– Jag tog det jättehårt, säger Amna. Foto: Privat– Jag tog det jättehårt, säger Amna. Foto: Privat
– Jag tog det jättehårt, säger Amna. Foto: Privat
– Det gjorde ont i hjärtat, säger polisen Daniel Ångman, som arbetade med ärendet. Foto: TOMAS LEPRINCE– Det gjorde ont i hjärtat, säger polisen Daniel Ångman, som arbetade med ärendet. Foto: TOMAS LEPRINCE
– Det gjorde ont i hjärtat, säger polisen Daniel Ångman, som arbetade med ärendet. Foto: TOMAS LEPRINCE

Lättklädd film på Amna, 19, spreds: ”Tog det jättehårt”

Publicerad

En privat video på 19-åriga Amna spreds på sociala medier mot hennes vilja.

Videon spreds via ett Instagramkonto som även läckte privata bilder på flickor betydligt yngre än Amna.

Utredningen omfattade strax under hundra ärenden – men lades till slut ned.

– Det gjorde ont i hjärtat när man märkte hur svårt det var att utreda, säger polisen Daniel Ångman som arbetade med fallet.

Det var i vintras som en privat film av 19-åriga Amna Fikak spreds via ett stort Instagramkonto som kallades för ”domedagen”.

– Jag tog det hårt till en början, jag tog det jättehårt. Filmen var överallt, säger hon.

Videoklippet låg ute i 48 timmar, och skickades sedan från okända nummer till Amnas mamma och hennes syster. Det blev droppen, berättar hon.

I april, några några månader senare bestämde hon sig för att vara öppen med sina känslor och sätta ner foten mot nätmobbarna. Det var därför hon startade ett Youtubekonto, och publicerade en film där hon berättade vad som hänt.

– Jag ville vara säker på att jag hade bearbetat det här fullständigt. Jag kan inte säga att jag klarat det om jag inte vet om att jag verkligen har klarat det. När jag lade upp filmen var jag klar med hela min process. 

Fanns videor på flickor

Hon hade då sett hur filmklipp på fler unga kvinnor och flickor spreds via kontot. 

– Jag är ändå nitton år och vuxen så jag kan ta en sådan här sak lite bättre, men jag såg att det det också fanns filmklipp på flickor i tolvårsåldern också. När jag var yngre saknade jag någon att se upp till så nu vill jag visa framfötterna och visa att man kan klarar att säga i från, säger hon.

Hon och några andra som blivit uthängda polisanmälde kontot – men utredningen lades ned. 

– Polisen sa bara att man inte kunde göra något och skulle lägga ner utredningen – det var det enda jag fick höra.

Polisen: ”Gjorde ont i hjärtat”

Daniel Ångman är utredningsansvarig på Rinkebypolisen, det polisområde som organiserade utredningen mot konton kopplade till ”Domedagen”.

Han säger att han förstår Amnas besvikelse över att utredningen lades ned.

– Det som de här kvinnorna och tjejerna utsattes för var sjukt kränkande och flera av dem har fått men för livet. Det gjorde ont i hjärtat när man märkte hur svårt det var att utreda.

Det handlade om strax under hundra olika ärenden med omkring 40-50 drabbade över hela Sverige. De yngsta flickorna som fanns med i utredningen var i 15-årsåldern, enligt honom.

 

LÄS ÄVEN: Jennifer, 19, fick hotfulla sms från okänd man 

 

Togs på sängen

Daniel Ångman berättar att lokalpolisområdena togs på sängen av den de omfattande utredningar som krävdes eftersom de konton som spred filmerna ständigt togs bort – men uppstod under nya namn.

– Vi har inte utrett svåra dataärenden tidigare. Det har handlade om hur Instagrams regler fungerar, vi hade inga utbildade dataspecialister. Vi fick börja om från början och ta reda på hur man utreder det här. Det visade sig vara mer avancerat än vi trodde. 

Bättre rustade i dag

Det krävs snabba åtgärder för att kunna vidta åtgärder mot kontona, enligt Daniel Ångman.

– Det är svårt att komma åt någon som sitter bakom en dator, vi lade ner sjukt mycket tid på detta och fick fram en misstänkt som kunde kopplas till fyra-fem ärenden. Han blev inplockad och vi beslagtog, datorer och telefoner. Sedan lades ärendet ned eftersom det var svårt att bevisa att det var den personen som suttit bakom datorn och lagt upp bilderna och klippen. 

Sannolikt var det flera personer som låg bakom dessa konton, enligt Daniel Ångman som säger att polisen i dag är bättre rustade för liknande fall.

– Det var svårt, men vi förfinade hela tiden våra utredningsmetoder. Nästa gång vet vi hur vi ska göra för att komma åt det här.

Amna säger att hon är tacksam för sin familj, sin man och sina vänner som varit ett viktigt stöd i att kunna gå vidare från det som hänt.

– Jag klarade mig men det kanske finns en elvaåring där ute som inte har den vänkrets som jag har omkring mig, säger hon och tillägger:

– Det är aldrig ditt fel, vill du filma dig själv så får du göra det. Det är personen som sprider filmen mot din vilja som gör fel.

 

Detta är förtal

När det gäller förtal och grovt förtal kan sådana särskilda skäl bland annat vara att det varit fråga om:

 

Spridning av bilder eller filmer av sexuell och integritetskränkande art på en utpekad person

Stor spridning av särskilt integritetskränkande uppgifter av sexuell art om en utpekad person eller

Stor spridning av uppgifter om att en person ska ha begått mycket allvarliga brott.

 

Källa: Åklagarmyndigheten

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag