Abdi Houssein döms för mordförsöket på sin exfru.Abdi Houssein döms för mordförsöket på sin exfru.
Abdi Houssein döms för mordförsöket på sin exfru.
Mannen döms till 18 års fängelse för mordförsök på sin exfru. Foto: Mikael FranzenMannen döms till 18 års fängelse för mordförsök på sin exfru. Foto: Mikael Franzen
Mannen döms till 18 års fängelse för mordförsök på sin exfru. Foto: Mikael Franzen
Abdi Housseins advokat Jöns Gerhardsson. Foto: Pressbild/Wigert PlachtAbdi Housseins advokat Jöns Gerhardsson. Foto: Pressbild/Wigert Placht
Abdi Housseins advokat Jöns Gerhardsson. Foto: Pressbild/Wigert Placht
Kvinnans målsägandebiträde Henrik Jansson. Foto: BrottscentralenKvinnans målsägandebiträde Henrik Jansson. Foto: Brottscentralen
Kvinnans målsägandebiträde Henrik Jansson. Foto: Brottscentralen

Abdi Houssein högg sin exfru i huvudet med yxa

Publicerad

Efter att ha lurpassat på exfrun i ett trapphus i Gottsunda gick Abdi Houssein till attack med yxa. Nu döms han till 18 års fängelse för mordförsök efter att ha huggit henne mellan 10 och 20 gånger mot ansikte och överkropp. 

Kvinnan var på väg att hämta deras två småbarn på förskolan den 6 februari i Gottsunda, Uppsala, när hennes 51-åriga exmake stod och lurpassade med en yxa i högsta hugg. 

På en övervakningsfilm från trapphuset där mannen stod och väntade på att slå till syns det hur kvinnan försöker fly för sitt liv när hon får syn på Abdi Houssein. 

Abdi Houssein högg mellan 10 och 20 gånger med yxan.Foto: Polisen

Mellan 10 och 20 yxhugg

På övervakningsfilmen syns det hur kvinnan i panik försöker fly undan Abdi Houssein som hinner ikapp. Han utdelar uppemot 20 yxhugg, främst mot kvinnans ansikte, medan hon försöker skydda sig med hjälp av sina armar.  

–  Hon har drabbats av flera mycket allvarliga och livsfarliga skador. De allvarligaste skadorna är i ansiktet och skallen, hon har tyvärr bland annat förlorat ett öga, har kvinnans advokat Henrik Jansson tidigare sagt.

 

LÄS MER: Kvinnan skulle hämta sina barn – höggs ner med yxa 

 

Upp emot tio vittnen såg hur Abdi Houssein upprepade gånger högg exfrun och flera vittnen skrek åt honom att sluta. Kort efter attacken syns det hur Abdi Houssein lämnar platsen gående med yxan kvar i handen, den hittades senare dumpad i en lövhög i närheten av brottsplatsen. 

– Jag började skälla på honom och sa åt honom att ”sluta din jävel… du får sluta!”. Jag sa det här tre, fyra gånger till honom. Till slut stannade han upp och så lyfte han yxan mot mig och skrek ”kom du, kom an bara!”, sedan backade han några meter. Kvinnan låg livlös i snön, säger vittnet Daniel El Mallah, 63.

Dagen före attacken syns Abdi Houssein köpa en yxa på varhuset Bauhaus. Dagen därpå, den 6 februari, fångas han övervakningskameran i trapphuset intill kvinnans bostad. Där väntar han på att slå till när hon är på väg för att hämta barnen på förskolan. 

Åklagaren Annika Bokefors hade yrkat på livstids fängelse.

18 års fängelse

I och med händelsens grova karaktär har åklagare Annika Bokefors yrkat på livstids fängelse för mordförsök på kvinnan. Abdi Houssein har erkänt synnerligen grov misshandel men nekar till han haft för avsikt att döda sin exfru. Nu döms han till 18 års fängelse för mordförsök och olaga hot. 

 

LÄS MER: Här förbereder sig mannen inför yxattacken i Uppsala 

 

I domen står det: 

Av naturliga skäl är det den förstnämnda gärningen som får avgörande betydelse för straffvärdebedömningen. Abdi Ali Houssein har sedan en längre tid planerat att döda exfrun. Han har haft alla möjligheter att besinna sig men trots detta genomfört sin planering med målmedvetenhet, övertygelse och aggressivitet och det står alltså klart att hans direkta avsikt varit att exfrun skulle dö.

– Jag har inte hunnit gå igenom domen med min klient än. Det jag kan säga är att han sannolikt kommer att vilja överklaga den här domen sen måste vi analysera tillsammans och titta närmre på hur tingsrätten har resonerat. Men jag kommer förmodligen prata med honom här under eftermiddagen, säger Abdi Housseins advokat Jöns Gerhardsson. 

”Jag är inte förvånad”

Jag inte är förvånad över domen men jag är nöjd att han döms till försök till mord. Jag kan konstatera att tingsrätten sett flera försvårade omständigheterna här men att ett fullbordat brott hade gett livstids fängelse vilket är det längsta straffet man kan få. I ett tidsbestämt straff är 18 år det längsta straffet och det är vi nöjda med eftersom det betyder att tingsrätten bedömt straffet som mycket allvarligt. Vi yrkade ju på livstids fängelse. Men min huvudmans uppfattning är att hon kommer leva under ett livslångt hot från sin exmake, säger kvinnans advokat Henrik Jansson

Efter attacken har kvinnan tvingats genomgå flera operationer för sina skador och hon vårdas fortfarande på sjukhus. Flera av huggen träffade väldigt illa i ansiktet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag