Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Influencern Abbe Alsaadi mördade exflickvännen i badkar

Influencern Abbe Alsaadi, 23, mördade sin exflickvän genom att droga henne och lägga henne i ett badkar, enligt Solna tingsrätt.

Influencern Abbe Alsaadi, 23, mördade sin exflickvän genom att droga henne och lägga henne i ett badkar, enligt Solna tingsrätt.

Sen försökte han dölja dådet med levande ljus och jordgubbar.

Mordmotivet var att hans fasad på Instagram var hotad, menar åklagaren.

Nu döms profilen som är känd som ”Abbe Blattelito” till 18 års fängelse.

Den före detta influencern Abbe Alsaadi, kallad ”Abbe Blattelito”, döms för mord på sin exflickvän. Hon hittades död i sitt badkar i hemmet i Solna den 26 april. Bland brotten Abbe Alsaadi döms för finns mord, misshandel och grov kvinnofridskränkning. Straffet blir 18 års fängelse.

Alsaadi döms också för olaga hot, ofredande, förtal, grovt förtal, sexuellt ofredande, egenmäktigt förfarande, skadegörelse, ringa narkotikabrott, ringa dopningsbrott och grovt vapenbrott. 

Influencern, som tidigare hade över 100 000 följare i sociala medier, har konsekvent nekat till mord och hans försvarsadvokat Leif Silbersky pekade i slutpläderingen på att det varken var klarlagt att hon mördats eller att hans klient ska ha begått brottet. Fyra gånger under slutpläderingen upprepade han att åklagaren inte lyckats bevisa att den mordåtalade mannen varit inne i lägenheten.

Motivet var att hans fasad på Instagram var hotad, menar åklagaren. Nu faller domen: Fängelse i 18 år för bland annat mord, misshandel och grov kvinnofridskränkning.

Kvinnan drogades av Abbe Alsaadi och drunknade

Kvinnan drunknade i badkaret efter att hon drogats med tramadol. Enligt kammaråklagare Tomas Mattsson hade Abbe Alsaadi gett henne en dödlig överdos. En viktig del av bevisningen har varit vittnesmålet från hans senaste flickvän som under dödsnatten sett hur han blandade sprutor med tramadol.

Obduktionen av kvinnan visade att hon injicerats med tramadol i halsen och att hon före döden fått en dos som motsvarade 20-30 tabletter, enligt åklagarens slutplädering.

Motivet till mordet ska ha varit att Abbe Alsaadi fasad på Instagram och som influencer, där han kallades Abbe Blattelito, var hotad. Kvinnan hade före sin död gått till polisen för att anmäla Alsaadi för hot och våld, men sen backat.

En lyxbil var central i hans fasad på Instagram och det var kvinnan som hade betalat för den.

Den före detta influencern Abbe Alsaadi, kallad ”Abbe Blattelito”, döms för mord på sin exflickvän. Hon hittades död i sitt badkar i hemmet i Solna den 26 april. Bland brotten Abbe Alsaadi döms för finns mord, misshandel och grov kvinnofridskränkning. Straffet blir 18 års fängelse.

”Motivet var hans kändisskap”

På mordnatten ska Abbe Alsaadi ha åkt hem till kvinnan för att lösa skulden. Det har hans nya flickvän berättat. Hon körde honom till Solna och har även vittnat att han ringde från exets lägenhet senare på natten, när han ska gett henne en dödlig dos med tramadol.

Advokat Gustaf Linderholm, som är målsägandebiträde för den döda kvinnans familj, konstaterade i sin slutplädering:

– Motivet var hans kändisskap.

Advokat Gustaf Linderholm, som är målsägandebiträde för den döda kvinnans familj, konstaterade i sin slutplädering: ”Motivet var hans kändisskap.”

Därför döms ”Abbe Blattelito” för mord

Tinsgrätten skriver i sin dom:

”Sammanfattningsvis är det utrett att Abbe hade såväl motiv som tillfälle och kapacitet att ta livet av NN.”

De skriver att Alsaadi förberedde en spruta med tramadol hemma hos sin flickvän kvällen innan, att han var inne i offrets lägenhet samma natt som hon dog, att offret fått i sig ”en mängd tramadol i storleksordningen 15–30 tabletter” och att de rättsmedicinska fynden ”talar för att hon fått i sig tramadolen i vart fall delvis genom injektion”.

Tingsrätten skriver också att Abbe Alsaadi, dagen efter, berättade för sin flickvän att han gav offret en tramadolspruta.

”Det har inte framkommit att det finns någon annan tänkbar gärningsman än Abbe Alsaadi. Det är därmed ställt utom rimligt tvivel att Abbe Alsaadi dödade NN på det sätt som åklagaren har påstått.”

Tingsrätten: ”Det har inte framkommit att det finns någon annan tänkbar gärningsman än Abbe Alsaadi. Det är därmed ställt utom rimligt tvivel att Abbe Alsaadi dödade NN på det sätt som åklagaren har påstått.”

Kravet: Livstids fängelse – därför blev det 18 år

Åklagare Tomas Mattsson krävde i slutpläderingen att den före detta influencern skulle dömas till 18 års fängelse. Normalstraffet för mord är 14 års fängelse men åklagaren ville ha ett längre straff eftersom brottet ska ha förberetts med tramadolsprutorna, att det skett i vinstsyfte och att Alsaadi försökt dölja brottet.

Brotten mot andra kvinnor och den döda kvinnan ska också vägas in i bedömningen, enligt åklagaren.

Målsägandebiträdet Gustaf Linderholm gick längre och krävde livstids fängelse.

På mordnatten ska Abbe Alsaadi ha åkt hem till kvinnan för att lösa skulden. Det har hans nya flickvän berättat. Hon körde honom till Solna och även har vittnat att han ringde från exets lägenhet senare på natten, när han ska gett henne en dödlig dos med tramadol.
Foto: Polisen

Straffet landade på 18 års fängelse. Tingsrätten skriver att:

”Abbe Alsaadi har planerat gärningen genom att flera timmar tidigare tillreda en tramadolfylld spruta och han har försökt dölja gärningen med hjälp av bl.a. tända ljus, jordgubbar.”

Tinsgrätten fortsätter:

”Vidare har han utfört gärningen mot en kvinna som han hade haft en längre nära relation med och som han var klart fysiskt överlägsen, i hennes bostad mitt i natten där hon var helt skyddslös.”

Abbe Alsaadi mördade sitt ex genom att droga ner henne i badkaret.
Foto: Polisen

Tingsrätten konstaterar att det inte framkommit uppgifter om att gärningen var utdragen eller våldsam. Vidare skriver rätten att ”det inte är visat att gärningen har begåtts med vad som brukar kallas för avsiktsuppsåt utan med likgiltighetsuppsåt”.

Den samlade bedömningen gör att tingsrätten bestämmer straffet till 18 års fängelse i stället för livstid.

Silbersky: Allt talar för att vi överklagar

När rättegången avslutades krävde åklagaren att Abbe Alsaadi skulle dömas till 1,5-2 års fängelse enbart för kränkningen i form av misshandel, hot och andra brott under ex-flickvännens sista månader i livet.

Alsaadis advokat, Leif Silbersky, har inte pratat med sin klient än, men han säger att de antagligen kommer att överklaga.

– Jag håller på att läsa domen och ska samtala med min klient om en timme så får vi se vart det leder. Men allt talar för att vi kommer att överklaga, i alla fall morddomen, säger Leif Silbersky.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.