Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huliganer och mc-gäng samarbetar med varandra

En stor kartläggning av extremister, fotbollsfirmor och kriminella nätverk visar flera överraskande detaljer, enligt forskarna.Foto: TT
Mc-gäng, fotbollsfirmor och kriminella nätverk har stor koppling till varandra, visar rapporten. Foto: Expressen

Mc-gäng, fotbollsfirmor och kriminella nätverk har stor koppling till varandra. 

Det visar en ny unik kartläggning av 15 244 av Sveriges extremister, fotbollsfirmor och kriminella nätverk, enligt SVT

Vidare visar rapporten att personerna som ingår i studien är betydligt mer välutbildade och organiserade än vad forskarna först trott. 

– Omfattningen var väldigt utvecklande, det rör sig om betydligt fler individer än vad vi tidigare har trott, säger Amir Rostami som är en av forskarna bakom studien. 

Betydligt fler kriminella organisationer samarbetar med varandra än vad man tidigare har trott. 

Det visar rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet” som sammanställts av forskare på institutet för framtidsstudier. 

Flest personer inom mc-gängen 

Totalt ingick 15 244 personer i studien som forskarna delade in i tre huvudgrenar. Fotbollsfirmor, våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet. 

– Det är betydligt många fler än vad vi tidigare har trott, säger Amit Rostami. 

De tre kategorierna har sedan delats in i tio underkategorier med bland annat maffia, mc-gäng, kriminella nätverk och islamister. 

Mc-gäng är den kategori som är absolut störst med 5 693, vilket enligt forskaren Amir Rostami är förvånande. 

Den grupp som är näst störst är kriminella personer i bland annat socialt utsatta områden. Där ingår 5 094 personer som enligt polisen är kriminellt aktiva men inte ingår i någon organiserad gruppering. 

Mc-gängen och fotbollsfirmorna binder ihop den kriminella världen

En slutsats av rapporten är att många av de olika kategorierna samarbetar med varandra. Speciellt mc-gängen och fotbollsfirmorna samarbetar med flera olika kategorier inom den kriminella världen. 

– Kartläggningen visar att framför allt mc-gängen och fotbollsfirmorna har en mer överlappande position där nästan alla samarbetar med dem. 

Fotbollsfirmorna består av 835 individer vilket är något med än islamisterna som är 785 personer.

9 av 10 finns med i misstankeregistret  

För att kunna sammanställa rapportern har forskarna har fått ta del av unika kartläggningar från både polisen och Säkerhetspolisen. 

Forskarna har fått anonymiserade personuppgifter och sedan jämfört dem mot misstankeregistret där personer som misstänkts för brott förekommer. 

Nio av tio personer som ingår i kartläggningen finns med i misstankeregistret. Enligt myndigheterna finna även personer som inte är misstänkta i de kriminella grupperingar som med våld sprider skräck, profiterar på narkotika och ägnar sig åt omfattande ekonomisk brottslighet.

– Den typiska individen som ingår i den här kartläggningen har klarat av grundskolan, har lite missbruksproblem och begår extremt mycket brott, säger Amir Rostami. 

"Extremisterna är oftare högutbildade" 

92 procent av de personer som ingått i kartläggningen har klarat av grundskolan och nära hälften har en gymnasial utbildning. 

– Sen måste man titta närmre på vad man menar med godkänt. Kanske har de flesta bara klarat grundskolan då de uppfyllt minimumkraven. Generellt kan man säga att extremisterna ofta är högre utbildade än personer inom de andra miljöerna, säger Amir Rostami. 

Syftet med kartläggningen är att skaffa mer kunskap kring den kriminella världen för att kunna arbeta brottsförebyggande. 

– Den här rapporten är väldigt unik. Grunden till allt förebyggande arbete är kunskap kring de problem man vill förebygga. Det här är första gången vi har den typen av kunskap, säger Amir Rostami. 

De här siffrorna kom rapporten fram till

92 procent av personerna som ingått i kartläggningen är män 

 

Den typiska individen är 19 år.

 

67 procent är födda i Sverige men en majoritet har rötter i andra länder genom att en eller båda föräldrarna är födda i ett annat land.  

 

45 procent har en psykisk diagnos men få har en allvarlig sådan. 

 

92 procent har klarat grundskolan och nära klarat gymnasiet. 8 procent har en eftergymnasial utbildning. 

 

4,5 procent av personerna i misstankeregistret misstänks ha begått ett brott med en medmisstänkt. Tillsammans utgör de 25,6 procent av alla de brott som begåtts 1995-2016. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.