Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon är Europas mest efterlysta kvinna

43-åriga María Tania Varela Otero är internationellt efterlyst Foto: POLISEN
Tania Varela har hjälpt till att smuggla in 1 700 kilo kokain i Spanien. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Knarkadvokaten Tania Varela är Europas mest eftersökta kvinna. 

43-åringen är dömd till sju års fängelse – efter att ha lierat sig med maffian och hjälpt till att smuggla 1 700 kilo kokain till Spanien. 

Advokaten María Tania Varela Otero, 43, från Cambados i nordvästra Spanien är den enda kvinnan på Europols lista över Europas mest efterlysta brottslingar. 

Tania Varela blev 2004 juridiskt ombud för David Pérez Lago, styvson till den galiciske maffialedaren Laureano Oubiña. 

Tania Varela och David Pérez Lago blev ett par – och Tania involverades i Oubiña-klanens narkotikaaffärer. 

Hon kom tidigt att misstänkas för att tvätta pengar åt Oubiña-klanen och 2006 åtalades hon tillsammans med 14 andra ur nätverket. Misstanken: ett försök att smuggla in 1 700 kilo kokain i Spanien. Tania Varela beskrevs av spanska medier som en av hjärnorna bakom logistiken i smugglingsoperationen, enligt Faro de Vigo. 

Undviker fängelse

Tania Varela lämnar sin pojkvän David Pérez Lago. I stället blir hon tillsammans med Alfonso Díaz Moñux – hennes advokat i knarkrättegången, rapporterar El Mundo. 

Paret flyttar ihop i Madrid. Men i december 2008 skjuts Díaz Muñoz med två skott i huvudet av kontraktsmördare – framför ögonen på Tania Varela som lämnas oskadd i attentatet. 

Bekanta till Varela beskriver henne som ”kall och beräknande”, enligt La Voz de Galicia. Tania Varela döms mot sitt nekande för narkotikasmugglingen till sju års fängelse. Hon blir även kallad som huvudvittne till mordrättegången. 

Men Tania Varela går i stället under jorden. 

Kan ha gömt sig i Sverige

Hon har varit efterlyst via Europols lista över de mest eftersökta brottslingar sedan 2014. Enligt uppgifter till El Progreso kan hon ha gömt sig i Sverige, Island eller i Sydamerika. El Confidencial rapporterar att utredarnas teori är att hon lämnat Europa – och att hon fick hjälp av maffiaklanerna med sin flykt.