På måndagen häktades Arboga-kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mordet Foto: / OLLE SPORRONG EXPPå måndagen häktades Arboga-kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mordet Foto: / OLLE SPORRONG EXP
På måndagen häktades Arboga-kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mordet Foto: / OLLE SPORRONG EXP
If:s utredare presenterar nu detaljer som de menar pekar på att hon har försökt få mordet att likna en olycka. Foto: Daniel UndegårdIf:s utredare presenterar nu detaljer som de menar pekar på att hon har försökt få mordet att likna en olycka. Foto: Daniel Undegård
If:s utredare presenterar nu detaljer som de menar pekar på att hon har försökt få mordet att likna en olycka. Foto: Daniel Undegård

Hemliga vittnet kan
fälla Arbogakvinnan

Publicerad

Ett hemligt vittne, okända miljoner och matrester kvar på tallriken.

Det är detaljer som ligger till grund för försäkringsbolaget If:s teori om hur den 42-åriga Arbogakvinnan iscensatte mordet på sin make, Aki Paasila.

På måndagen häktades hon på sannolika skäl misstänkt för mordet.

– När årorna hörs i vattnet ligger Aki Paasila död i vattnet. Det är så klart en mycket intressant uppgift, säger Anders Lindstrand, If:s chefsutredare.

Den 42-åriga Arbogakvinnan häktades under måndagen på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin make, Aki Paasila, i augusti 2015.

Till skillnad från tidigare häktningsförhandling valde hon att visa upp sitt ansikte i stället för att dölja det, och motsatte sig en häktningsförhandling bakom stängda dörrar.

Hon ville att alla åhörare skulle ha full insyn i vad som sägs under förhandlingen.

Men det motsatte sig rätten.

"Det är otroligt svårt att hitta hit"

Vid sommarstugan och bryggan utanför Arboga är avspärrningarna fortfarande kvar, ett halvår efter mordet på 42-åringens pappa och ytterligare ett år efter mordet på hennes make.

Vägen till det röda huset vid Hjälmaren går via en slingrig färd på grusvägar. Många fina hus och sommarstugor passerar förbi utmed vägen.

Det är första gången Anders Lindstrand, If:s chefsutredare, är på platsen. Han kliver ur bilen och tittar sig omkring.

– Morden kan inte vara utfört av någon som bara hittar det här stället. Här måste man ha varit förut. Det är ju otroligt svårt att hitta hit.

Detaljen är en av många som fick försäkringsbolagets utredare att fatta misstankar mot dödsfallet, som av polisen direkt avskrevs som en tragisk drunkningsolycka.

Aki Paasila, 42.Foto: Privat / PRIVAT

 

LÄS MER: If:s chefsutredare om dödsfallet: "Fler inblandade"

 

Därför var inte okända försäkringen giltig

En kort tid innan hade en misstänkt förfalskad livförsäkring på maxbeloppet 2,5 miljoner tecknats på Aki Paasila hos försäkringsbolaget If, med den 42-åriga kvinnan som förmånstagare.

Men vad som inte framkommit tidigare är detaljer om en annan livförsäkring som Aki Paasila hade, med frun som förmånstagare.

Bryggan vid vilken Aki Paasila hittades död.Foto: Daniel Undegård

Även den var tecknad hos ett stort försäkringsbolag - men på ett ännu större belopp: sex miljoner kronor.

– Sammanlagt trodde den 42-åriga kvinnan att det fanns livförsäkringar på drygt åtta miljoner kronor. Men det visade sig när hon anmälde dödsfallet att den försäkringen aldrig hann bli giltig. Det skulle göras en läkarundersökning en vecka senare, innan den blev giltig. Men det visste hon sannolikt inte om, säger Anders Lindstrand på If.

När If begärde ett samtal på Eskilstuna stadshotell ställde den 42-åriga kvinnan snabbt upp.

Då hade försäkringsbolaget fått fram ännu mer information, som senare skulle ligga till grund för den förundersökning om mord där två personer nu sitter häktade.

Vid sommarstugan och bryggan utanför Arboga är avspärrningarna fortfarande kvar.Foto: Daniel Undegård

Två mystiska detaljer: Matresterna och mobilen

Den 42-åriga kvinnan berättade under samtalet med If att hon, Aki Paasila och parets två barn åt middag på bryggan kvällen innan Aki Paasila hittades död.

Hon ska sedan ha gått upp och nattat barnen, innan hon somnade. Dagen efter larmade hon räddningstjänst, som hittade Aki Paasila död i vattnet utanför bryggan.

– På bryggan var det dukat för en person. Det fanns glas, tallrik och matrester kvar på tallriken. Vid tallriken låg Aki Paasilas mobiltelefon också. Det är två saker som anhöriga har reagerat på med det här. Han åt alltid upp maten, och hade alltid med sig mobiltelefonen i fickan, säger Anders Lindstrand.

Några tiotals meter bort från bryggan låg en båt vid vassen.Foto: Daniel Undegård

 

LÄS MER: Graven öppnades drygt ett år efter mordet

 

Hemliga vittnet hörde åror i vattnet

Några tiotals meter bort låg en båt vid vassen.

If:s utredare är övertygade om att den placerades ut där, för att få det att se ut som en drunkningsolycka, där Aki Paasila ramlat i från båten.

Och ett hemligt vittne kan stärka den teorin.

– Det finns en person som är ute och fiskar på morgonen den 8 augusti, från andra sidan av en liten ö. Han hör ljud från åror i vattnet, från bryggan till. Sen dröjer det några minuter, innan han hör sirener från utryckningsfordon på väg hit, säger Anders Lindstrand.

Har vittnet hört åror talar det emot att båten legat där sen kvällen innan.

Den 42-åriga kvinnan menar att Aki Paasila och parets två barn åt middag på bryggan.Foto: Daniel Undegård

"Båten är utplacerad där"

Enligt en källa inom polisen har man förhört vittnet i fråga, som enligt polisen ska ha hört "kluckande" ljud.

– Vid den tiden när årorna hörs i vattnet ligger Aki Paasila död i vattnet. Det är så klart en mycket intressant uppgift. Båten är med största sannolikhet utplacerad vid vassen, för att det ska stämma med den bild som ges till polis och mina utredare om vad som har hänt, säger Anders Lindstrand på If.

En 25-årig anhörig till Arbogakvinnan är häktad för mordet på maken Aki Paasila. Åklagarens linje är att den 42-åriga Arbogakvinnan styr unga män att mörda åt henne.

42-åringen själv har hela tiden förnekat brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag