Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hustrun ville skiljas – då högg Mohammed Saleh ihjäl henne

Mohammed Saleh ansåg att hustrun ”tappat respekten för sin man” – då högg han ihjäl henne. I förhör säger han att han tänkte skrämmas men tappade kontrollen. Nu har den 34-årige småbarnspappan dömts till 17 års fängelse och livstids utvisning.Foto: Polisen

Mohammed Saleh, 34, ansåg att hustrun ”tappat respekten” för honom – då högg han ihjäl henne.

I förhör säger han att han tänkte skrämmas men tappade kontrollen:

– Jag var i chocktillstånd, som om man har malaria.

Nu har han dömts till 17 års fängelse och livstids utvisning.

Hustrun sa att hon ville skiljas och att maken skulle skaffa ett jobb.

Han – Mohammed Saleh – svarade med att mörda henne med ett 20-tal hugg över kroppen, huvudet, halsen, armarna och benen.

I förhör berättar 34-åringen att det kändes ”som när man fått malaria”. Tidigare hade han känt likadant och börjat skaka när han och frun bråkat, men då hade han gått ut och tagit frisk luft för att lugna ner sig. Den här gången tog han en kniv i köket.

Tanken var att han skulle skrämma hustrun, säger han. Sen kunde han inte kontrollera sig.

– Eh, jag har bara kniven alltså plötsligt, eh, som en reflex och sen ...

– ... min eh ... avsikt var bara för att hon ska vara rädd. Inget annat ont utan att hon ska vara bara rädd. Då så ... då har jag inte tanke att ... att hon ska ha bli dödad eller så utan för att hon ska bli rädd.

I förhör berättar Mohammed Saleh att det kändes ”som när man fått malaria”. Tidigare hade han känt likadant och börjat skaka när han och frun bråkat, men då hade han gått ut och tagit frisk luft för att lugna ner sig. Den här gången tog han en kniv i köket.Foto: Polisen
På bilderna visar Mohammed Saleh med en penna hur han högg hustrun.Foto: Polisen

17 års fängelse och livstids utvisning för Mohammed Saleh

Efter att Mohammed Saleh huggit ner hustrun ringde han 112 och berättade vad han gjort. Larmoperatören frågade om hans fru levde.

– Jag vet inte, jag tror inte, svarade Mohammed Saleh.

I SOS-samtalet framgår att larmoperatören instruerade Mohammed Saleh att lämna bostaden med händerna i luften när polisen kom fram.

Mohammed Saleh greps vid lägenheten i Motala, Östergötland. I bostaden fanns parets två döttrar, men ingen av dem ska ha sett vad som hände.

I förhör erkände Mohammed Saleh direkt att han dödat hustrun:

– Ja. Jag erkänner det. Det var jag som ringde till polisen om vad som hade hänt.

Mordet utfördes den 8 november förra året. Nu har Mohammed Saleh dömts i Linköpings tingsrätt. Straffet: 17 års fängelse och livstids utvisning.

Mordkniven kastade Mohammed Saleh i vasken.Foto: Polisen
Polisen hittade blodspår på kniven när den undersöktes.Foto: Polisen

Grälade om att Saleh var arbetslös

Mohammed Saleh är medborgare i Eritrea och kom till Sverige som flykting 2014. Han beviljades permanent uppehållstillstånd samma år. Enligt Migrationsverkets uppgifter lämnade han Eritrea illegalt för att undvika militärtjänstgöring.

Under sin tid i Sverige har Mohammed Saleh studerat svenska och till att bli städare, men han har hela tiden varit arbetslös och levt på aktivitetsstöd och bostadsbidrag. Just det ska ha varit en av sakerna hustrun och han bråkade om.

I förhör säger Mohammed Saleh att paret hade det dåligt den sista tiden, att hustrun ska ha sagt att hon ville skiljas och att Mohammed Saleh skulle skaffa ett jobb.

”Varför går du inte ut och jobbar som en man”, ska hustrun bland annat ha sagt, enligt polisutredningen. Kvällen innan mordet bråkade de igen.

– Grälet är ingenting, det var enkelt, det brukar hända vem som helst. Det har vi haft tidigare, jag brukar gå ut för att hon ska lugna sig.

Mohammed Saleh ska ha ramlat på golvet i samband med mordet. Under attacken fick även han blod på sig och sina kläder.Foto: Polisen

”Hon har tappat respekten för sin man”

Dagen därpå fortsatte bråket.

– Hon har tappat respekten för sin man. Slutligen uttryckte hon att hon inte ville leva tillsammans med mig.

Det var då Mohammed Saleh hämtade kniven i köket. I förhör säger han:

– Jag var väldigt arg och hade inte koll på vad jag gjorde. Det skulle inte ha hänt om hon varit kvar i sovrummet. Då kanske jag hade gått tillbaks till köket kanske, men hon kom och jag kunde inte kontrollera mig utan började slå henne.

– Jag hade kniven i handen. Jag var i chocktillstånd, som om man har malaria, liknande. Jag var väldigt chockad så jag kan inte riktigt förstå vad som hänt.

– Det luktade blod, efter första eller andra slaget kan det vara också, det luktade det blod.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.