Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sker sexhandeln i Sverige: "Får vara ifred"

Var tionde svensk har någon gång köpt sex och bara en promille av fallet upptäcks av polisen.
Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN/Arkiv
En ny tendens enligt polisen är att marknaden nu har börjat flytta ut från storstäderna.
Foto: Expressen/Arkiv/genre

Var tionde svensk man har någon gång köpt sex och bara en promille av fallen upptäcks av polisen.

En ny tendens enligt polisen är att marknaden nu har börjat flytta ut från storstäderna. 

– Här jobbar inte polisen lika aktivt mot prostitution och sexköparna får vara i fred, säger Simon Häggström, författare och kriminalinspektör.

Den 21-årige och gifta mannen satt hemma när han via en sexannons på nätet fick kontakt med en kvinna. Hon var en 25-årig prostituerad kvinna och erbjöd honom samlag och oralsex under 30 minuter för 1000 kronor.

De möttes upp på ett hotell i södra Stockholm. Väl där hade den 21-årige mannen bara 700 kronor med sig, men kvinnan accepterade betalningen.

Vid tillfället fanns polisens spanare utanför hotellet och den 21-årige mannen greps och dömdes i år till dagsböter för sexköp.

334 sexköpare dömdes i Sverige 2016

Men mannens rättsliga öde är ett stort undantag. Under förra året dömdes 334 sexköpare i Sverige – tio av dem under 20 år. Det är bara toppen av ett isberg, enligt polisen.

Simon Häggström är kriminalinspektör vid människohandelgruppen vid Nationella operativa avdelningen. Han menar att var tionde man i Sverige någon gång har köpt sex, men att få någonsin ställs till svar för brottet.

– Det är bara en promille av köpen vi upptäcker, säger han.

Simon Häggström är kriminalinspektör vid människohandelgruppen i Stockholm.
Foto: Cornelia Nordström / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN

En vanlig dag i Stockholm finns det närmare 200 adresser där polisen misstänker att det pågår försäljning av kvinnor. 

Simon Häggström har tidigare i en intervju med Aftonbladet beskrivit hur sexhandeln tas i uttryck. Polisen genomförde ett tillslag mot en offentlig toalett på Skeppsholmen i Stockholm, där en man fått ett sexköp i present av sin kompis.

– Där inne tog jag en kille som fått sex med en prostituerad i födelsedagspresent, hans kompis betalade. Den tjejen lever inte längre. Hennes hjärta orkade inte mer, sa Simon Häggström till Aftonbladet.

Men det är inte längre bara i Stockholm som problematiken finns. Prostitution är inte längre ett storstadsproblem. Polisen har under de senaste åren sett förflytta sig – från traditionella marknader i storstadsregioner till mindre svenska städer.

– Det är tydligt att människohandeln har varit ett storstadsfenomen, men de senaste åren har det spridit sig till mellanstora städer. Här jobbar inte polisen lika aktivt mot prostitution och sexköparna får vara i fred, säger Simon Häggström.

"Sexköparna drar sig till mindre städer"

Sedan nyårsdagen är 1999 är det olagligt att köpa sex i Sverige. Det finns också en stark kopplerilag, men fortfarande saknar polisen tillräckligt med resurser för att stoppa handeln helt.

– Vi är inte tillräckligt många som arbetar med det här och arbetet är centraliserad till storstäderna. Sexköparna drar sig till mindre städer och där har vi en utmaning, säger Simon Häggström.

Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

Förra året släppte han sin första bok, Skuggans lag. Nyligen publicerades uppföljaren Nattstad – en spanares kamp mot prostitutionen. I boken beskriver Simon Häggström hur fattigdom driver kvinnor från, bland annat, Rumänien och Nigeria att komma till Sverige. 

Simon Häggström har även sett problemen från första raden. Han blev bjuden till den i Sverige dömde människohandlaren Andrei i Bukarest. Under besöket i Rumäniens huvudstad körde de förbi ett par kvinnor på gatan och blev snabbt erbjudna oralsex för två euro. Då vände sig människohandlaren om till Simon och sa: 

– Det är hur enkelt som helst för mig eller någon annan hallick att rekrytera de här tjejerna. Jag erbjuder dem högsta vinsten på ett lotteri. Det är det som ni svenskar inte förstår.

Hör Simon Häggström, författare och kriminalinspektör vid Nationella operativa avdelningen, berätta mer om polisens arbete i klippet ovan!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.