Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HD stoppar utvisningen av hennes våldtäktsman

Hanad Mohammed, 33, våldtog Michaela och dömdes till utvisning i både tings- och hovrätten. Nu stoppar Högsta domstolen honom från utvisning.
Foto: Fredrik Sjöshult/Expressen

Två gånger har Michaela Norlins våldtäktsman Hanad Mohammed dömts till utvisning. Men så blir det inte.

I en kritiserad, oenig dom stoppar Högsta domstolen utvisningen av 33-åringen. 

– De säger att det inte finns ”synnerliga skäl” att utvisa men jag tycker att en våldtäkt definitivt borde vara skäl nog, säger Michaela.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill skärpa reglerna om utvisning efter beskedet i Michaelas fall.

33-årige Hanad Mohammed från Somalia kom till Sverige 2009. 2010 fick han permanent uppehållstillstånd. Under tiden i Sverige har han vid fyra tillfällen dömts för brott som resulterat i bötesstraff: Ringa narkotikabrott, olovlig körning, vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik och rattfylleri.

I somras våldtog han Michaela Norlin, 23, i en lägenhet i Linköping.

Michaela sov över i ett rum hemma hos en killkompis. Medan hon sov kom Hanad Mohammed, bekant med vännen, dit och ville sova över. Han fick beskedet att soffan var ledig – i stället valde han att gå in till Michaela.

Plötsligt vaknade hon av att Hanad Mohammed lade sig bredvid henne. Hon trodde att det var hennes vän, så hon somnade om. Sen vaknade hon av att mannen började ”ta på henne och kyssa henne i nacken”, enligt domen. Hon vände sig om och såg att det var en för henne okänd person. Hon fick panik.

Hanad Mohammed fortsatte kyssa och ta på Michaelas kropp – sen drog han ner hennes byxor.

”Hon sade nej och vred på sig så att byxorna inte skulle kunna tas av helt. Hon låg i fosterställning och fortsatte att säga nej”, framgår i domen.

Men våldtäkten fullbordades.

– När jag låg på sidan försökte han ta sig in i mig. Jag sprattlade, puttade bort och vred mig för att hindra honom. Men han tog tag i mina händer, lyfte upp dem vid mitt huvud och höll fast dem där. Han hade fått av mig mina byxor, har Michaela tidigare berättat för Expressen.

Michaela sov över i ett rum hemma hos en killkompis. Medan hon sov kom en annan man, bekant med vännen, dit och ville sova över. Han fick beskedet att soffan var ledig – i stället valde han att gå in till Michaela och våldta henne.
Foto: Privat
”När jag låg på sidan försökte han ta sig in i mig. Jag sprattlade, puttade bort och vred mig för att hindra honom. Men han tog tag i mina händer, lyfte upp dem vid mitt huvud och höll fast dem där. Han hade fått av mig mina byxor”, har Michaela tidigare berättat för Expressen.
Foto: Privat

Våldtäktsmannen Hanad Mohammed utvisas inte

Michaela försökte trycka bort mannen och sa nej, men han fortsatte. Vid ett tillfälle lyckades hon knuffa bort Hanad Mohammed som ramlade på golvet, då kom vännen in i rummet och körde ut honom.

I förhör nekar Hanad Mohammed till brott. Bland annat säger han att ”om han skulle ha våldtagit någon” skulle han inte ha gjort det som kvinnan beskrivit det, ”utan våldtagit henne direkt”.

”Det är inget fel på hans manlighet”, har han också påpekat i förhör.

Hanad Mohammed åtalades för våldtäkt och i både tings- och hovrätt dömdes han till ett år och tio månaders fängelse, samt utvisning ur Sverige i tio år.

Fallet överklagades till Högsta domstolen, som trots Riksåklagarens protest meddelade prövningstillstånd och tog upp fallet. Och på onsdagen meddelades domen:

Utvisningen rivs upp. Våldtäktsmannen får stanna i Sverige efter att han avtjänat fängelsestraffet, som skärptes till två år och två månader. Han ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till Michaela.

Huvudskälet till att utvisningen till Somalia rivs upp är den tid som Hanad Mohammed vistats i Sverige. Lagen säger att det krävs ”synnerliga skäl” för att utvisa den som haft uppehållstillstånd i landet i mer än fyra år, vilket mannen har haft.
Foto: Fredrik Sjöshult/Expressen
Skälen att han enligt tre av fem justitieråd bör slippa utvisning är att han ”under större delen av sin tid” i Sverige genomfört studier, praktik eller haft anställning och att han har en ”förhållandevis god nivå av kunskap i svenska”.
Foto: Fredrik Sjöshult/Expressen

Huvudskälet till att utvisningen till Somalia rivs upp är den tid som Hanad Mohammed vistats i Sverige. Lagen säger att det krävs ”synnerliga skäl” för att utvisa den som haft uppehållstillstånd i landet i mer än fyra år, vilket han har haft.

