Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helikopterrånarna
berättar om kuppen

Rekordbytet slutade på totalt 39 miljoner kronor, pengar som aldrig har återfunnits.
Foto: Polisen / POLISEN
Men nu, nästan åtta år senare, får vi insyn i vad som hände bakom kulisserna
Foto: Polisen / POLISEN
I Jonas Bonniers bok, Helikopterrånet, som släpps i dagarna, har fyra av de dömda intervjuats.
Foto: Cornelia Nordström

Det är det mest spektakulära rånet i svensk kriminalhistoria.

I dagarna lanseras Jonas Bonniers nya roman om helikopterrånet 2009 – där fyra av de dömda rånarna varit med och bidragit med sina berättelser.

– De ville göra ett avslut, det har funnits så många rykten, säger Jonas Bonnier.

Den vita helikoptern Bell 206 Jet Ranger landade i gryningen på G4:s tak i Västberga strax efter fem den 23 september 2009. En halvtimme senare lyfte den från värdedepån, fullastad med 500-kronorssedlar. Rekordbytet slutade på totalt 39 miljoner kronor, pengar som aldrig har återfunnits.

Helikopterrånet hamnade på Time Magazines lista över de mest vågade kupperna i världshistorien.

I rättegången var det bara en av rånarna, vars DNA hittades i byggnaden, som erkände. Men nu, nästan åtta år senare, får vi insyn i vad som hände bakom kulisserna. I Jonas Bonniers bok, Helikopterrånet, som släpps i dagarna, har fyra av de dömda intervjuats och figurerar även med sina riktiga namn i tackordet.

– De hade precis kommit ut ur fängelset och kände inte att det hade skildrats som det var. Redan från första dagen fanns det planer på Hollywood, sådant är ju väldigt lockande. Eftersom alla fyra bestämde sig för att prata med mig så tror jag att de ville att den här historien skulle berättas som det var, säger Jonas Bonnier.

Träffades i 50 timmar

Idén till boken kom från hans agent som redan hade skapat kontakt med rånarna. Totalt träffade Bonnier dem ett femtiotal timmar.

– Jag kunde inget om rån och har aldrig intresserat mig för den typen av kriminalhändelser. Men när jag träffade dem blev jag fascinerad, de är väldigt olika som personer som hämtade ur romaner. Jag satt bara och gapade när jag lyssnade på dem.

Fick de pengar för att ställa upp?

– Nej.

Trots att boken är baserad på rånarnas berättelser är Jonas Bonnier noga med att poängtera att det är en roman. Personerna har påhittade namn och flera detaljer och incidenter och fiktiva. Exakt vilka vill han inte gå in på.

– Utan rånarna hade jag inte kunnat skriva den. Men jag har tagit mig stora friheter och fabulerat fritt, man ska inte kunna avgöra exakt vad som är sant. Först hade karaktärerna sina riktiga namn men sedan ändrade jag, det blev enklare. Jag vill erbjuda en roman som är spännande och kul.

Rånet drog till sig stort intresse och polisen la ner stora resurser på insatsen. Här från Grimstaskogen.
Foto: Stefan Söderström

LÄS MER: Jake Gyllenhaal spelar in ny film i Sverige


Många detaljer saknas fortfarande

Fortfarande finns det många frågetecken kring kuppen. Pengarna har aldrig hittats och de riktiga hjärnorna, de förmodade finansiärerna, har inte avslöjats. Enligt G4s: egen internutredning fanns det insiders på företaget som hade hjälpt till med rånplanerna, men dessa åtalades aldrig.

I boken har en kvinna, anställd på G4S och som inleder en relation med en av rånarna, en central roll. Och en man i Stockholmstrakten är den som presenterar idén för rånarna.

– Att det har funnits en större plånbok, en finansiär, inblandad kan man väl utgå ifrån. Det är dyrt att utföra en sådan här kupp och någon måste betala.

Har du någon egen teori om var de 39 miljonerna tog vägen?

– Nä. Men jag hoppas att jag har kunnat beskriva att de som sysslar med sådant här gör det på ett professionellt och noggrant sätt. Detsamma gäller rånbytet. Jag har svårt att tro att någon grävt ner det på en tomt i Vällingby, det funkar inte så.

I Jonas Bonniers nya bok Helikopterrånet berättar de dömda rånarna för första gången om hur kuppen gick till.
Foto: Stefan Söderström

I boken får man följa karaktärernas noggranna förberedelser, tidspressen som de arbetar under och hur de vet att de är avlyssnade. Deras motiv varierar. En av rånarna har blivit blåst på en stor räk-transport och behöver betala av en skuld, en annan har drömt om att göra just denna kupp i alla år och ser äntligen en öppning när insidern dyker upp.

Man får följa poliserna frustration före och efter rånet. Rikskriminalen hade under sommaren fått tips från Serbien om att ett stort rån planerades mot en depå i Stockholm. Men när rånet inte skedde trodde man att det hade blivit avblåst. En vecka senare slog rånarna till.

– Den här intrigen, att polisen hade fått veta om rånet så långt innan, och att rånarna förstod det men utförde det ändå, är enormt fascinerande, som en fantastisk Hollywoodstory, säger Bonnier.


LÄS MER: Gängledare inför rätta för kokainsmuggling


Har sålts till 32 länder

Helikopterpiloten, en välkänd tv-producent som dömdes till längre fängelsestraff, är i boken ersatt av en inhyrd amerikan.

– Pilotens roll och de anställdas trauma har skildrats på andra håll. Jag ville fokusera på rånarna. Varje historia har sitt perspektiv, det förringar inte de andras.

Är rånarna själva stolta över kuppen?

– Jag skulle inte säga stolta, men det var ju en mycket speciell händelse som fick mycket uppmärksamhet utomlands. Det har ju påverkat rånarna, att de också tycker det var coolt gjort.

Helikopterrånet har redan sålts till 32 länder och till Hollywood. Skådespelaren Jake Gyllenhaal har köpt rättigheterna och en Netflixproduktion med namnet The Helicopter Heist är planerad.

– De har kontrakterat en erkänd manusförfattare och inspelningarna kanske börjar nästa sommar. Jake Gyllenhaal kommer troligen att spela en av karaktärerna.

De tre största rånen i svensk kriminalhistoria

1. Arlanda-rånet 2002: 44 miljoner kronor

2. Helikopterrånet 2009: 39 miljoner kronor

3. Akalla-rånet 2005: 26 miljoner kronor

Jonas Bonnier

Ålder: 53

Bor: Miami, USA

Familj: Fru, två barn och en golden retriever

Yrke: Författare

Bakgrund: Tidigare vd på Bonnier. Sedan fyra år tillbaka författare på heltid.

Aktuell: Med romanen Helikopterrånet

Helikopterrånet

Helikopterrånet skedde tidig morgon den 23 september 2009.

De maskerade rånarna landade på värdedepån G4:s tak och tog sig igenom glaskupolen.

Rånarna hade placerat bombattrapper vid polisens helikopterbas i Myttinge för att slippa en helikopterjakt. Polisen hade fått tips om att en kupp skulle genomföras mot en depå i Stockholmsområdet men i de avlyssnade telefonsamtalen angavs ett annat datum.

Senare samma dag fann man helikoptern i ett skogsområde i Täby.

En erkänd tv-producent kunde kopplas till helikoptern och greps. Totalt åtalades tio män men bara sju dömdes. Alla utom en av rånarna nekade till brotten. Samtliga har avtjänat sina straff i dag och rånbytet har aldrig hittats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.