Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inbrottstjuvarna länsade Sandras och Joachims hem

Sandra Englund-Freimuth och Joachim Freimuth drabbades av bostadsinbrott för två veckor sedan Foto: Privat

I samband med att mörkret faller på och många familjer reser bort i anslutning till höstlovet ökar antalet bostadsinbrott lavinartat.
– När jag förstod att vi haft inbrott blev jag knäsvag och rädd. Som tur var hade barnen inte gått hem ensamma den dagen, säger Sandra Englund-Freimuth.

Förra året gjordes i hela landet 22 600 polisanmälningar om bostadsinbrott medan uppklaringsprocenten bara hamnade på tre procent. Enligt Brå är november den månad då allra flest villainbrott anmäls. Sannolikt ser inbrottstjuvarna sina möjligheter i takt med höstmörkrets infall och att många familjer reser bort under skolornas höstlov.

Tjuvarna tar inte höstlov

Sandra Englund-Freimuth och hennes familj drabbades av bostadsinbrott för två veckor sedan. Tjuvarna hade passat på att länsa familjens hem på värdesaker när de befann sig på jobbet och i skolan. Polisen har lagt ner förundersökningen med motiveringen att det inte finns möjlighet att hitta någon gärningsperson.

– När jag insåg att vi haft inbrott blev jag knäsvag och rädd. Som tur var hade barnen inte gått hem ensamma den dagen, vilket var planerat från början, säger Sandra Englund-Freimuth.

Per Åkermark, lokalpolis i Stockholm, menar att det är både svenska medborgare och utlänningar som ligger bakom brotten.

”Hitresta internationella ligor ligger bakom”

- Hitresta internationella ligor ligger bakom en stor del av inbrotten, det har vi sett när vi gripit och lagfört. Vid de fallen skickas ofta stöldgodset utomlands omgående. Men givetvis förekommer även gärningsmän från Sverige. Så det finns olika konstellationer, säger han.

Förlusten av allt som gick förlorat för Sandra Englund-Freimuth och hennes familj är stor. Vigselringar, doppresenter och arv från mormor. Saker med affektionsvärde som aldrig går att ersätta. Något större hopp om rättvisa känner hon inte.

Vigselringar och arvegods försvann

– Man är så vek här när det gäller brottslighet och straff här i landet. Jag tror inte att det kommer bli någon förändring och det är därför man känner sig så uppgiven. Det saknas kontroll över de personer som reser in och ut ur landet. Sedan är det bara att skicka i väg stöldgodset hur lätt som helst.

Men det är inte bara det materiella som gått förlorat, anser hon. Även tryggheten.

– Hur ska jag kunna skydda mig och mitt hem? Och kunna känna mig säker här igen? I hemmat som ska vara det allra tryggaste. Men så är det ju inte längre. Hur ska man få tillbaka det? 

”Viktigt att man bryter anonymiteten”

Att helt skydda sig mot bostadsinbrott går dessvärre inte. Men det finns knep för att minska risken. Lokalpolisen Per Åkermark säger att det viktigaste är att få det att se ut som att någon är hemma fast man är bortrest. En annan mycket viktig del är grannsamverkan: Håll koll på ditt område och hjälp  din granne.

– Det är viktigt att man bryter anonymiteten i bostadsområdena. Ta in post åt den bortresta grannen, parkera bilen på uppfarten, håll utkik efter avvikelser på gatan och personer som inte hör hemma i området, säger Per Åkermark.

Att inte avslöja var du befinner dig via sociala medier är ett annat bra tips.

Avstå från att semesteruppdatera på sociala medier

–  Det avråder jag ifrån. Gärningsmännen ligger i framkant när det gäller sociala medier. Här finns gratis information om var det kan vara tomt någonstans. Prata med grannarna i stället, säger Per Åkermark.

Paret Inez och Janne Kretz i Svedala drabbades av inbrott den 13 oktober vid lunchtid då det ringde på deras ytterdörr. Utanför stod en ung kvinna som på knagglig engelska frågade om hon fick leta efter sin bortsprungna katt i parets trädgård.

Tjuvarna fick med sig ett guldhalsband och ett armband, men Inez Kretz tycker att paret klarade sig lindrigt undan.

Inez visade kvinnan ut till baksidan medan maken Janne stannade kvar inne i bostaden. En kort stund senare uppmärksammar han att någon kommer in genom dörren, men när ingen ger sig till känna tycker han att det är konstigt och springer då rakt in i en ung man som befinner sig i parets sovrum

 – Min man tittade först så att killen inte var beväpnad innan han tog killen i nackskinnet och slängde ut honom, säger Inez Kretz.

Tjuvarna fick med sig ett guldhalsband och ett armband, men Inez Kretz tycker att paret klarade sig lindrigt undan.

 – Precis efteråt hade min man lite svårt att sova. Det kom mycket tankar kring om de hade varit beväpnade. Tänk om han blivit våldsam? Och slagit ner min man? Det var mycket som kunde hänt, säger hon.