripits i Tunisien. Men eftersom han är både tunisisk och svensk medborgare kommer han inte begäras utlämnad, Tunisien lämnar inte ut egna medborgare, säger han. 

Enligt Mats Näkne är det ännu oklart om Semi Oueslati gripits när efterlysningen upptäckts eller om det är för något annat brott. 

Tunisiska myndigheter har gett Sverige ett erbjudande om att ta över utredningen, vilket man tackat nej till. 

– Det är inte görligt med en sådan här utredning. Det finns en rad vittnen och målsägande som måste höras, det är svårt att få dem att åka till Tunisien, säger Mats Näkne. 

 

LÄS MER: Semi Oueslati jagas för mordet på vittnet 

 

Hur går man vidare i utredningen nu? 

– Vi hoppas att han ska ta sig till något annat land som vi kan gripa honom i. Tills dess är han fortfarande efterlyst och häktad i sin utevaro.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag