Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea-mördaren kräver skadestånd för förtal

Man skrev om Abraham Ukbagabir på Facebook – nu kräver Ikea-mördaren 5 000 för kränkning.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
I dokument som Expressen tagit del av framgår att Ikea-mördaren kräver skadestånd av en man som skrivit om honom – på Facebook.
Foto: Colourbox

Abraham Ukbagabir knivmördade en mamma och hennes son på Ikea i Västerås 2015.

Ikea-mördaren har misshandlats och hotats av andra interner på anstalterna han skickats runt på.

Nu kräver Ukbagabir skadestånd för att ha blivit förtalad på Facebook.

Den 10 augusti 2015 tog Abraham Ukbagabir en kniv från en hylla på Ikeas varuhus i Västerås och attackerade en mamma och hennes son. Båda offren dog.

Ukbagabir kunde gripas kort efter attacken. I oktober samma år dömdes han till livstids fängelse. Hovrätten har gjort samma bedömning.

Abraham Ukbagabir, som är eritreansk medborgare, genomförde morden som "hämnd" efter att ha nekats asyl i Sverige. Drygt en timme innan attacken på Ikea hade han fått sitt slutliga besked.

– Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack, förklarade mördaren under rättegången.

Efter fyra dagar på Salbergaanstalten blev Ukbagabir misshandlad av en annan fånge.
Foto: MICKE ÖLANDER

Abraham Ukbagabir misshandlad

Abraham Ukbagabir – som har begärt att få flyttas till Eritrea – sattes först på anstalten i Kumla. Han tvingades dock flyttas till en annan anstalt, Salberga, på grund av hotbilden. Innan han flyttades hölls han isolerad flera dagar.

Och efter bara fyra dagar på Salbergaanstalten blev Ukbagabir misshandlad svårt av en annan fånge. Efter det flyttades mördaren till Tidaholmsanstalten. Där blev han misshandlad av en annan fånge i oktober 2016. Han attackerades han i ett samtalsrum.

Nu sitter Abraham Ukbagabir på Hall utanför Södertälje. Men han känner sig inte säker: I dokument som Expressen tagit del av framgår att Ikea-mördaren kräver skadestånd av en man som skrivit om honom – på Facebook.

Ikea-mördare kräver 5 000

"Han ska ju dödas inte skadas", skrev en man i 45-årsåldern om Ukbagabir på Facebook i vintras.

Vidare undrade mannen hur svårt det kan vara att "knäcka nacken" på Ukbagabir. Därutöver skrev han nedsättande om mördarens hudfärg.

Nu har mannen åtalats, misstänkt för förtal.

"Uppgiften var sådan att den kunde förväntas utsätta Abraham Ukbagabir för andras missaktning", menar åklagaren:

"Som försvårande omständighet ska särskilt beaktas att motivet för brottet varit att kränka målsägandens ras eller hudfärg."

Ikea-mördaren kräver nu ett skadestånd på 5 000 kronor.

Den åtalade mannen erkänner att han skrivit meningarna på Facebook, men nekar till brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.