Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon hittade Rakhmat Akilov – efter terrorn

Mitt i kaoset fick en oväntad person en nyckelroll: Kajsa Larsson, operatör på Stockholms lokaltrafiks trygghetscentral. Foto: Brottscentralen
Kajsa Larsson var den första personen på Stockholms lokaltrafiks trygghetscentral som larmades om dådet. Foto: Brottscentralen

Den 7 april slog terrorn till på Drottninggatan i Stockholm.

Mitt i kaoset fick en oväntad person en nyckelroll: Kajsa Larsson, operatör på Stockholms lokaltrafiks trygghetscentral.

– Jag sa: 'Nu händer det, det som vi har oroat oss för så länge', säger hon.

Under eftermiddagen den 7 april lamslogs Stockholm av ett misstänkt terrordåd.

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov misstänks då ha kört en lastbil längs Drottninggatan i Stockholm och kört ihjäl fem personer, innan han till slut kraschade den stulna lastbilen in i Åhléns city.

 

LÄS MER: Kriminalvården skärper bevakningen av Akilov

 

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov misstänks för dådet.

Hon tog emot larmet

Kajsa Larsson var den första personen på Stockholms lokaltrafiks trygghetscentral som larmades om dådet.

– Jag hade både ansvar för ordningsvakter och trygghetsvärdar på T-centralen. Det första jag gjorde var att ta reda på var de var, säger hon.

– De sa att gärningsmannen sprang ner i tunnelbanan. Då tänkte jag: 'Var är mina resurser någonstans och vad kommer den här gärningsmannen göra nere i tunnelbanan?'.

Kajsa Larsson arbetar tillsammans med tre kolleger på trygghetscentralen. Framför sig har de flera skärmar var, på vilka de snabbt kan koppla upp tunnelbane- och pendeltågsnätets alla 4200 kameror.

Som operatör leder de väktare och trygghetsvärdar i kollektivtrafiken. Förra året hanterades 78 000 ärenden. De handlar om allt ifrån att hjälpa personer till rätt tåg, till att vara polisens ögon under pågående brott, som ett terrordåd.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov får ännu en försvarsadvokat

 

Den 7 april slog terrorn till på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS POLARIS IMAGES

Bilden ledde till gripande

När det stod klart att den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov hade försvunnit ner i tunnelbanan fick de uppgiften att ta fram bilder på honom.

– Vi fick ett bra signalement ganska fort. Därefter kunde säkerhetsutredaren ta fram bilder på honom, eftersom vi hade en exakt tid, plats och ett bra signalement. Det gick väldigt fort, säger Kajsa Larsson.

Redan ett par timmar efter det misstänkta terrordådet gick polisen ut med bilderna – som Kajsa och hennes kollegor tagit fram – till allmänheten.

Senare samma kväll kunde den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov gripas efter att ha blivit igenkänd av allmänheten.

– Det som känns mest efteråt är att veta vilket bra team vi är och hur bra vi presterar i sådana här pressade situationer. Det absolut bästa är att ingen av mina resurser kom till skada. Alla mår bra i dag, säger Kajsa Larsson.