Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helge Fossmo får inte tidsbestämt straff

Flera kristna företrädare stöttar Fossmo i kampen för att slippa fängelse. Foto: JAN DÜSING
Helge Fossmo fick sitt straff tidsbestämt av Örebro tingsrätt redan 2014. Den gången rev hovrätten upp beslutet, varför livstidsstraffet fortfarande gäller. Foto: JAN DÜSING
Enligt åklagare Cecilia Aronsson präglades Knutbypastorns gärningar av "exceptionell hänsynslöshet" – med ett klart högre straffvärde än 24 år. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Örebro tingsrätt nobbar Knutbypastorn Helge Fossmos önskan om att få sitt straff tidsbestämt.

Domstolen skriver att omständigheterna kring hans dåd var "synnerligen försvårande" och att straffvärdet "väsentligt överstiger" de 24 år som Fossmo hade ansökt om.

– Han är mycket besviken, säger Fossmos advokat Anton Strand.

Knutbypastorn har suttit i fängelse sedan 2004 efter att ha dömts för anstiftan till mord på sin fru och anstiftan till mordförsök på sin granne. Straffet: Livstids fängelse.

Så blir det även fortsatt, slår Örebro tingsrätt fast.

Knutbypastorn hade för andra gången ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. Men på måndagen skriver domstolen i sitt besked:

"Omständigheterna kring brotten är enligt tingsrättens bedömning synnerligen försvårande och gärningarna har ett mycket högt straffvärde. Tingsrätten anser att straffvärdet väsentligt överstiger 24 års fängelse."

Helge Fossmo får inte tidsbestämt. Foto: JAN DÜSING

"Ska inte vara ett lotteri"

Så sent som för tre år sedan sade samma tingsrätt ja till en tidsbestämning av Fossmos straff. Den gången stoppades omvandlingen av hovrätten som ansåg att frågan var för tidigt väckt. Efter att Örebro tingsrätt nu sagt nej är Fossmos advokat Anton Strand starkt kritisk:

– Samma tingsrätt kom för tre år sedan fram till att straffvärdet låg på 24 år. Nu har en annan domare på samma tingsrätt gjort en helt annan bedömning. Det ska inte vara ett lotteri vilken domare man får, men det har Örebro tingsrätt precis gett ett exempel på, säger han.

Expressen har sökt Marinette Gustafsson, chefsrådman, för en kommentar om Anton Strands kritik.

För att få ut Fossmo ur fängelset hade Strand skickat in sju olika brev till tingsrätten. I dessa brev argumenterar i huvudsak kristna företrädare för Fossmos räkning.

"Önskar Helge efter lång tid kan få tidsbestämt straff", skrev en diakon.

 

LÄS OCKSÅ: Kristna stödet till Helge Fossmo: "Har en plan"  

"Mycket stort förtroende"

"Jag har fått mycket stort förtroende för honom", skrev en pastor.

En fängelsepastor på anstalten Tidaholm skrev:

”Ett beslut om tidsbestämning skulle ha mycket stor betydelse för H.I i hans nuvarande förberedelse till en tillvaro i frihet.”

Men Örebro tingsrätt avslår alltså Knutbypastorns begäran.

Om han fick straffet tidsbestämt till 24 år skulle det innebära att han var aktuell för villkorlig frigivning januari 2020.

"Det innebär att den tid som återstår för Helge Iversen att avtjäna innan en villkorlig frigivning kan bli aktuell överstiger den tid som krävs för en nödvändig utslussplanering", skriver Örebro tingsrätt.

Fossmo nobbas för andra gången. Foto: NORDAHL,ALEKSANDER / DAGBLADET DAGBLADETS BILDEARKIV

 

Åklagaren: Klart högre straffvärde

Fossmo och hans advokat hade tagit fram en plan för hur livet i frihet skulle se ut. En plan som alltså får läggas på is. Så här sa advokat Anton Strand före beskedet:

– Han har konkreta planer för så väl sysselsättning som bostad. Det finns mycket goda förutsättningar för att frigivningen ska bli framgångsrik.

– Den planering som finns nu handlar om ideellt socialt arbete i Svenska kyrkans regi. Som verksamheten ser ut i dag skulle det kunna vara praktisk hjälp till ensamkommande flyktingbarn och matutdelning till hemlösa.

Cecilia Aronsson, åklagare, har motsatt sig Helge Fossmos ansökan. Enligt henne präglades Knutbypastorns gärningar av "exceptionell hänsynslöshet" – med ett klart högre straffvärde än 24 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!