Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inga-Greta, 91, lurades av falska fönsterputsare: Blev hypnotiserad

Inga-Greta Fredriksson är 91 år gammal.
Foto: Stefan Eriksson
Mannen som ringde uppgav att han kom från en fönsterputsfirma.
Foto: Stefan Eriksson

Makarna Inga-Greta, 91, och Stig Fredriksson, 76, anade inte oråd när ett par falska fönsterputsare erbjöd sig att komma och putsa fönster. Men det tog inte lång tid förrän bedragarna lurade det äldre paret att ge dem alla sina kontanter.  

Trots att samtalet kom klockan 18 på kvällen släppte Stig in männen, som paret i efterhand trodde var far och son eftersom de var så lika varandra. Den yngre gick in i Inga-Gretas och Stigs sovrum och började spruta medel på rutan medan den äldre slog sig ner i soffan, väldigt nära Inga-Greta.

– Han satt jättenära mitt öra och pratade i ett kör. Bara pratade och pratade och pratade, berättar hon för Brottscentralen. Mannen hade även med sig ett A4-block och en penna som han förde fram och tillbaka över pappret i en pendlande rörelse.

– Jag blev hypnotiserad, helt enkelt, säger Inga-Greta.

Lurade till sig alla kontanter

Mannen malde på i 91-åringens öra om fönsterputs och det förmånliga erbjudande som hon borde skriva upp på. Inga-Greta blev så pass distraherad och förvirrad att det slutade med att mannen lurade till sig alla kontanter som fanns i hemmet. 

– Helt plötsligt kom min man med alla pengar i näven och hur mannen hade kunnat påverka honom förstår vi faktiskt inte. Det var så egendomligt, säger Inga-Greta.

LÄS OCKSÅ: Inbrottstjuven slog till – mot chokladkakorna 

Männen sade sedan att de behövde gå ner och hämta kvittensblock och mer fönsterputs i bilen nere på gatan men dök aldrig upp igen för att faktiskt putsa fönstren. Det var först efteråt som Inga-Greta och Stig förstod att de blivit lurade.

–Man blir ju arg på sig själv och det är ju sannerligen inte roligt att bli utsatt för sådana saker men samtidigt kan man ju inte vara misstänksam på allt. Jag är inte en sådan människa, jag kan inte det, säger Inga-Greta.

LÄS OCKÅ: Stadium-ligan jagas efter stora stölderna 

Polisens tips: kräv legitimation

Polisen i Stockholm har sett den här typen av bedrägerier för att ta sig in i folks hem tidigare, speciellt drabbas äldre personer.

Männen ska ha sagt att de behövde gå ner och hämta kvittensblock innan de försvann.
Foto: Stefan Eriksson

– Det är den fulaste varianten av bedrägeri, att anfalla de som man tror är svagast i samhället, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter. Det bästa sättet att skydda sig mot dessa falska hantverkare av olika slag är att vara extra vaksam.

– Knackar de på dörren ska de kunna visa legitimation och att de verkligen tillhör företaget i fråga, annars ska man inte släppa in dem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.