Hotet: Var fjärde polis slutar om inte lönen höjs

Dan Eliasson, rikspolischef.
Foto: Sven Lindwall
Polisen Adam är en av de som startat kampanjen.
Han har jobbat i åtta år, och tjänar nu 25 000 kronor.
Foto: User

Polisernas löner ska höjas med 5 000 kronor i månaden – utöver avtalet.

Annars kan var fjärde polis komma att säga upp sig i vår.

Så lyder kraven i en anonym kampanj som just nu sprids på slutna polisforum.

– Om vi vill vända samhällsutvecklingen så krävs det mycket fler poliser och större resurser, säger polisen Adam, en av initiativtagarna till kampanjen som redan fått 230 uppsägningsavtal inskickade.

Hemsidan poliskampanj.se har bara legat uppe ett par dagar, men enligt polisen Adam – som är en av initiativtagarna till kampanjen – har man redan fått 230 inskickade uppsägningsavtal. Målet är att nå minst 5 000 innan sista april i år.

Om inte polisens anslag höjs med 1,2 miljarder kronor extra per år utöver redan utlovade satsningar, tänker initiativtagarna till kampanjen skicka in alla uppsägningsavtal på en gång.

Det motsvarar, om målet med 5 000 poliser nås, en fjärdedel av Sveriges poliskår.

– Vi har mängder av duktiga poliser som lämnar myndigheten nu för att lönen är så låg. När man sitter och ser det här, så känner åtminstone jag att man måste agera. Vi behöver duktiga, drivna poliser och vi behöver poliser som vill stanna i yrket, säger Adam som egentligen heter något annat.


LÄS OCKSÅ: Polisen Adam tjänar 25 000 kronor efter åtta år i yrket

Fler poliser lämnar yrket

I fjol slutade fler poliser än någonsin tidigare. 950 poliser och 1 691 civilanställda valde att byta jobb. Samtidigt sjönk polisens uppklarningsprocent från 18 till 14 procent. Parallellt har söktrycket till landets polisutbildningar minskat kraftigt de senaste fem åren.

Polisen har alltså både svårt att behålla erfaren personal – och att locka till sig ny. Enligt Adam behövs en kraftig satsning på lönerna för att kunna vända utvecklingen.

– Som det är i dag kan vi inte göra vårt jobb fullt ut. Man vet hur man skulle vilja lösa uppgiften, men vi har inte manskapet. Vi saknar både utredare och yttre personal. Det är jättefrusterande. Man blir ju polis för att man vill ställa saker och ting till rätta, säger Adam.


Polisens blankett om uppsägning på egen begäran.
Foto: Skärmavbild

Polisförbundet tar avstånd

På Polisförbundet har man hört talas om kampanjen, men man vet inte vem eller vilka som står bakom den. Och även om man delar frustrationen över löneläget, så har man uppmanat sina medlemmar att inte skicka in några avskedsansökningar.

– Det här är att betrakta som en otillåten stridsåtgärd om den skulle vidtas. Man får inte tillgripa massuppsägningar för att påverka förhandlingsresultat eller politiska beslut. Då är vi bundna av Medbestämmandelagen som säger att vi måste agera för att för att det här upphör eller förhindras, säger Niklas Simson, förhandlingschef på Polisförbundet.

Polisen Adam: Som det är i dag kan vi inte göra vårt jobb fullt ut.

Bryter mot fredsplikten

Polisen Adam är väl införstådd med att initiativet bryter mot fredsplikten, men säger att han inte ser några andra alternativ om polisen ska lyckas ta sig ur krisen:

– Det är olyckligt, men när man hela tiden hänvisar till att industrin sätter märket och polisen samtidigt ligger 5 000 kronor efter, kommer vi aldrig komma ikapp om man inte gör en särskild lönesatsning.


LÄS MER: Löfven: Behöver öka resurserna till polisen

Polisen: ”Inte bra”

Expressen har sökt rikspolischef Dan Eliasson för att kunna ställa frågor om kampanjen. I stället återkommer polismyndighetens förhandlingschef Mathias Berg med en kommentar via mejl:

”Det är naturligtvis inte bra att poliser känner sig så missnöjda att de överväger att säga upp sig. Vi har under senare år arbetat hårt tillsammans med framför allt Polisförbundet för att finna lösningar för hur vi kan uppvärdera polisyrket lönemässigt, förbättra polisers arbetsmiljö och hur vi kan skapa alternativa karriärvägar som också möjliggör löneutveckling utanför den vanliga lönerevisionen. Vi är också överens om att polislönerna behöver höjas i relation till löner för andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden för att säkra den framtida kompetensförsörjningen av svensk polis. Vi tar fortlöpande de steg vi kan utifrån vår budget och utifrån vad som är möjligt i det statliga lönebildningssystemet. Men detta är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid.”

Dan Eliasson.
Foto: Sven Lindwall

Polisens löner

■ Lönerna inom polisen har varit en stridsfråga i flera år. I dag ligger ingångslönen på i snitt 25 000 kronor i månaden – men att nå dit krävde många års förhandlingar.

■ I årets förhandlingar kom man överens om att lönerna skulle höjas med 2,45 procent – men avtalet innehåller inga garantier på individnivå.

■ Dessutom gör man en särskild satsning på de poliser som jobbat minst sex års tid och tjänar mindre än 28 000 kronor i månaden. För den gruppen kommer snittlönen att öka med mer än tre gånger så mycket jämfört med det så kallade ”märket” på resten av arbetsmarknaden.

■ Även OB-tillägget under storhelger höjs, från 60 till 100 kronor i timmen.

Källa: Polisförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.