Hundvalpen sköts ett 40-tal gånger med ett luftgevär. Foto: PrivatHundvalpen sköts ett 40-tal gånger med ett luftgevär. Foto: Privat
Hundvalpen sköts ett 40-tal gånger med ett luftgevär. Foto: Privat
Röntgenbilden från förundersökningen visar att hunden träffats med ett stort antal skott. Foto: PolisenRöntgenbilden från förundersökningen visar att hunden träffats med ett stort antal skott. Foto: Polisen
Röntgenbilden från förundersökningen visar att hunden träffats med ett stort antal skott. Foto: Polisen
Kulor som satt i hundens kropp. Foto: PolisenKulor som satt i hundens kropp. Foto: Polisen
Kulor som satt i hundens kropp. Foto: Polisen
Tidigare ägaren Susanne: ”Det här är det värsta jag har varit med om”. Foto: PrivatTidigare ägaren Susanne: ”Det här är det värsta jag har varit med om”. Foto: Privat
Tidigare ägaren Susanne: ”Det här är det värsta jag har varit med om”. Foto: Privat

Hundvalp knivhöggs och sköts med 40-tal skott

Publicerad

Hundvalpen knivhöggs och sköts med luftgevär ett 40-tal gånger – samtidigt befann sig den misstänkte gärningsmannens barn i bostaden.

Nu åtalas en man i 35-årsåldern för djurplågeri och flera andra brott.

– Det här är det värsta jag har varit med om, jag har mått så otroligt dåligt över detta, säger den tidigare ägaren Susanne.

Det var i mitten av januari som händelsen inträffade i Uppsala kommun.

Den misstänkte mannen i 35-årsåldern, som nu åtalas, hade knappt ett dygn tidigare köpt en tio veckor gammal hundvalp.

Att någonting inte stod rätt till uppdagades i en sms-konversation mellan mannen och den tidigare ägaren Susanne. 

Mannen hävdade att valpen blivit aggressiv, var farlig för barnen och att den sprungit bort – men till slut kom det fram att han dödat hunden.

Knivhöggs två gånger

Susanne och hennes syster åkte till platsen – där hittades hunden död i en påse utanför bostaden.

– Jag trodde inte att det var sant. Det är så chockerande att man kan göra så här, jag förstår inte varför, säger Susanne vars syster larmade polis.

Obduktionen visade att valpen skjutits ett 40-tal gånger med luftgevär samt knivhuggits två gånger.

Luftgeväret som mannen misstänks ha skjutit med.Foto: Polisen

”Pappa pangade vovven”

Den misstänkte medger att han dödat hunden men förnekar djurplågeri. Han hävdar att han varit tvungen att avliva hunden på grund av att den blev aggressiv och högg mot honom och hans barn.

”Pappa pangade vovven, det var läskigt”, har ett av mannens barn sagt i samtal med polis.

Mannen åtalas nu för djurplågeri, ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

– Det är inte själva dödandet i sig som är straffbart utan det är sättet på vilket han har gjort det. Hunden har varit utsatt för ett lidande, menar jag, säger åklagare Johan Strömbäck.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag