Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Huvudvittnets historia ifrågasätts – av annat vittne

I december 2016 beviljades Kaj Linna resning.

Rättegången mot Kaj Linna som fått resning för Kalamarksmordet fortsätter.

Huvudvittnets historia kring mordet ifrågasätts nu av ett annat vittne, skriver Dagens Nyheter.

Den livstidsdömde Kaj Linna har fått resning och förhandlingen pågår i hovrätten. Han dömdes för mord och grovt rån mot ett brödrapar i Kalamark utanför Piteå 2004. Den ene brodern dog och domen baserades i stort sett bara på huvudvittnet, i rapporteringen kallad "Nils".

Utelämnade uppgifter

Under fredagen hördes en man som i rapporteringen kallats "Bertil", rapporterar Dagens Nyheter. "Bertil" greps några dagar efter mordet men släpptes kort efteråt. Han hade vissa affärer med bröderna som inte var "helt legitima".

I hovrätten berättade "Bertil" om samtal han haft med "Nils" vid tiden för mordet. "Nils" påstod att han hade fått information om en kommande stöt mot bröderna. Några dagar innan mordet var "Nils" uppriven och nästan panikslagen. Han utelämnade viktiga delar av samtal han ska ha haft med Kaj Linna, enligt "Bertil". Bland annat utelämnades uppgifter om den så kallade "avvärjningsresan" under vilken "Nils" ska ha försökt förmå Kaj Linna att avstå från att göra en stöt hos bröderna. "Nils" ville inte heller att "Bertil" skulle ta kontakt med Kaj Linna, rapporterar tidningen.

"Behövde ett alibi"

– Nils visste mer än han sa. Min känsla är att "Nils" pratade så mycket med mig eftersom han visste något och behövde ett alibi, säger "Bertil", enligt tidningen.

– Jag försökte fråga varför "Nils" inte berättade allt med det har han aldrig förklarat.

Advokat Thomas Magnusson konstaterade efter "Bertils" berättelse att huvudvittnet "Nils" vittnesmål inte hade stärkts.

I december 2016 beviljades Kaj Linna resning. Den nya rättegången beräknas pågå till och med den 30 maj. Uppgifterna om den så kallade "avvärjningsresan" hade stor betydelse då Kaj Linna dömdes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.