Kvinnan ska ha utvecklat en relation med ett av de ensamkommande flyktingbarnen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ColourboxKvinnan ska ha utvecklat en relation med ett av de ensamkommande flyktingbarnen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Colourbox
Kvinnan ska ha utvecklat en relation med ett av de ensamkommande flyktingbarnen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Colourbox
Tre fall utreds nu av polisen i Örnsköldsvik. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Colourbox/ AltoPress / Maxppp / MAXPPPTre fall utreds nu av polisen i Örnsköldsvik. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Colourbox/ AltoPress / Maxppp / MAXPPP
Tre fall utreds nu av polisen i Örnsköldsvik. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Colourbox/ AltoPress / Maxppp / MAXPPP
I ett av fallen lämnade en kvinnlig anställd sitt privata telefonnummer till en tonåring i samband med att boendet lades ned innan de både inledde en relation. Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅNI ett av fallen lämnade en kvinnlig anställd sitt privata telefonnummer till en tonåring i samband med att boendet lades ned innan de både inledde en relation. Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN
I ett av fallen lämnade en kvinnlig anställd sitt privata telefonnummer till en tonåring i samband med att boendet lades ned innan de både inledde en relation.  Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN

HVB-anställda dejtade ensamkommande barn

Publicerad

En kvinnlig anställd utvecklade en intim relation med ett av HVB-hemmets ensamkommande flyktingbarn. 

Senare avslöjade hon för en kollega att han var hennes pojkvän. 

Hon är ett av tre fall i Örnsköldsvik som nu utreds av polis. 

– Brottsmisstanken som utreds är sexuellt utnyttjande i beroendeställning, säger kammaråklagare Christina Edlund Nilsson.

I november förra året fick ansvariga inom Örnsköldsviks kommun veta att en av de anställda vid ett av kommunens HVB-hem för ensamkommande flyktingar inlett en relation med en av tonårspojkarna som bodde på arbetsplatsen. Enligt kommunen ska den kvinnliga medarbetaren ha avslutat sin anställning för att senare anförtro sig till en kollega och avslöja att de båda nu var tillsammans. 

Under samma period kom ytterligare fall till kommunens kännedom – men det rörde två andra kvinnliga medarbetare, som arbetade vid andra boenden. 

Lämnade över nummer

I ett av fallen lämnade en kvinnlig anställd sitt privata telefonnummer till tonåringen i samband med att boendet lades ned innan de både inledde en relation. 

Samtliga kvinnor har varit över 30 år och flyktingpojkarna 17 år. 

– Det som kommit till vår kännedom är att det har handlat om kärleksrelationer, säger Mats Gidlund, avdelningschef för socialt stöd på Örnsköldsviks kommun. 

Har dessa relationer också inneburit en sexuell relation?

– Det är något man förnekar från de medarbetare som varit aktuella i utredningen. Man förnekar att man haft sexuella relationer under tiden man arbetat på våra HVB-hem. 

Har ni andra uppgifter som talar för sexuella relationer?

– För att utreda den delen så har vi valt att göra en polisanmälan, så jag tänker att det är upp till polisen att titta på om det är så att man har utnyttjat sin beroendeställning.

"Gränslöst beteende"

Kommunen gjorde tre lex Sarah-anmälningar och inledde en utredning av hur kvinnorna betett sig. Det kunde bland annat konstateras att det långt tidigare kommit signaler om att anställdas beteende gentemot flyktingbarnen väckt oro. 

“Denna oro grundade sig på iakttagelser i samband med besök på boenden. Enhetschef uppger att de situationer som uppmärksammades i mars 2016 inte uppfattades som missförhållande, utan som ett gränslöst beteende hos personal”, står det i utredningen. 

Polisanmälan i samtliga tre fall gjordes under slutet av året, rapporterade Allehanda den 19 januari. I två fall leds förundersökningen nu av kammaråklagare Christina Edlund Nilsson. Hon säger att ärendet ännu är färskt och vill inte gå in i detalj på vilka grunder som kan finnas för misstankarna. 

– I de fallen jag är förundersökningsledare så är det brottsmisstanken som utreds alltjämt är sexuellt utnyttjande i beroendeställning, säger hon.

Vittnen kartläggs

Enligt åklagaren har hon begärt att polisen ska vidta flera åtgärder för att utreda kvinnornas relationer till flyktingpojkarna.

– Det är förhör till exempel och kartläggning av eventuella vittnen och så där. Kontroll om det finns vittnen, en fråga som måste redas ut är varför det rubriceras så här. Vad är det för typ av struktur som hemmet har haft och vilken roll har man haft där, säger hon. 

De tre fallen i Örnsköldsvik är några i en rad av liknande fall sedan 2016, som anmälts enligt lex Sarah till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I några av fallen ska läkare, socialsekreterare och en sjuksköterska ha inlett kärleksrelationer med ensamkommande flyktingbarn.

Pojkar har flyttat

I Örnsköldsvik, en kommun med omkring 55 000 invånare, är det på kort tid nu tre fall – på tre olika HVB-hem. 

– Naturligtvis blir jag brydd över att det är så många och att det är på olika hem. Det är något vi tittat på, vad som har brustit och vad vi kan göra för att det inte ska hända igen, säger Mats Gidlund. 

En av pojkarna som haft en relation med kvinnorna säger till kommunen enligt utredningen att han är vuxen och att personalen inte har med hans privata angelägenheter att göra. Två av pojkarna har sedan relationerna uppdagats fyllt 18 år och flyttat från kommunens HVB-hem. 

Flera fall tidigare

ARBOGA

Den livstidsdömde mördaren Johanna Möller arbetade med att hitta placeringar åt ensamkommande flyktingbarn. En av av flyktingarna som bodde på hennes boende var Mohammad Rajabi, som hon senare inledde en relation med. Han dömdes senare till 14 års fängelse och utvisning för bland annat mord. 

 

SJUHÄRAD

I augusti 2016 stängdes två kvinnor som arbetade på ett boende för ensamkommande ungdomar av från sina jobb. Det hade då fattats misstankar om att de haft en nära relation med en av pojkarna som var i 16-årsåldern, rapporterade Borås Tidning. 

 

BLEKINGE

En anställd på ett boende för ensamkommande pojkar i Bleking stängdes av från jobbet och polisanmäldes. Den anställde var kontaktperson för en pojke som denne inledde en kärleksrelation med. 

 

VÄRMLAND

I juli 2017 sparkades en sjuksköterska vid ett HVB-hem i Västvärmland efter att hon hade haft en sexuell relation med en av de boende. Trots tillsägelser fortsatte relationen, rapporterade NWT.

 

ÖREBRO

I juli 2017 gjordes en lex Sarah-anmälan efter att en läkare inlett en relation med en ensamkommande flykting som då var över 18 år. Enligt anmälan ska läkaren ha tagit med patienten på bio och skickat smickrande sms, uppgav SVT Nyheter Örebro. 

 

NORRBOTTEN

En socialsekreterare uppgavs ha haft en “intim relation” med ett ensamkommande flyktingbarn enligt en lex Sarah-anmälan som gjordes. Socialsekreteraren avbröt dock relationen vilket gjorde att ansvariga fick kännedom om den. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag