Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet från mc-gängen: Har 6 000 anhängare

Foto: SUVAD MRKONJIC

De är 15 244 personer - som kan kopplas till vart fjärde brott i Sverige.

I en ny rapport kartläggs tio kriminella och extrema grupperingar som står bakom våldsdåd och är ett hot mot samhället.

Studien visar att mc-gängen - i skuggan av gatugäng och dödsskjutningar - har fått närmare 6 000 anhängare i Sverige.

– Det här visar att det krävs en nationell handlingsplan mot mc-gängen, säger Sven Lindgren, kommissarie vid polisens underrättelseenhet i region Väst.

Det är "den svenska antagonistiska miljön" som kartläggs i den nya rapporten.

Med unik tillgång till information från polisen och Säpo har rapportförfattarna kartlagt organiserad brottslighet och våldsbejakande extremistmiljöer. Bland grupperna finns kriminella nätverk, gatugäng, mc-gäng, maffiagrupperingar, fotbollsfirmor, vit makt-grupper och islamistiska rörelser.

Rapporten konstaterar att hoten mot Sverige är större än tidigare och att personerna är kopplade till grupper som är ”bland de högst prioriterade säkerhetsutmaning­arna för Sverige”.

"Fler än vi trott"

Totalt handlar det om 15 244 granskade personer i rapporten, ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet” från Institutet för framtidsstudier.

– Det är betydligt många fler än vad vi tidigare har trott, säger Amir Rostami, en av forskarna bakom studien.

Amir Rostami, en av forskarna bakom studien.Foto: URBAN BJÖRSTADIUS

Rapporten slår fast att personerna som kartläggs utgör en liten del, 4,5 procent, av alla personer i polisens misstankeregister. Men tillsammans med personer i deras kriminella kretsar, så kallade medmisstänkta, står dessa personer för 25,6 av alla brottsmisstankar mellan åren 1995 och 2016.

Samarbetar med huliganer

Flera av grupperna samarbetar också med varandra.

Speciellt mc-gängen och fotbollsfirmorna samarbetar med flera olika kategorier inom den kriminella världen. 

– Kartläggningen visar att framför allt mc-gängen och fotbollsfirmorna har en mer överlappande position där nästan alla samarbetar med dem, säger Amir Rostami.

Han är förvånad över det stora antalet personer som kopplas till just mc-gängen: 

5 693 personer. 

Den enskilt största kategorin av kriminella i rapporten. 

Polisens spaningsbilder visade hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar hade ett "presidentmöte" i Skaraborg hösten 2017.Foto: Polisen

Sven Lindgren är expert på mc-gäng och kommissarie vid polisens underrättelseenhet i region Väst.

"Mc-gäng har fortsatt växa"

Han är inte lika förvånad. 

Mc-gängen har under de senaste åren hamnat i skuggan av allt mer våldsamma gatugång, menar han.

– Att det är ett antal tusen förvånar mig inte. Fokuset de senaste åren har inte legat på mc-gängen utan med viss rätt på gatugängen. De har stått för de synliga och händelsestyrda. Men mc-gängen har fortsatt att växa.

Lindgren menar att resurser flyttats till gatugängen och tycker att den nya rapporten visar att nya satsningar mot mc-gängen behövs.

– Sådana som jag har inte trappat ner mot mc-gängen men det har varit fokus på annat. Det händelsestyrda är viktigt och då blir det inte så mycket resurser kvar. Beslut om detta överlåter jag till rikspolischefen och chefer under honom, men det är klart att man hade önskat en nationell handlingsplan. 

– Det finns inte inom polisen i dag. Jag har jobbat med detta i 23 år och det kan man kräva efter så många år. Det finns ingen sådan i dag för att motverka mc-gäng. Det är dags för det. Det var det för längesen.

