Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idrottsmannens hemlighet – sista tiden före barnmorden

Polisen kallades till mannens hus vid halv tio på onsdagskvällen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

SALA. Alla räkningar var betalda och idrottsmannen hade tänkt på det länge, erfar Expressen. Sedan gick idrottsmannen till handling. 

För grannar, kolleger inom sporten och andra i omgivningen är chocken stor efter dådet. 

– Jag förstår ingenting. Pojkarna är så fina. Han brukar köra förbi här och köpa mjölk hos grannen, säger en granne.

Huset ligger ensligt, längs en skogsväg i Sala kommun. Det är några hundra meter till det närmaste grannhuset. När polisen larmades till idrottsmannens hus på onsdagen, efter att flera oroliga samtal kommit in, hittades tre döda personer. 

Enligt Expressens uppgifter har idrottsmannen i Sala kommun först skjutit sina två barn, för att sedan själv ta sitt eget liv. Enligt polisen pekar allt på att mannen som hittades död är den person som misstänks för mordet på barnen.

Efter morden ligger chocken som ett täcke över Sala. Flera av mannens vänner vittnar om att han har mått dåligt under en period. En vän säger att han ska han ha varit kontaktsökande den sista tiden. Han ska också nyligen ha fått ett dåligt besked.

– Vi pratade mycket genom Messenger, säger vännen till Expressen.

En annan vän säger:

– Han har haft mycket sorg i sitt liv.

 

”För mig är det helt obegripligt”

Flera som känner mannen från sportens värld minns honom som en glad och social person. En person som träffat mannen då och då i flera år träffade honom senast i somras, och säger att allt verkade vara ”som vanligt” då.

– Jag hade ingen aning att det skulle vara möjligt att något sådant här skulle kunna hända. Jag har alltid tyckt att han var en glädjespridare, han var social och öppen utåt. 

En ledande företrädare för sporten i idrottarens område säger dock:

– Jag vet att han har varit lite upp och ned. Det är det ju många som är inom det vi håller på med. Det går bra ibland, dåligt ibland, säger personen.

– Det är en fruktansvärd tragedi, säger en annan ledande företrädare på nationell nivå inom idrottarens sport.

Grannar beskriver mannen som glad och att det var en stark sammanhållning inom familjen.

Idrottsmannen sände live på Facebook innan han tog sitt liv. Polisen har bekräftat att de säkrat material från livesändningen och att de har en klar bild av händelseförloppet. I sändningen sa mannen, enligt Expressens uppgifter, att han skjutit sina ”grabbar” och att han inte vet om Facebook kommer att stoppa sändningen.

I videon säger idrottsmannen att han tänkt på det länge och betalat alla räkningar, enligt Expressens uppgifter. Filmen startades kring klockan 21 på kvällen och ska ha legat uppe i över tio timmar innan Facebook tog ner den. 

Drabbades av personlig tragedi

De närmaste grannarna i området kring mannens hus är starkt berörda av vad som hänt. Sammanhållningen inom familjen beskrivs som stark – men en granne säger att idrottsmannen drabbades av en personlig tragedi för några år sedan. 

– Jag förstår ingenting. Pojkarna är så fina. Han brukar köra förbi här och köpa mjölk hos grannen, säger en granne.

En granne berättar: 

– Det måste ha hänt något som gjorde att han kände att livet var övermäktigt. Han kunde vara ganska impulsiv, ville att saker skulle ske snabbt. 

En annan granne berättar att han träffade och pratade med mannen för bara en vecka sedan.

– Han var pigg och glad, hade grabbarna med sig. Vi pratade om jakten och att vi skulle ut och jaga med jaktlaget, han hade varit uppe och räknat hjortarna. Det var ju sista helgen att jaga nu i helgen.

Föräldrar kramar om varandra på skolan

Efter mordet på de två pojkarna råder stor förstämning på deras skola. Föräldrar kramar om varandra och många frågar sig hur – och varför – det som hände har hänt. Sala är inte större än att de flesta invånarna känner till varandra.

– Folk här reagerar med förtvivlan. I en mindre kommun på landet är det enkelt att identifiera det som hänt, det berör många och många känner sig påverkade, förklarar Henric Sjöblom, tillförordnad skolchef i Sala kommun.

Henric Sjöblom, tillförordnad skolchef i Sala.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Han berättar att man tillkallat samtliga elevvårdsresurser – skolkurator, skolsköterska och psykolog – för att stötta chockade elever och föräldrar.

– Skolan har alltid en beredskap på sådana här eventuella situationer. Man testar och funderar och hoppas att det aldrig inträffar. Men nu har det gjort det.

Flera av kyrkorna håller öppet för kommunens invånare och folk som vill tända ljus för familjen. I helgen planeras en minnesstund. 

– Det är en betryckt stämning i Sala just nu. På morgonen var det en tjock dimma över hela Sala och det var så det har det känts i dag. Alla har förstås reagerat på det som skett och vi alla känner med släkt och vänner till familjen, säger Kenth Johansson, kyrkoherde i Sala församling.

 

 

Mår du dåligt? Det finns hjälp att få

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. 

Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-220060.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: mind.se.

Självmordslinjen: 901 01.

Chatt: mind.se.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.