Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hennes barns pappa mördade pensionärspar – nu berättar hon

Edvin Gyllensvaan tejpade fast pensionärsparet Ann-Christine och Tor Lekander och skar av deras halsar. Sen fortsatte han leva familjeliv med sin sambo och deras två barn i Mullsjö. Foto: Privat/TV3:s och Viafrees ”I huvudet på en mördare”

Edvin Gyllensvaan tejpade fast pensionärsparet Ann-Christine och Tor Lekander och skar av deras halsar.

Sen fortsatte han leva familjeliv med sin sambo och deras två barn i Mullsjö – nu berättar sambon:

”Inte kan man väl någonsin tro att mannen man älskar skulle kunna göra något så fruktansvärt”, skriver hon i ett brev till TV3:s ”I huvudet på en mördare”.

Tvåbarnspappan Edvin Gyllensvaan, 25, nekade konsekvent till att ha mördat paret Lekander i deras hem i Mantorp, Östergötland. Inte förrän livstidsdomen slogs fast i hovrätten valde han att erkänna i ett brev till Expressen.

”Så jag har insett vidden av mitt brott, men jag håller fortfarande på och mentalt reder ut vad som hände i Mantorp”, skrev han då.

I TV3:s och Viafrees dokumentär ”I huvudet på en mördare” tas Edvin Gyllensvaan och morden på Ann-Christine och Tor Lekander upp. Där väljer också dubbelmördarens sambo att berätta om sitt liv med den livstidsdömde mannen.

”Vår relation var väldigt bra. Vi var båda två oerfarna när det kom till att ha en relation till någon annan, så vi har från början kunnat bygga vårt förhållande precis som vi ville ha det. Vilket har resulterat i att vi har umgåtts otroligt mycket och kunnat skapa oss gemensamma intressen”, skriver kvinnan i ett brev till TV3.

Tvåbarnspappan Edvin Gyllensvaan, 25, nekade konsekvent till att ha mördat paret Lekander i deras hem i Mantorp, Östergötland. Inte förrän livstidsdomen slogs fast i hovrätten valde han att erkänna i ett brev till Expressen. Foto: Privat/TV3:s och Viafrees ”I huvudet på en mördare”

Dubbelmördaren gjorde slut med sambon

Kvinnan och Edvin Gyllensvaan har två barn ihop, men de är inte ett par längre. I brevet berättar hon vidare:

”Vi är ganska olika varandra, men det är det som jag tror har gjort att vi har blivit så nära varandra. Vi har alltid sett till att den andre mår bra och vi har bägge två fått ge och ta.”

En period 2014 bröt paret upp. Under samma tidsperiod brottades Edvin Gyllensvaan med vanföreställningar om att döda.

”Den anledning han gav mig när han gjorde slut var att han inte hade några känslor kvar för mig, att han inte längre var kär i mig”, berättar ex-sambon i TV3-dokumentären.

Men efter en tid återförenades Gyllensvaan med sambon igen.

”Han kändes som gamla vanlige Edvin igen, han var mycket gladare och piggare och det fanns inga tecken på att han mådde dåligt”, skriver sambon i brevet till TV3.

Edvin Gyllensvaan betedde sig som vanligt efter dubbelmordet: Gick till jobbet, lekte med barnen. Men i september 2017 nådde polisens spår till honom och insatsstyrkan slog till hemma i radhusområdet i Mullsjö. Foto: Privat

Edvin Gyllensvaans dubbelliv med familjen

Men det var inte samma Edvin Gyllensvaan. Den 11 juni 2017 lämnade tvåbarnspappan Mullsjö och körde till Mantorp. Där körde han in till paret Lekanders hem, kom in i deras hus, överföll paret, tejpade fast dem och skar av deras halsar.

Efter morden lämnade dubbelmördaren kropparna, körde till Linköping och åt på köttrestaurangen Texas Longhorn för att sen återvända till sitt familjeliv hemma i Mullsjö.

”Jag märkte inget utöver det vanliga, han var en aning mer trött men det berodde ju på att vi hade två väldigt små barn”, berättar sambon.

Edvin Gyllensvaan letade efter ett nytt jobb och var ”lite stressad” över det, men:

”Utöver det så märkte jag inget alls om att han skulle vara stressad eller pressad.”

Den 11 juni 2017 lämnade tvåbarnspappan Mullsjö och körde till Mantorp. Där körde han in till paret Lekanders hem, kom in i deras hus, överföll paret, tejpade fast dem och skar av deras halsar. Foto: STEFAN GUSTAVSSON / BROTTSCENTRALEN

”Mannen man älskar”

Edvin Gyllensvaan betedde sig som vanligt: Gick till jobbet, lekte med barnen. Men i september 2017 nådde polisens spår till honom och insatsstyrkan slog till hemma i radhusområdet i Mullsjö.

Ex-sambon berättar:

”Den dagen Edvin greps var jag i chock! Jag var i chock och fattade absolut ingenting, så nej jag trodde inte att han hade gjort det. I månader gick jag i dimman utan att få veta något och fick inte svar på några frågor. Så under den tiden hoppade mina tankar fram och tillbaka och jag visste inte vad jag skulle tro på.”

”Under rättegången hoppade tankarna fram och tillbaka mellan att jag trodde på Edvins version till att vara säker på att han gjort det. Inte kan man väl någonsin tro att mannen man älskar skulle kunna göra något så fruktansvärt.”