"Kvinnorna äger ej tillträde"

I rapporten konstateras också att det finns ett förvånande stort antal kvinnor kopplade till de olika kriminella nätverken, 8,1 procent. Även mc-gängen, som är traditionellt manliga miljöer där kvinnor inte tillåts som medlemmar, har  7,1 procent kvinnor bland anhängarna.

– Kvinnorna äger ej inträde till organisationerna men de finns med i diverse brottslighet. De är en del av brottsupplägget. Samtidigt är det viktigt att säga att det finns många flickvänner och fruar som inte har någon dokumenterad kriminalitet alls, säger Sven Lindgren om mc-gängens kvinnor.

2014 dömdes en då 46-årig kvinna för att ha förvarat 43 gram amfetamin i sin behå i en narkotikahärva kopplad till Bandidos.Foto: Polisen

Den grupp som är näst störst i rapporten är kriminella personer i bland annat socialt utsatta områden. I kategorin "nätverk" ingår 5 094 personer som enligt polisen är kriminellt aktiva men inte ingår i någon organiserad gruppering. 

Något som överraskade forskarna är uppgifterna om de studerade personernas skolgång.

92 procent av de personer som ingått i kartläggningen har klarat av grundskolan och nära hälften har en gymnasial utbildning. 

– Den typiska individen som ingår i den här kartläggningen har klarat av grundskolan, har lite missbruksproblem och begår extremt mycket brott, säger Amir Rostami. 

Första rapporten i sitt slag

Han vill dock avvakta ytterligare forskning kring personernas studieresultat.

– Sen måste man titta närmre på vad man menar med godkänt. Kanske har de flesta bara klarat grundskolan då de uppfyllt minimumkraven. Generellt kan man säga att extremisterna ofta är högre utbildade än personer inom de andra miljöerna.

Syftet med kartläggningen är att skaffa mer kunskap kring den kriminella världen för att kunna arbeta brottsförebyggande. 

– Den här rapporten är väldigt unik. Grunden till allt förebyggande arbete är kunskap kring de problem man vill förebygga. Det här är första gången vi har den typen av kunskap, säger Amir Rostami. 

 

10 kategorier av kriminella grupper

I rapporten granskas 15 244 personer som delas in i tio kategorier inom "den svenska antagonistiska miljön". Dessa kan i sin tur delas in dessa i tre "familjer": organiserad brottslighet, extremistiska miljöer och fotbollsfirmor. Här är samtliga tio kategorier som granskas i rapporten.

 

NÄTVERK: Personer som ingår i löst sammansatta nätverk, ofta i socialt utsatta områden, och har kopplingar till organiserad brottslighet. 5 094 personer.

 

PARTIELLA ORGANISATIONER. Personer som begår projektbaserade brott, till exempel rån, och som haft ett längre brottsligt samarbete. 719 personer.

 

MC-GÄNG. Organiserade och självmarkerande mc-klubbar inom den så kallade 1 %-­miljön. De mest kända är Hells Angels och Bandidos. 5 693 personer.

 

GATUGÄNG. Självmarkerande gäng som liknar mc-gängen, det vill säga med egna symboler och organisation, och har territoriell anknytning. 776 personer.

 

MAFFIA. Grupperingar som kan påverka politiska, kulturella och ekonomiska strukturer i samhället. Rapporten nämner Södertäljenätverket som exempel. 486 personer.

 

FOTBOLLSFIRMOR. Grupper som ägnar sig åt huliganism, det vill säga våld kopplat till en idrottsklubb. 835 personer.

 

ISLAMISTISKA GRUPPER. Personer från den kriminella islamistiska miljön. 785 personer. 

 

AUTONOMA GRUPPER. Personer från vänsterextrema grupper som kopplas till återkommande kriminalitet. 193 personer.

 

VIT MAKT-GRUPPER. Personer från högerextrema grupper som kopplas till återkommande kriminalitet. 382 personer.

 

ÖVRIGA EXTREMISTER. Står bakom enskilda hot. Klassas av rapporten som "personer som inte kan anses ha en tydlig koppling till organisation, grupp eller miljö". 281 personer.