Tre av fem justitieråd pekar på att han ”under större delen av sin tid” i Sverige genomfört studier, praktik eller haft anställning och att han har en ”förhållandevis god nivå av kunskap i svenska”.

– Jag tycker att domen är väl avvägd och att de gjort en korrekt bedömning, säger våldtäktsmannens försvarsadvokat Bo Ström.

Oenig domstol – två av fem ville utvisa

Utfallet är med minsta möjliga marginal. Två av de fem justitieråden – ordföranden Anders Eka och referenten Malin Bonthron – ville utvisa 33-åringen.

– Det blir en sak närmast för politikerna att fundera på om man vill ha det på något annat sätt än vad den nuvarande lagstiftningen ger, säger Anders Eka.

I sin skiljaktiga mening skriver de två justitieråden:

”Sammantaget kan Hanad Mohammeds anknytning till Sverige, trots den tid han har vistats här, inte sägas vara stark. Brottets allvar är ett tungt skäl för utvisning. Vid en samlad bedömning av omständigheterna i målet väger brottets karaktär och allvar så mycket tyngre än de omständigheter som talar mot utvisning, att det föreligger synnerliga skäl för att utvisa honom.”

Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, var en av två justitieråd som ville se våldtäktsmannen utvisad.
Foto: Expressen TV/Simon Comar-Alm

HD:s avgöranden är vägledande för resten av Sveriges domstolar. Utvisningsdomen kommer därmed nu att utgöra prejudikat för hur övriga domstolar bör förhålla sig i fall med liknande förutsättningar.

Riksåklagaren har inte sett någon anledning att pröva fallet i Högsta domstolen, eftersom det inte fanns något ”starkt prejudikatintresse”, enligt My Hedström, byråchef som företrätt Riksåklagaren i HD.

– I det här fallet hade det varit bättre om justitieråden varit överens, för då hade det blivit klarare för gemene man hur man resonerar, säger hon.

Domen i korthet: Därför utvisas han inte

• Brottet mannen dömts för uppfyller skälen till utvisning. Dock anses inte straffvärdet i just det här fallet – drygt två års fängelse – motivera utvisning.


• För att en person som vistats i Sverige med uppehållstillstånd i mer än fyra år ska kunna utvisas krävs ”synnerliga skäl”. I det aktuella fallet har mannen varit i Sverige i dubbelt så lång tid.


• Då prövas dels om det är ett återfallsbrott: De tidigare brotten bedöms inte ha någon påverkan i våldtäktsfallet.


• Dels prövas personens ”anknytning till det svenska samhället”. Det är det domen handlar om främst.


• Utredningen visar att våldtäktsmannen under större delen av sin tid i Sverige ”haft sysselsättning i form av studier, praktik eller anställning”. Det finns ”visserligen tecken på brister i hans sociala anpassning i Sverige”. 


• Dels handlar det om brottsligheten, dels om att han månader innan gripandet sa upp sin anställning och bostad utan att säkerställa nytt jobb eller ny bostad.


• Han anses inte ha ”kriminella värderingar”, enligt domen.


• Mannen saknar familjeanknytning i Sverige men pratar svenska ”förhållandevis väl” och ”förefaller vara inriktad på en framtid i Sverige”.


• Därmed anser Högsta domstolen att mannens anknytning till Sverige inte framstår som ”särskilt svag”.

Michaela om nya domen: ”Sinnessjukt”

Efter att Högsta domstolens dom fallit är Michaela Norlin å ena sidan lättad för att rättsprocessen är över – men å andra sidan:

– Att de väljer att höja hans straff med endast fyra månader i stället för utvisning tycker jag är helt sinnessjukt.

– De säger att de inte finns ”synnerliga skäl” att utvisa men jag tycker att en våldtäkt definitivt borde vara skäl nog.

Michaela säger att hela rättsprocessen varit väldigt psykiskt påfrestande.

– För att gå vidare från allt så har jag haft turen att ha extremt bra vänner och en sambo som hjälpt mig igenom alla dåliga dagar. Jag hade absolut inte kunnat ta mig igenom processen utan de som står mig nära.

Michaela säger att hela rättsprocessen varit väldigt psykiskt påfrestande. ”För att gå vidare från allt så har jag haft turen att ha extremt bra vänner och en sambo som hjälpt mig igenom alla dåliga dagar. Jag hade absolut inte kunnat ta mig igenom processen utan de som står mig nära”, säger hon.
Foto: Privat

”Tappa förtroendet för rättsväsendet”

Michaela tycker att lagstiftningen när det gäller utvisning av brottslingar borde ändras och skärpas.

– Det är dags att börja ta detta på mer allvar. Jag såg att moderaterna och SD började prata om domen på sina sociala medier. Själv tycker jag att det är bra då kan det vara en start på en ändring, säger hon.

Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare, är också kritisk.

– Ett brottsoffer som utsatts för våldtäkt är integritetskränkt i allra högsta grad och kan komma att tappa förtroendet för rättsväsendet genom en sådan dom, säger han.

