I 80 km/h klättrar tjuvarna in bak på PostNords lastbil

I över 80 km/h klättrar tjuvarna från motorhuven på en bil in i PostNords lastbil.
Inne i lastbil stjäl de dyrbar elektronik.

I hög hastighet på motorvägen klättrar tjuvarna in i PostNords trailer från motorhuven på en personbil som kör tätt inpå lastbilen. Med hjälp PostNords övervakningskamera fångades det på bild. 

- Det är anmärkningsvärt, säger Alexis Larsson, chef Säkerhet och Reklamationer, PostNord Sverige. 

PostNord förbryllades i somras när paket med elektronikvaror som surfplattor och telefoner försvann från deras transporter sträckan Stockholm och Göteborg.

Efter ett antal incidenter förstärkte man till en början låsningen av lastbilarna. Till sist satte man upp övervakningskameror. 

– Vi specialbyggde kameror för att kunna dokumentera vad som faktiskt händer på trailern under färd, berättar Alexis Larsson, chef Säkerhet och Reklamationer, PostNord.

Alexis Larsson, säkerhetschef PostNord

PostNord har kritiserats tidigare 

PostNord har varit i blåsväder flera gånger på grund av försvunna eller förstörda paket. Men här kan företaget visa att det inte alltid är de anställda som bär ansvaret. I en spektakulär filmsekvens visas hur tjuvarna inte skyr några medel för att komma åt den värdefulla transporten. 

LÄS OCKSÅ: Smash and grab-kupp mot Postnord i natt 

– Att man i hastigheter över 80 km/h från motorhuven på en personbil klättrar upp på en trailer är anmärkningsvärt, säger Alexis Larsson.

Den 16 september i år gjorde PostNord tillsammans med polisen en insats och fyra personer kunde gripas. De misstänks för tre fall av försök till grov stöld. 

Fyra personer har gripits och de misstänks för tre fall av försök till grov stöld.

– Bevisläget är bra, väldigt bra. Naturligtvis mot de två som befinner sig inne i lastbilen eftersom att vi har dem på bild. Också mot chauffören eftersom han har bekräftat att han varit närvarande vid de tre tillfällena. Vi har en bit kvar med bevisningen mot den fjärde personen, säger åklagaren Johan Fröjelin. 

LÄS OCKSÅ: Rånare spanar och slår till mot postbilar

Elektronik för 2,5 miljoner har stulits

Åtal väntas väckas i november. De misstänkta tjuvarna har olika inställning till misstankarna. En person erkänner samtliga tillfällen, en förnekar brott helt och hållet, en erkänner ett av tillfällena och den sista personens inställning vet inte åklagaren eftersom att ”personen ändrar sig fram och tillbaka”.  

Åklagare Johan Fröjelin

Tillvägagångssättet tror företaget inte är unikt, totalt har det stulits elektronikvaror för 2,5 miljoner kronor i somras.

– Den här incidenten visar ju hur långt kriminella är beredda att gå för att komma åt högvärdigt gods, säger Alexis Larsson, chef Säkerhet och Reklamationer, PostNord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.