Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helin, 50, kördes ihjäl – 20-årig man åtalas

Läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, kördes ihjäl av en mc-förare på Järvafältet i Stockholm i april förra året. Foto: PRIVAT / PRIVAT
En man lämnar blommor för att hedra Helin under en manifestation. Foto: Joel Snöbohm

Tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, blev ihjälkörd när hon var på väg hem från jobbet.

Nu åtalas en 20-årig man misstänkt för grovt vållande till annans död – samtidigt som vänner och familj fortfarande sörjer Helin Burkay.

– Det gör så ont fortfarande, säger väninnan Naile Aras.

Det har snart gått ett år sedan läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay promenerade över Järvafältet norr om Stockholm, på väg hem från jobbet.

Men plötsligt kom en motorcykel i hög hastighet på den smala grusvägen, den då 19-årige föraren tappade kontrollen över fordonet och körde rakt på Helin Burkay.

Hon fick så svåra skador att hon hamnade i koma och avled några dagar senare.

"Det finns inga ord som räcker till för att beskriva hennes godhet och rena hjärta", sa hennes två döttrar i ett uttalande till Expressen kort efter hennes död.

På torsdagen åtalades den i dag 20-årige mannen i Solna tingsrätt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, obehörigt avvikande från trafikolycksplats, olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Erkänner att han vållat Helins död

"Brottet vållande till annans död är grovt eftersom gärningen, ovan nämnda körsätt, innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag då han har framfört en motorcykel som han saknar behörighet att få köra samtidigt som han vid förandet av motorcykeln, när det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, varit påverkad av narkotika." skriver kammaråklagare Veronica Gabrielsson i åtalet.

Den 20-årige mannen har erkänt att han vållat Helin Burkays död. Men för hennes familj och vänner är hennes plötsliga död fortfarande en stor sorg.

– Det gör så ont fortfarande, säger väninnan Naile Aras.

Några dagar efter dödsfallet arrangerade hon en manifestation tillsammans med Helins familj, vänner och det civila initiativet Spånga för att hedra hennes minne.

– Vi vill att det ska vara en väckarklocka för att de som begår sådana här brott ska vakna. De måste inse konsekvenserna av sitt handlande men vi vänder oss också mot hela samhället för att öka medvetenheten, engagemanget och organiseringen mot våldet, sa Naile Aras då.

 

LÄS MER: Vännerna och familjen sörjer läkaren Helin, 50

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!