– Det känns inte bra från ett brottsofferperspektiv.

Morgan Johansson: ”Starka skäl att skärpa reglerna”

Efter Expressens rapportering om fallet skrev Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, på Twitter:

”Våldtäkt är ett synnerligen bra skäl för utvisning, alltid. För mig räcker det gott och väl utan övrigt hänsynstagande!”

Riksdagsledamoten Hanif Bali, M, skriver i sin tur att det ”uppenbart behövs lagändring”.

https://twitter.com/AdamMarttinen/status/1121041947580407808

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson hos Moderaterna:

– Jag ifrågasätter inte domen. Det jag konstaterar är att domen visar tydligt att regelverket är fel. Här har vi en man som kommit till Sverige som vuxen. Han har inte familj här i Sverige. Det är inte en så tydligt anknytning att han ska få stanna här när han begått ett så allvarligt brott som våldtäkt.

https://twitter.com/hanifbali/status/1120994629015482370

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, känner till fallet mycket väl:

– Oja, oja.

Du har uttalat dig om att huvudregeln generellt borde vara att personer som inte är svenska medborgare, men begår grova brott, borde utvisas.

– Min uppfattning är att utvisning ska vara utgångspunkten för allvarliga brott. Precis som du noterar gick vi också till val på att skärpa de här reglerna. Vi vill öka möjligheterna till att utvisa på grund av brott.

Morgan Johansson pekar bland annat på anknytningsfrågan, som fallet i Högsta domstolen handlade om. Våldtäktsmannen bedömdes ha för stark anknytning till Sverige för att utvisas, trots att han varken har familj eller arbete.

– Nu, med det här utslaget som kom, visar det sig att det finns starka skäl att skärpa reglerna.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, vill se en lagändring för att underlätta utvisningar av brottsdömda.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Justitieministern: ”Utvisning som bör gälla”

Justitiedepartementet arbetar på ett ”utredningsdirektiv för att göra en översyn av lagstiftningen för att man ska kunna utvisa i större utsträckning”, säger Johansson.

– Vi kommer, som jag bedömer det, kunna skärpa regelverket inom den här mandatperioden.

Var ska gränsen för anknytning gå?

– Det är precis det vi ska göra en översyn på. Jag tycker att Högsta domstolen har lagt ribban väldigt högt för utvisning. Det är därför, mot bakgrund av det, vi bör se över reglerna.

Om våldtäktsfallet i Högsta domstolen säger ministern:

– Det illustrerar nödvändigheten av en översyn av reglerna.

Expressen har sökt samtliga justitieråd som varit med och avgjort fallet. Svante O Johansson och Sten Andersson vill inte lämna några kommentarer. Malin Bonthron och Ann-Christine Lindeblad har inte återkommit.

De var för och emot att utvisa våldtäktsmannen

Anders Eka, 57• Ville utvisa våldtäktsmannen.• Justiteråd sedan 2013 och HD:s ordförande sedan 2018. Utbildad vid Uppsala universitet.• Karriär i urval: Assessor i Svea hovrätt, Rättssakkunnig i Justitiedepartementet, hovrättsråd i Svea hovrätt, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt, hovrättslagman i Svea hovrätt och lagman vid Stockholms tingsrätt.• Medverkat i flera statliga utredningar som sakkunnig och expert, bland annat Domarlagsutredningen och Mediegrundlagskommittén. Varit vice ordförande i Pressens opinionsnämnd.
Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN
Malin Bonthron, 52• Ville utvisa våldtäktsmannen.• Justiteråd sedan 2017. Utbildad vid Uppsala universitet. • Karriär i urval: Departementsråd vid justitiedepartementets enhet för immaterialrätt och transporträtt, rättschef i justistiedepartementet. Också varit vice ordförande i Granskningsnämnden för radio och tv.
Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN
Svante O. Johansson, 58• Ville inte utvisa våldtäktsmannen.• Justitieråd sedan 2011.• Karriär i urval: Rättssakkunnig i justitiedepartementet, Sveriges dispaschör och är docent i civilrätt.• Medverkat i utredningar om bland annat vallagen och lagstiftning om transport och hantering av farliga och explosiva varor inom det transportsrättsliga området.
Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN
Sten Andersson, 64• Ville inte utvisa våldtäktsmannen.• Justitieråd sedan 2016. Utbildad vid Lunds universitet.• Karriär i urval: Assessor i Göta hovrätt, rättschef i justitiedepartementet, president för Hovrätten för Nedre Norrland samt för Göta hovrätt.
Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN
Ann-Christine Lindeblad, 64• Ville inte utvisa våldtäktsmannen.• Justitieråd sedan 2002. Utbildad vid Lunds universitet.• Karriär i urval: Assessor i Göta hovrätt och rådman samt lagman vid Borås tingsrätt.• Medverkat som utredare och expert i flera utredningar under Finansdepartementet, varit vice ordförande i Stockholmsbörsens disciplinnämnd och ordförande i SwedSec AB:s disciplinnämnd.
Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.