Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hennes tränare åtalades för övergrepp – höll sig undan och slapp rättegång

Kvinnan vill vara anonym men ställer upp på intervju för att väcka debatten om preskriptionstid för sexualbrott mot barn. Foto: Brottscentralen
Kvinnan vill vara anonym men ställer upp på intervju för att väcka debatt om att sexualbrott mot barn preskriberas. Foto: Brottscentralen

Hon var bara 13 år och först långt senare orkade hon anmäla sexövergreppen som tränaren misstänktes ha utsatt henne för.

Mannen höll sig enligt polisen undan och fallet preskriberades. 

Nu berättar kvinnan för första gången om det uppmärksammade fallet.

– Jag ville se till att han aldrig kan göra så mot något annat barn.

Vi träffar henne på advokatens kontor. Hon vill vara helt anonym men har bestämt sig för att ställa upp på intervjun för att lyfta frågan om preskription som just nu utreds.

– Just när det gäller sexualbrott mot barn så tycker jag att det är orimligt att det finns en preskriptionstid. Det är inte rimligt att lägga ansvaret att anmäla på ett barn.

Det har gått över ett år sedan hon satt i rättssalen och väntade på att förhandlingen skulle inledas mot hennes tidigare tränare. Mannen, som också var hennes betygsättande lärare, stod åtalad för flera sexuella handlingar mot henne – från att hon var 13 tills att hon fyllt 15.

Kvinnan vill vara anonym men ställer upp på intervju för att väcka debatten om preskriptionstid för sexualbrott mot barn. Foto: Brottscentralen

Anmälde innan det preskriberades

När det var 14 månader kvar tills att brottsmisstankarna skulle preskriberas anmälde hon honom.

– Jag levde i det här under så himla många år. När jag väl landade i vad han hade utsatt mig för så kände jag att jag ville se till att han aldrig skulle kunna göra så mot ett annat barn. 

I mars 2017, efter att polisutredningen pågått ett år, åtalades tränaren för grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt utnyttjande och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

I förhören med polisen erkände mannen att han hade haft sex med flickan, och sa att det hände först efter att hon fyllt 15.

Kvinnan vill vara anonym men ställer upp på intervju för att väcka debatten om preskriptionstid för sexualbrott mot barn. Foto: Brottscentralen

Tränaren höll sig undan rättegången

Rättegången skulle hållas i slutet på maj – men tränaren dök aldrig upp.

– I stunden var jag ganska förvånad att han höll sig borta. Men sett i efterhand så tänker jag att förövare som begår den här typen av brott ofta är ganska utstuderade och uträknande. Så jag tänker att detta är hans sätt att vara, säger kvinnan nu.   

Tingsrätten avslog den första begäran om häktning eftersom man inte ansåg att det fanns någon flyktfara. När tränaren till slut häktades i sin frånvaro hade polisen endast ett par veckor på sig att hitta honom.

Trots flera polisresurser, inklusive NOA:s specialgrupp på efterlysta personer, lyckades man inte hitta den åtalade – och brottsmisstankarna preskriberades.

Polisens misstanke: Han fick hjälp

Enligt polisens misstankar lyckades mannen hålla sig gömd tack vare hjälp utifrån. Två av hans anhöriga misstänktes för skyddande av brottsling, men förundersökningen lades ner i brist på bevis. 

– Jag blev förbannad över att inte få saken prövad. Jag känner frustration och besvikelse över att rättssystemet kunde fungera så här. 

I dag är kvinnan vuxen. Hon vill inte prata om de misstänkta övergreppen som tränaren åtalades för eller hur relationen såg ut, men enligt förundersökningen så framkommer det att mannen misstänktes ha utnyttjat hennes beroendeställning och själv ska hon ha känt sig manipulerad i hans sällskap. 

– Jag kommer alltid få leva med det som hände i tonåren, men jag känner stor besvikelse över att jag aldrig fick någon upprättelse.

Kvinnan: ”Det är inte rimligt”

Framförallt är hon frustrerad över att tiden blev den avgörande faktorn. 

– Det är inte rimligt att ett barn som utsatts för sexuella övergrepp ska gå miste om en rättvis prövning bara för att polisutredningen tar för lång tid och det finns en preskriptionstid, säger hon.

Enligt en utredning som tillsattes av den förra regeringen föreslås att preskriptionstiden ska slopas för våldtäkt mot barn och grov våldtäkt mot barn - men inte för den typen av brott som kvinnan utsattes för.  

– Det är inte rätt. Jag tycker preskriptionstiden ska slopas för alla sexualbrott mot barn. Särskilt i fall där barnet utnyttjats under lång tid av en person i beroendeställning kan det ta lång tid att förstå att man blivit utsatt för ett brott.

Mannen har i dag fortfarande kvar sin lärarlegitimation.

– För mig är det inte viktigt att han döms i allmänhetens ögon, utan att det blir en rättslig prövning. En eventuell påföljd hade gjort det svårare för honom att arbeta med barn. I dag kan han göra det eftersom han aldrig dömdes.