Läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, kördes ihjäl av en mc-förare på Järvafältet i Stockholm i april förra året. Foto: PRIVAT / PRIVATLäkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, kördes ihjäl av en mc-förare på Järvafältet i Stockholm i april förra året. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, kördes ihjäl av en mc-förare på Järvafältet i Stockholm i april förra året. Foto: PRIVAT / PRIVAT
En man lämnar blommor för att hedra Helin under en manifestation. Foto: Joel SnöbohmEn man lämnar blommor för att hedra Helin under en manifestation. Foto: Joel Snöbohm
En man lämnar blommor för att hedra Helin under en manifestation. Foto: Joel Snöbohm

Helin, 50, kördes ihjäl – 20-årig man åtalas

Publicerad

Tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, blev ihjälkörd när hon var på väg hem från jobbet.

Nu åtalas en 20-årig man misstänkt för grovt vållande till annans död – samtidigt som vänner och familj fortfarande sörjer Helin Burkay.

– Det gör så ont fortfarande, säger väninnan Naile Aras.

Det har snart gått ett år sedan läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay promenerade över Järvafältet norr om Stockholm, på väg hem från jobbet.

Men plötsligt kom en motorcykel i hög hastighet på den smala grusvägen, den då 19-årige föraren tappade kontrollen över fordonet och körde rakt på Helin Burkay.

Hon fick så svåra skador att hon hamnade i koma och avled några dagar senare.

"Det finns inga ord som räcker till för att beskriva hennes godhet och rena hjärta", sa hennes två döttrar i ett uttalande till Expressen kort efter hennes död.

På torsdagen åtalades den i dag 20-årige mannen i Solna tingsrätt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, obehörigt avvikande från trafikolycksplats, olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Erkänner att han vållat Helins död

"Brottet vållande till annans död är grovt eftersom gärningen, ovan nämnda körsätt, innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag då han har framfört en motorcykel som han saknar behörighet att få köra samtidigt som han vid förandet av motorcykeln, när det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, varit påverkad av narkotika." skriver kammaråklagare Veronica Gabrielsson i åtalet.

Den 20-årige mannen har erkänt att han vållat Helin Burkays död. Men för hennes familj och vänner är hennes plötsliga död fortfarande en stor sorg.

– Det gör så ont fortfarande, säger väninnan Naile Aras.

Några dagar efter dödsfallet arrangerade hon en manifestation tillsammans med Helins familj, vänner och det civila initiativet Spånga för att hedra hennes minne.

– Vi vill att det ska vara en väckarklocka för att de som begår sådana här brott ska vakna. De måste inse konsekvenserna av sitt handlande men vi vänder oss också mot hela samhället för att öka medvetenheten, engagemanget och organiseringen mot våldet, sa Naile Aras då.

 

LÄS MER: Vännerna och familjen sörjer läkaren Helin, 50

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag