Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikea-mördaren varnas – vill inte vara med på yoga

Abraham Ukbagabir högg ihjäl en mamma och hennes son på Ikea i Västerås sommaren 2015. Mördaren är dömd till livstids fängelse och utvisning till Eritrea – nu varnas han i fängelset.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Abraham Ukbagabir högg ihjäl en mamma och hennes son på Ikea i Västerås sommaren 2015.

Mördaren är dömd till livstids fängelse och utvisning till Eritrea – nu varnas han i fängelset.

Anledningen: Han vill inte vara med på anstaltens yoga.

När Abraham Ukbagabir, 40, fick avslag på sin asylansökan i Sverige bestämde han sig för att mörda.

Han tog sig från förläggningen i Arboga till Ikea i Västerås. Där tog han en kökskniv från en av hyllorna och högg ihjäl två slumpmässigt utvalda besökare: En mamma och hennes son. Sen högg han sig själv i magen.

Det var sommaren 2015. Efter knivmorden dömdes Abraham Ukbagabir, som kommer från Eritrea, till livstids fängelse och utvisning.

Under sin tid i fängelse har mördaren fått flyttas mellan olika anstalter på grund av hotbilden mot honom, och han har flera gånger misshandlats av andra fångar.

När Abraham Ukbagabir, 40, fick avslag på sin asylansökan i Sverige bestämde han sig för att mörda. Han tog sig från förläggningen i Arboga till Ikea i Västerås. Där tog han en kökskniv från en av hyllorna och högg ihjäl två slumpmässigt utvalda besökare: En mamma och hennes son. Sen högg han sig själv i magen.
Foto: Polisen

Ikea-mördaren: ”Shit happens”

Sommaren 2016 hotades han på Kumlaanstalten och fick flyttas till Salberga. I augusti samma år attackerades Abraham Ukbagabir där. Han flyttades till Tidaholm – där misshandlades han bara månader senare. Efter det flyttades dubbelmördaren till Hall utanför Södertälje, och i slutet av 2017 flyttades han tillbaka till Tidaholm, där han sitter nu.

I en intervju med Expressen i början av 2018 sa han om morden:

– Shit happens! Jag förstår att det inte är en bra sak. Men jag vill glömma detta.

– Det är gjort. Det går inte att göra ogjort. Men det är historia.

Samtidigt sa han att han ville flyttas till Eritrea, vilket han också har vädjat till regeringen om.

– Vad som än händer mig i Eritrea, så accepterar jag det till 100 procent, sa Abraham Ukbagabir i början av 2018.

Nu varnas Ikea-mördaren i fängelset, framgår i dokument som Expressen tagit del av. Av myndighetspapper framgår att Abraham Ukbagabir arbetsvägrat genom att inte gå till ”anvisad sysselsättning”. Det handlar om att mördaren inte vill gå på yoga.
Foto: POLISEN / POLISEN

Abraham Ukbagabir varnas i fängelset

Nu varnas Ikea-mördaren i fängelset, framgår i dokument som Expressen tagit del av. Av myndighetspapper framgår att Abraham Ukbagabir arbetsvägrat genom att inte gå till ”anvisad sysselsättning”. Det handlar om att mördaren inte vill gå på yoga.

”Personalen söker upp honom och påtalar att det är dags att gå till anvisad sysselsättning. Abraham Ukbagabir svarar att han inte tänker gå”, står i Kriminalvårdens rapport.

Ikea-mördaren sa sig vara sjuk, trots att han inte sjukanmält sig ”enligt gällande regelverk”.

Därför får mördaren en varning.

”Abraham Ukbagabir har tidigare gjort sig skyldig till upprepad likartad misskötsamhet under sin verkställighet”, skriver Kriminalvården och fortsätter:

”Eftersom det rör sig om en upprepad vägran att delta i anvisad sysselsättning ska Abraham Ukbagabir tilldelas en varning.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.