Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högerextremister misstänks för våldsam attack med kofot

Polisens teori är att de två männen tillhör vit makt-rörelsen. Foto: Polisen
De två gärningsmännen var båda beväpnade med kofot. Foto: Polisen

Här attackeras mannen i 30-årsåldern av två män beväpnade man kofot.

Offret slås till marken – sen matar gärningsmännen oavbrutet på med slag.

Nu vädjar polisen om hjälp för att hitta de skyldiga.

– Hypotesen är att det rör sig om en konflikt mellan vit makt och vänsterautonoma miljöer, säger Johan Silverland vid polisen.

Övervakningsfilmen visar hur två män, beväpnade med var sin kofot, går till attack mot en tredje man. Offret slås till marken av en av gärningsmännen. Sen, när han ligger ner, börjar båda gärningsmännen att slå honom samtidigt. 

Offret tar oavbrutet emot slag, och i ljudupptagningen från kameran hörs han skrika:

– Aj, aj, aj!

Under misshandeln lyckas offret – en man i 30-årsåldern – ta tag i ett av vapnen och hålla sig fast. Samtidigt sparkar han med benen för att undvika slagen från den andra, fortfarande beväpnade, gärningsmannen.

Tillslut lyckas offret ta sig upp på fötter, fortfarande med ett grepp om ena kofoten. Sen försvinner gärningsmännen och offret ur bild.

Polisen: Personer vet vilka gärningsmännen är

Händelsen inträffade i Salem vid 06-tiden på morgonen den 6 november 2018. Men polisens utredning har kört fast – nu vädjar de till allmänheten om hjälp med att identifiera gärningsmännen.

– De här båda, i nuläget okända gärningsmännen, misshandlar målsägaren brutalt. De använder var sin kofot, säger Johan Silverland vid polisen i Södertälje.

– Vi har hållit förhör med nio vittnen och målsägaren, och de åtgärder vi har vidtagit har inte lett till att vi har kunnat identifiera gärningsmännen. Så det här är sista halmstrået vi har, att be allmänheten om hjälp.

– Jag är ganska säker på att det finns personer som vet vilka gärningsmännen är. Dem är vi intresserade att komma i kontakt med, om inte gärningsmännen själva vill komma hit och stå för det de gjort.

Misstanken: Högerextrema mot vänsterextrem

Polisens uppgifter gör gällande att misshandeln utfördes som en del i en konflikt mellan höger- och vänsterextrema grupper.

– Hypotesen är att det rör sig om en konflikt mellan vit makt och vänsterautonoma miljöer. Målsägaren är kopplad till den vänsterautonoma miljön, säger Silverland.

Målsägaren har lämnat en redogörelse för vad som hänt, men vill inte medverka i utredningen ytterligare. Polisen har dock valt att fortsätta utredningen.

Polisen: Han hade kunnat dö

– Det är en så pass brutal misshandel som sker på allmän plats, säger Johan Silverland vid polisen.

Dådet utfördes i närheten av Skyttorpsvägen som går genom Salem.

Misshandelsoffret fick ett tio centimeter långt jack i huvudet, ytterligare sårskador och brutna ben i ena armen efter attacken.

– Det var tur i oturen. Han lyckades få tag i en av kofötterna och hålla fast, hade han inte gjort det hade misshandeln slutat betydligt mer illa. Kanske hade han till och med avlidit.