Genom ett samarbete med finska Interpol kunde 27-årige byggarbetaren Sauli Koljonen gripas.Genom ett samarbete med finska Interpol kunde 27-årige byggarbetaren Sauli Koljonen gripas.
Genom ett samarbete med finska Interpol kunde 27-årige byggarbetaren Sauli Koljonen gripas.
Nu döms han till livstids fängelse för dubbelmord.Nu döms han till livstids fängelse för dubbelmord.
Nu döms han till livstids fängelse för dubbelmord.
I den utbrända lägenheten hittades Sauli Koljonens mordoffer Foto: PolisenI den utbrända lägenheten hittades Sauli Koljonens mordoffer Foto: Polisen
I den utbrända lägenheten hittades Sauli Koljonens mordoffer Foto: Polisen
En docka som mannen stal av sina mordoffer, enligt åtalet. Foto: POLISENEn docka som mannen stal av sina mordoffer, enligt åtalet. Foto: POLISEN
En docka som mannen stal av sina mordoffer, enligt åtalet. Foto: POLISEN

Sauli Koljonen döms för dubbelmord

Publicerad

Han mördade så att blodet stänkte i badrummet.

Släpade kroppen ut i vardagsrummet.

Klädde av sitt offer och lindade honom i tyg och plast.

Sedan mördade han igen – och brände ner lägenheten.

Nu döms Sauli Koljonen, 27, till livstids fängelse.

Det var i april som larmet kom om en brand i en lägenhet i Tullinge söder om Stockholm. Det skulle visa sig markera starten på jakten på en misstänkt dubbelmördare. I den eldhärjade lägenheten hittades två kroppar med svärdskador – den ena var också inlindad i tyg och med en svart plastsäck upp till knäna, enligt polisutredningen.

Genom ett Interpol-samarbete kunde han gripas i Finland ungefär en månad efter fyndet i lägenhetenFoto: Polisen

Genom ett tips fick polisen upp ögonen för byggarbetaren Sauli Koljonen. Genom ett Interpol-samarbete kunde han gripas i Finland ungefär en månad efter fyndet i lägenheten. I november åtalades han för två mord liksom brott mot griftefriden, mordbrand och grov stöld.

Sms från Koljonens flickvän avslöjar ett möjligt motiv: "Du dödade någon människa för en HUNDS skull. Jag vet att du älskar den, men jag då? Vår framtid?".

Hunden i fråga tillhörde en av de mördade männen. Sauli Koljonen hade starka känslor för hunden, enligt uppgifter i mordutredningen. När han konfronteras med flickvännens sms säger han i förhör:

– Jag har inte dödat någon för någon hunds skull.

 

LÄS OCKSÅ: Byggarbetare skulle hämnas död hund – misstänks för dubbelmord 

Fingeravtryck på plastsäck

– Nej, men (flickvännen) påstod det, kontrar förhörsledaren.

– Nja, men jag vet inte.

– Varför skulle hon påstå det?

– Jag vet inte då.

Han nekar till anklagelserna.

– De här brotten som ni anklagar mig för, jag vet ingenting om dem. Alltså ni har helt fel man här, har byggarbetaren sagt.

Men nu döms han för mord, mordbrand, grov stöld och brott mot griftefriden. Det meddelar en enig domstol.

"Genom den utredning som har lagts fram i målet är det enligt tingsrätten ställt utom rimligt tvivel att Sauli Koljonen med avsikt berövat NN och NN livet och att han avsiktligen anlagt en brand i deras lägenhet. Gärningarna ska bedömas som åklagaren har gjort. Sauli Koljonen ska således dömas för mord i två fall och mordbrand."

Med så kallade hookswords begick han dådet, enligt polis och åklagare.Foto: POLISEN

Nokiatelefonen avgörande

Enligt domen mördade Sauli Koljonen inne i badrummet, för att sedan flytta kroppen till vardagsrummet, ta av kläderna och linda in den i tyg och plast. På kvällen eller natten mördade han också den andra mannen.

Vittnen saknas, men domstolen anser att den kedja av så kallade indicier som åklagaren lagt fram är stark nog.  En kartläggning av mördarens mobiltelefon – en äldre Nokia – anses bevisa att han var i lägenheten vid tidpunkten för morden.

Andra fynd som talar emot honom: Blod från en av männen hittades hemma hos Koljonen i Finland. Koljonens jacka hittades hemma hos mordoffren. Och Koljonens fingeravtryck hittades på plasten som var virad runt en av kropparna.

Sauli Koljonen medger att han var i Sverige vid tidpunkten. Syftet med vistelsen var att plugga svenska, men tillvaron skulle i stället komma att präglas av droger. 

I den utbrända lägenheten hittades Sauli Koljonens mordofferFoto: Polisen

 

LÄS OCKSÅ: Merab Ustiashvili ringde chefen – erkände mord 

Vill berätta om drogerna

Det medgav han själv efter några veckor i häkte.

– En sak jag inte berättat förut var att jag använde droger när jag då var här.

– Var det i slutet av vistelsen, i början, eller hela tiden kanske, undrar förhörsledaren.

– Under flera dagar, blir svaret.

Enligt en mindre sinnesutredning som mannen genomgått lider han av ett blandberoende av alkohol och narkotika. Samma utredning kom fram till att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. För rättspsykiatern berättar han om sitt kriminella liv i Finland: Där har han dömts för stölder, bilstölder, inbrott och narkotikabrott.

Sauli Koljonens jacka hittades i den eldhärjade lägenheten och ingår nu som bevisningFoto: Polisen

Mannens advokat Ismo Salmi driver linjen att någon annan är dubbelmördaren.

– Det var flera personer som sprang ut och in i den här lägenheten. Och det fanns även motiv för andra att ta livet av en av dem. Det finns absolut ingenting som knyter min klient till mordet, har Salmi sagt till Mitt i.

Expressen har sökt advokat Ismo Salmi efter domen. På advokatbyrån låter man hälsa att han inte är tillgänglig för att lämna några kommentarer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag