Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare högt uppsatt antiterrorchef häktad för koppleri och våldtäkt

Nacka tingsrätt Foto: Nacka tingsrätt
Säpo har informerats om utredningen. Foto: SÄPO
Mannen är välkänd inom svenskt antiterrorarbete.
Säpochefen: ”Det är allvarlig brottslighet” Foto: Expressen TV

En tidigare mycket högt uppsatt chef inom svensk terrorbekämpning sitter häktad misstänkt för grovt koppleri och våldtäkt.

Mannen är nu anställd av Försvarsmakten.

Brotten ska ha begåtts under flera års tid då mannen hade toppjobbet.

– Det här har varit en lång och plågsam process, säger den målsägande kvinnans advokat Ulrika Borg.

Mannen nekar till brott.

– Det är allvarlig brottslighet och det är riktat mot personer som säkerligen är svaga och utsatta människor, säger Säpochefen Klas Friberg.

Mannen, som är i 50-årsåldern, är välkänd inom svenskt antiterrorarbete. Han har tidigare varit en mycket högt uppsatt chef inom svensk terrorbekämpning.

Nu är han anställd av Försvarsmakten.

– Vi kan konstatera att vi har en medarbetare som har häktats misstänkt för brott. Det här brottet är inte relaterat till medarbetarens arbete eller Försvarsmakten, säger Jesper Tengroth, försvarets pressekreterare, till TT.

Misstänkt för flera våldtäkter

Mannen anhölls i sin frånvaro klockan 05.30 den 11 mars och anhölls sedan klockan 06.47 samma dag. Misstankarna rör grovt koppleri mellan 2013 och 2018 och för flera våldtäkter under 2012.

Han misstänks även för en misshandel i maj i fjol.

– Vi har utrett ärendet under några månader. Mannen greps i måndags morse i sitt hem. Det är målsäganden själv som har anmält och det är de uppgifterna tillsammans med viss skriftlig dokumentation som har lett fram till gripandet, säger åklagare Daniel Suneson i en kommentar.

Brotten misstänks ha begåtts under tiden mannen hade tjänsten som högt uppsatt anti-terrorchef.

”Gick ut på att sälja sexuella tjänster”

Utredningen har pågått några månader och bevisningen består enligt åklagare Daniel Suneson av målsägandes berättelse, samt viss annan teknisk bevisning.

– Den misstänkte ska, påstår jag, ha främjat med praktiska göromål för en verksamhet som gick ut på att sälja sexuella tjänster. Jag kommenterar aldrig var de arbetar och det här är inte brott som begåtts i tjänsten, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

– Vi har utrett ärendet under några månader. Mannen greps i måndags morse i sitt hem.

Enligt mannens advokat nekar han till misstankarna.

– Han nekar till misstankarna, i övrigt har vi inga kommentarer, säger mannens advokat Rebecka Abeditary.

Kvinnan: ”Lång och plågsam process”

Expressen har varit i kontakt med kvinnan som är målsägande i fallet. Hon hänvisar till sitt målsägandebiträde Ulrika Borg, som säger:

– Det här har varit en lång och plågsam process, och det känns tryggt för henne att domstolen nu valt att häkta honom.

I höstas ansökte kvinnan om kontaktförbud för den tidigare anti-terrorchefen, men nekades.

”NN har inte tidigare dömts för brott mot den som förbudet skulle avses skydda. De uppgifter som anförts av sökanden ger inte stöd för att sådana särskilda omständigheter som krävs för kontaktförbud skulle föreligga”, framgår av beslutet från City åklagarkammare i Stockholm.

Säpo: ”Det är allvarlig brottslighet”

I häktningsframställan framgår att åklagare menar att:

”Det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning.”

Och att åklagare vill ha ”tillstånd att kunna ålägga den misstänkte restriktioner”.

Den häktade mannen har haft en mycket högt uppsatt roll inom svensk terrorbekämpning, i en av de viktigaste rollerna. Han är häktad på sannolika skäl.

– Det är allvarlig brottslighet och det är riktat mot personer som säkerligen är svaga och utsatta människor. Jag vet att polis och åklagare jobbar med utredningen och att personen är häktad, säger Säpochefen Klas Friberg i Expressen TV:s ”Brottscentralen”.

Det här är en person som haft en högt uppsatt befattning inom försvaret och också inom terrorbekämpning, och under den här tiden ska han ha varit involverad i – enligt misstankarna – grovt koppleri. Vad säger du om riskerna att en sån person rekryteras som till exempel en rysk spion eller utsätts för utpressning och då blir rekryterad? 

– Jag vill egentligen inte kommentera ärendet, men generellt är det så att de statliga aktörer som vi pratar om här i dag är duktiga på att värva agenter. 

Och är utpressning ett sätt att värva agenter? 

– Det behöver man inte läsa många spionromaner för att förstå att det är. 

”En säkerhetspolitisk mardröm”

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult:

– Det är oerhört allvarligt att en person som varit central inom svensk terrorbekämpning nu har häktats för grovt koppleri och våldtäkt. Brotten ska alltså ha ägt rum samtidigt som han varit i en ledande position inom terrorbekämpningen.

– En säkerhetspolitisk mardröm är att en högt uppsatt chef utsätts för utpressning. De brott som mannen nu anklagas för är väldigt känsliga i ett utpressningsscenario, säger Fredrik Sjöshult.

Vidare menar Fredrik Sjöshult att situationen väcker frågor om hur säkerhetskontrollen fungerar:

– Brotten väcker också frågor om hur säkerhetskontrollen av ledande personer med känsliga arbetsuppgifter ser ut. Det ska inte vara möjligt att en person gör sig skyldig till organiserat koppleri samtidigt som han har tillgång till känslig information och rör sig på de mest känsliga platserna i Sverige.