Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högg exfrun med yxa i hämndattack

Abdi Houssein, 51, lurpassade i ett trapphus, beväpnad med en yxa.

När hans exhustru passerade gick han till besinningslös attack och högg henne uppemot 20 gånger.

Nu sänker hovrätten straffet till 16 års fängelse, efter att tingsrätten tidigare dömt ut 18 år.

I början av 2018 greps, anhölls och häktades Uppsalabon Abdi Houssein, misstänkt för att ha hotat sin exfru till livet vid ett flertal tillfällen. Under utredningen berättade kvinnan att hon hade blivit bortgift med Houssein när de båda bodde i Etiopien, men att de varit separerade i Sverige sedan fem år tillbaka.

I februari avslutades rättsfallet med att 51-åringen dömdes till dagsböter för olaga hot – och försattes på fri fot.

Då hade han kontaktförbud gentemot exhustrun, och en process som skulle ge henne ensam vårdnad om de gemensamma barnen var i gång. Han såg det också som ett hot att hon kunde försvinna in i ett skyddat boende.

Planerade hämnden i häktet

Men under tiden i häktet hade han planerat sin hämnd.

Han försattes på fri fot 2 februari. Den 5 februari köpte han en yxa på Bauhaus. Dagen efter – den 6 februari – skred han till verket.

Övervakningsbilder visar hur Abdi Houssein ställer sig på bottenplan i ett trapphus i stadsdelen Gottsunda i Uppsala, beväpnad med en röd yxa. Där väntar han i en halvtimme innan han ser hur exhustrun – som är på väg för att hämta barnen på förskolan – kommer promenerande.

Bilderna visar hur han går ut ur trapphuset, med yxan bakom ryggen, och rusar mot kvinnan.

Framför flera vittnen börjar han sedan hugga vilt mot kvinnan. När hon skadad faller till marken fortsätter han hugga, enligt vittnesuppgifter delade han ut mellan tio och 20 hugg med yxan.

Vittnet: "Du får sluta!"

– Jag började skälla på honom och sa åt honom att ”sluta din jävel… du får sluta!”. Jag sa det här tre, fyra gånger till honom. Till slut stannade han upp och så lyfte han yxan mot mig och skrek ”kom du, kom an bara!”, sedan backade han några meter. Kvinnan låg livlös i snön, har vittnet Daniel El Mallah, 63, tidigare sagt.

Efter attacken sprang Abdi Houssein, fortfarande beväpnad med yxan, som han så småningom kastade i en lövhög längs flyktvägen.

Kvinnan blev svårt skadad i attacken, men överlevde.

–  Hon har drabbats av flera mycket allvarliga och livsfarliga skador. De allvarligaste skadorna är i ansiktet och skallen, hon har tyvärr bland annat förlorat ett öga, har kvinnans advokat Henrik Jansson tidigare sagt.

Hovrätten sänker straffet

Abdi Houssein erkände synnerligen grov misshandel men nekade till att han försökt mörda kvinnan. När tingsrätten meddelade sin dom i maj gick man på åklagarens linje och dömde honom till 18 års fängelse för mordförsök.

Domen överklagades till hovrätten – som nu väljer att sänka straffet.

På fredagen meddelar Svea hovrätt en ny dom där Abdi Houssein döms till 16 års fängelse för mordförsöket.

I domen står:

"Hovrätten instämmer vidare i tingsrättens bedömning att det endast var tillfälliga omständigheter och en mycket kvalificerad vårdinsats som medförde att brottet inte fullbordades, varför utrymmet för en reduktion av straffvärdet är begränsat. Även med beaktande av detta anser dock hovrätten att straffvärdet är något lägre än vad tingsrätten funnit och motsvarar fängelse i sexton år i stället för arton."

– Vi konstaterar att hovrätten har lyssnat på våra argument för att straffet i tingsrätten var för långt. Min klient menar dock att han aldrig hade uppsåt att döda målsäganden och att straffet därför borde ha sänkts ytterligare, säger Housseins försvarsadvokat Jöns Gerhardsson.


LÄS MER: Abdi Houssein döms till 18 års fängelse i tingsrätten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.