Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon satt i fängelse för "sexmord" – så lever hon efter vändningen

Amanda Knox och dåvarande pojkvännen Raffaele Sollecito utanför huset där Meredith Kercher hittades mördad.Foto: STEFANO MEDICI / AP
I dag är Amanda Knox frikänd.Foto: DOUG MESZLER / SPLASH NEWS / DOUG MESZLER / SPLASH NEWS/ALL O SPLASH NEWS
Brittiska Meredith Kercher mördades under tiden som utbytesstudent i italienska Perugia.Foto: ANONYMOUS / AP POLICE
Amanda Knox anländer till domstolen under sin andra rättegång 2011.Foto: STEFANO MEDICI / AP

Utbytesstudenten Amanda Knox var 20 år gammal när hennes rumskamrat Meredith Kercher blev brutalt mördad.

Brittiska tabloider stämplade händelsen som "en sexlek som spårat ur" och Knox dömdes till 26 års fängelse.

Först åtta år efter mordet tog rättsprocessen slut – med ett definitivt frikännande.

Nu kommer hon till Sverige för att berätta sin historia.

2 november 2007, i staden Perugia i Italien.

Efter en natt tillsammans med sin pojkvän återvänder den då 20-åriga amerikanska utbytesstudenten Amanda Knox till sitt hem, ett hus på en bergsluttning som hon delar med tre andra kvinnliga studenter.

Hon märker att ytterdörren står på glänt. I badrummet finns blod. Samtidigt är dörren till rumskamraten, brittiska Meredith Kercher, låst. Ett tecken på att hon sover, tänker Knox.

Fler personer, inklusive polisen, anländer till huset och oron stegras när man inser att ett fönster till huset har slagits sönder, samtidigt som Meredith Kerchers två telefoner har hittats inkastade i en trädgård, en kilometer från bostaden.

Pressades i förhör – pekade ut mördare

När dörren till rummet forceras görs den makabra upptäckten. På golvet, delvis skyld av ett täcke, ligger Meredith Kercher död – våldtagen och sedan knivmördad.

I den följande mordutredningen vändes fokus omgående mot Amanda Knox. Hon gjorde den första upptäckten, samtidigt berättade personer i bekantskapskretsen att hon och Meredith Kercher varit vänner – men att det hade vuxit fram en frustration mellan dem.

I förhör blev Amanda Knox hårt pressad – och berättade att hon hade varit på plats i huset när hennes chef, på baren där hon arbetade deltid, hade mördat Kercher.

Chefen, Knox och hennes dåvarande pojkvän Raffaele Sollecito greps misstänkta för inblandning i mordet. Men hennes berättelse stämde inte. Chefen hade ett vattentätt alibi och kunde avföras från utredningen.

Amanda Knox i rätten under sin första rättegång.Foto: STEFANO MEDICI / AP

Amanda Knox: "Började tro på allt de sa"

Nyligen berättade Amanda Knox i en intervju med Metro:

– Vakterna fick mig att tro att jag var galen. De fick mig att känna att inget jag sa var sant och att allt de sa var sant. Jag kom inte ihåg saker rätt, de skrek åt mig och till slut var jag så trött att jag inte visste vad som var verklighet och inte.

– Sedan börjar man tro på vad de säger. När de till slut slutade skrika och jag lugnade ner mig så insåg jag att det jag hade sagt inte stämde och då kunde jag inte ändra mig.

På nolltid blir fallet en världssensation. På tv-kanaler rullar bilder där Knox kysser sin pojkvän vid brottsplatsen, med insinuation om att en oskyldig inte skulle ha agerat på det sättet.

I den brittiska tabloidpressen får Knox smeknamnet "Foxy Knoxy" och dåligt underbyggda artiklar om "ett rituellt sexmord" avlöser varandra.

Polisens lögn: Du har hiv

I häktet ljuger polisen för Knox och berättar för henne att hon har testats positivt för hiv. Hon ombeds att lista de män som hon har haft sex med – en lista som sedan läcks till pressen och blir del av den upptrissade nyhetsrapporteringen.

Den tekniska bevisningen pekar åt ett annat håll – mot Rudy Guede, en bekant till Kercher vars handavtryck bland annat finns i offrets blod på mordplatsen. Han grips i Tyskland och döms så småningom till 16 års fängelse för mordet.

Men rättssnurran kring Amanda Knox och hennes pojkvän fortsätter. Åklagaren menar att de har utfört mordet tillsammans med Guede. Knox pekas ut som hjärnan och den drivande parten i en brutal brottsbeskrivning.

Pressfotografer från hela världen smattrar med sina kameror när hon gråtandes förs in i rättssalen.

Rudy Guede dömdes för mordet på Meredith Kercher. Straffet: 16 års fängelse.Foto: RICCARDO DE LUCA / AP

Dömdes till 26 års fängelse

Det slutar med fällande dom. I december 2009 döms Amanda Knox till 26 års fängelse. Pojkvännen Raffaele Sollecito till 25 år.

– Jag kunde inte tro det eftersom jag fortfarande levde i tron att det var omöjligt att döma en person som var oskyldig, har hon sagt till amerikanska ABC.

I USA fanns en rörelse som stöttade Amanda Knox. Men i Italien och i Perugia var opinionen tydlig: Hon var skyldig och allmänheten krävde en fällande dom. I en Netflix-dokumentär om fallet berättar åklagaren Giuliano Mignini hur han njöt av att bli en "profet i sin egen stad" i samband med den fällande domen.

– Främlingar kom regelbundet fram och bad att få skaka min hand. De gratulerade mig, säger han i programmet.

Domen överklagades och i oktober 2011 – efter nästan fyra år som frihetsberövade – konstaterade nästa domstolsinstans att bevisen inte räckte. Knox och pojkvännen försattes på fri fot och amerikanskan återvände omgående till hemlandet.

Amanda Knox: "Tack till alla som trott på mig"

– Tack till alla som trott på mig, som försvarat mig, som stöttat min familj, sa en gråtande Knox på en presskonferens efter att hon landat.

Men rättssnurran fortsätter. Åklagaren överklagar målet till landets högsta domstol och först i mars 2015 – åtta år efter mordet på Meredith Kercher – blir Amanda Knox och Raffaele Sollecito definitivt frikända. Förutom frikännandet levererar rätten också svidande kritik till både polisutredningen och den förstainstans som dömde paret.

Sedan dess har Amanda Knox, i dag 31 år gammal, tagit fortsatt plats i rampljuset. Hon har skrivit en bok om sina upplevelser och håller regelbundet föredrag om sitt fall och om rättssäkerhet. Samtidigt fortsätter hon att propagera för sin oskuld. Hon må vara frikänd i rätten – men det finns fortfarande de som driver linjen att amerikanskan faktiskt var inblandad i mordet på Kercher.

Amanda Knox dåvarande pojkvän Raffaele Sollecito.Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kommer till Stockholm i veckan

Nästa stopp för Amanda Knox är Sverige.

På onsdag deltar hon i ett samtal på Chinateatern i Stockholm som leds av Värvet-poddaren Kristoffer Triumf.

– Jag skulle inte prata om det om inte folk bad mig att göra det. Man vill att jag ska berätta min historia för att förstå, varför det hände, hur det kändes och vad man kan göra åt det. Och det är väldigt fint. Det betyder att jag inte behöver bearbeta det här traumat ensam. Jag är väldigt tacksam att man vill lyssna på mig, sa Amanda Knox nyligen i intervjun med Metro.