Rakhmat Akilov. Foto: POLISENRakhmat Akilov. Foto: POLISEN
Rakhmat Akilov. Foto: POLISEN
Rakhmat Akilov i rättssalen. Foto: FREDRIK SANDBERG /TTRakhmat Akilov i rättssalen. Foto: FREDRIK SANDBERG /TT
Rakhmat Akilov i rättssalen. Foto: FREDRIK SANDBERG /TT
Drottninggatan efter terrordådet. Foto: ROB SCHOENBAUM/IBL/POLARISDrottninggatan efter terrordådet. Foto: ROB SCHOENBAUM/IBL/POLARIS
Drottninggatan efter terrordådet. Foto: ROB SCHOENBAUM/IBL/POLARIS
Iryna Zamanova blev träffad av lastbilen vid terrordådet den 7 april. Hon skadades allvarligt och läkarna fick amputera nedre delen av ena benet för att rädda hennes liv. På bilden har hon återvänt till Drottninggatan för en intervju med Nyhetsmorgons Jesper Börjesson. Foto: TV4/NyhetsmorgonIryna Zamanova blev träffad av lastbilen vid terrordådet den 7 april. Hon skadades allvarligt och läkarna fick amputera nedre delen av ena benet för att rädda hennes liv. På bilden har hon återvänt till Drottninggatan för en intervju med Nyhetsmorgons Jesper Börjesson. Foto: TV4/Nyhetsmorgon
Iryna Zamanova blev träffad av lastbilen vid terrordådet den 7 april. Hon skadades allvarligt och läkarna fick amputera nedre delen av ena benet för att rädda hennes liv. På bilden har hon återvänt till Drottninggatan för en intervju med Nyhetsmorgons Jesper Börjesson. Foto: TV4/Nyhetsmorgon

Irynas ben amputerades efter Drottninggatan-dådet

Publicerad
Uppdaterad

38-åriga Iryna Zamanova blev allvarligt skadad i terrordådet på Drottninggatan.

Läkarna sa: För att rädda ditt liv måste vi amputera benet.

På måndagen lämnade hon ett känslosamt vittnesmål i den pågående rättegången mot Rakhmat Akilov.

– Jag förstår att minnena kommer följa mig hela livet. Jag vill glömma det här. Men varje morgon när jag vaknar och inte har mitt ben kvar. Då återvänder jag dit.

Rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov går mot sitt slut. På måndagen lämnades vittnesmål från personer som befann sig i den så kallade "Zon E" – den sista sträckan innan lastbilen kraschade in i Åhléns-byggnaden.

Ett av dagens vittnen var 38-åriga Iryna Zamanova från Ukraina, som skadades allvarligt i dådet. Hon lämnade en känslosam berättelse på ryska – ett språk som Akilov själv pratar.

Hon grät. 

Han sänkte blicken allt mer ju längre förhöret pågick.

Iryna berättade hur hon träffades av lastbilen, kastades bakåt och kände en enorm smärta. Sedan tuppade hon av.

– När jag vaknade låg jag med ansiktet mot asfalten. Jag kunde inte andas och tänkte jag att jag var död, sa Iryna i sitt vittnesmål.

Hon fortsatte:

–  I munnen kände jag lukt av blod, av järn. Jag hade obeskrivligt ont. Jag kunde inte förstå var jag befann mig. En kvinna kom fram och började säga "Du lever, du lever. Du kommer att leva."

LÄS MER: Rakhmat Akilovs egna ord om dådet på Drottninggatan 

Fick besök av på sjukhuset av Stefan Löfven

Iryna blev buren till en bil och körd till sjukhus.

Där fick hon besked om att hon skulle överleva – men att läkarna var tvungna att amputera ena benet.

– Jag började skrika "Nej, nej gör inte det", återberättade hon känslosamt i sitt vittnesmål.

– Hur mycket av benet? Hela benet? Ingen svarade. Jag fick på mig en mask och så somnade jag. När jag vaknade började jag känna längs med benet med handen. Jag kände knäet. Det låter hemskt men jag blev glad faktiskt för att jag hade kvar mitt knä.

På sjukhuset fick hon besök av statsminister Stefan Löfven.

– Vi pratade om något, jag svarade om något. Jag kunde inte förstå vem det var. Jag trodde det var någon slags läkare, sa hon i rätten.

LÄS MER: Rakhmat Akilov bad barndomsvän om hjälp

”Minnena kommer följa mig hela livet”

Sedan terrordådet har det varit en lång kamp för att lära sig gå med protes. Inlärningsprocessen tog hela förra sommaren, berättade Iryna i rätten. Under tiden som gått sedan dådet har hon bytt protes flera gånger.

Hennes målsägandebiträde ställde frågan hur det var för henne att vittna i rättegången.

Hon svarade:

– Jag känner att alla minnen kommer tillbaka. Det känns som jag har återvänt till den här platsen. Jag förstår att minnena kommer följa mig hela livet. Jag vill glömma det här. Men varje morgon när jag vaknar och inte har mitt ben kvar. Då återvänder jag dit.

Sammanlagt nio personer vittnade under måndagen.

Rättegången avslutas i början av maj.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag