Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sauli Koljonen döms för dubbelmord

Genom ett samarbete med finska Interpol kunde 27-årige byggarbetaren Sauli Koljonen gripas.
Nu döms han till livstids fängelse för dubbelmord.
I den utbrända lägenheten hittades Sauli Koljonens mordofferFoto: Polisen
En docka som mannen stal av sina mordoffer, enligt åtalet.Foto: POLISEN

Han mördade så att blodet stänkte i badrummet.

Släpade kroppen ut i vardagsrummet.

Klädde av sitt offer och lindade honom i tyg och plast.

Sedan mördade han igen – och brände ner lägenheten.

Nu döms Sauli Koljonen, 27, till livstids fängelse.

Det var i april som larmet kom om en brand i en lägenhet i Tullinge söder om Stockholm. Det skulle visa sig markera starten på jakten på en misstänkt dubbelmördare. I den eldhärjade lägenheten hittades två kroppar med svärdskador – den ena var också inlindad i tyg och med en svart plastsäck upp till knäna, enligt polisutredningen.

Genom ett Interpol-samarbete kunde han gripas i Finland ungefär en månad efter fyndet i lägenhetenFoto: Polisen

Genom ett tips fick polisen upp ögonen för byggarbetaren Sauli Koljonen. Genom ett Interpol-samarbete kunde han gripas i Finland ungefär en månad efter fyndet i lägenheten. I november åtalades han för två mord liksom brott mot griftefriden, mordbrand och grov stöld.

Sms från Koljonens flickvän avslöjar ett möjligt motiv: "Du dödade någon människa för en HUNDS skull. Jag vet att du älskar den, men jag då? Vår framtid?".

Hunden i fråga tillhörde en av de mördade männen. Sauli Koljonen hade starka känslor för hunden, enligt uppgifter i mordutredningen. När han konfronteras med flickvännens sms säger han i förhör:

– Jag har inte dödat någon för någon hunds skull.

 

LÄS OCKSÅ: Byggarbetare skulle hämnas död hund – misstänks för dubbelmord 

Fingeravtryck på plastsäck

– Nej, men (flickvännen) påstod det, kontrar förhörsledaren.

– Nja, men jag vet inte.

– Varför skulle hon påstå det?

– Jag vet inte då.

Han nekar till anklagelserna.

– De här brotten som ni anklagar mig för, jag vet ingenting om dem. Alltså ni har helt fel man här, har byggarbetaren sagt.

Men nu döms han för mord, mordbrand, grov stöld och brott mot griftefriden. Det meddelar en enig domstol.

"Genom den utredning som har lagts fram i målet är det enligt tingsrätten ställt utom rimligt tvivel att Sauli Koljonen med avsikt berövat NN och NN livet och att han avsiktligen anlagt en brand i deras lägenhet. Gärningarna ska bedömas som åklagaren har gjort. Sauli Koljonen ska således dömas för mord i två fall och mordbrand."

Med så kallade hookswords begick han dådet, enligt polis och åklagare.Foto: POLISEN

Nokiatelefonen avgörande

Enligt domen mördade Sauli Koljonen inne i badrummet, för att sedan flytta kroppen till vardagsrummet, ta av kläderna och linda in den i tyg och plast. På kvällen eller natten mördade han också den andra mannen.

Vittnen saknas, men domstolen anser att den kedja av så kallade indicier som åklagaren lagt fram är stark nog.  En kartläggning av mördarens mobiltelefon – en äldre Nokia – anses bevisa att han var i lägenheten vid tidpunkten för morden.

Andra fynd som talar emot honom: Blod från en av männen hittades hemma hos Koljonen i Finland. Koljonens jacka hittades hemma hos mordoffren. Och Koljonens fingeravtryck hittades på plasten som var virad runt en av kropparna.

Sauli Koljonen medger att han var i Sverige vid tidpunkten. Syftet med vistelsen var att plugga svenska, men tillvaron skulle i stället komma att präglas av droger. 

I den utbrända lägenheten hittades Sauli Koljonens mordofferFoto: Polisen

 

LÄS OCKSÅ: Merab Ustiashvili ringde chefen – erkände mord 

Vill berätta om drogerna

Det medgav han själv efter några veckor i häkte.

– En sak jag inte berättat förut var att jag använde droger när jag då var här.

– Var det i slutet av vistelsen, i början, eller hela tiden kanske, undrar förhörsledaren.

– Under flera dagar, blir svaret.

Enligt en mindre sinnesutredning som mannen genomgått lider han av ett blandberoende av alkohol och narkotika. Samma utredning kom fram till att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. För rättspsykiatern berättar han om sitt kriminella liv i Finland: Där har han dömts för stölder, bilstölder, inbrott och narkotikabrott.

Sauli Koljonens jacka hittades i den eldhärjade lägenheten och ingår nu som bevisningFoto: Polisen

Mannens advokat Ismo Salmi driver linjen att någon annan är dubbelmördaren.

– Det var flera personer som sprang ut och in i den här lägenheten. Och det fanns även motiv för andra att ta livet av en av dem. Det finns absolut ingenting som knyter min klient till mordet, har Salmi sagt till Mitt i.

Expressen har sökt advokat Ismo Salmi efter domen. På advokatbyrån låter man hälsa att han inte är tillgänglig för att lämna några kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.