En av poliserna är på språng och försöker att med spark ta sig fram till den misstänkta misshandeln. Foto: Johanna FällmanEn av poliserna är på språng och försöker att med spark ta sig fram till den misstänkta misshandeln. Foto: Johanna Fällman
En av poliserna är på språng och försöker att med spark ta sig fram till den misstänkta misshandeln. Foto: Johanna Fällman
Johanna Fällman fångade dramat på film från lunchrestaurangen. Foto: BrottscentralenJohanna Fällman fångade dramat på film från lunchrestaurangen. Foto: Brottscentralen
Johanna Fällman fångade dramat på film från lunchrestaurangen. Foto: Brottscentralen
Börje Öhman polis i Västernorrland. Foto: BrottscentralenBörje Öhman polis i Västernorrland. Foto: Brottscentralen
Börje Öhman polis i Västernorrland. Foto: Brottscentralen

Här rycker polisen ut på spark efter larmet

Publicerad

En misstänkt misshandel på isbanan i Luleå fick polisen att rycka ut – på spark. 

Men när polisen kom fram till platsen på det ovanliga utryckningsfordonet visade det sig att slagsmålet i själva verket var ett par som roade sig.

– Det måste bara gå i Norrland alltså, skrattar Börje Öhman vid polisen i region Nord.

Larmet kom in strax efter lunch på onsdagen, vittnen hade sett två män i slagsmål ute på isbanan i centrala Luleå. Den ena ska dessutom ha beskrivits som medvetslös.

När patrullen kommer till platsen hoppar de på var sin spark för att snabbt ta sig ut till personerna.

Luleå kommun har nämligen sparkar parkerade för allmänheten att använda. När polisen möter upp personerna visar sig det misstänkta slagsmålet vara något helt annat.    

– Det var en man och en kvinna som var glada, hela och rena. De hade haft skoj sinsemellan. Det är fantastiskt, det måste bara gå i Norrland alltså att de gör den sista biten av utryckningen på spark, säger Börje Öhman, presstalesperson för polisen i region Nord.

Här tar polisen tag i en spark för att ta sig ut till den misstänkta misshandeln.Foto: Johann Fällman

Johanna Fällman fångade allt på film

Hockeyspelaren Johanna Fällman satt och åt lunch tillsammans med sin bror. När hon tittade ut genom restaurangfönstret var det till en ovanlig syn som mötte henne – där kom tre poliser på spark. 

– Så ser jag hur de sparkar ut på älven. Så jag var tvungen att filma och skicka till mina vänner i Stockholm, vi brukar skämta om skillnaden på lokalnyheter. Här kan det vara typ ”extra, extra – älgarna fryser ihjäl”, skrattar Johanna Fällman. 

Efter att hon filmat händelsen gick hon nyfiket fram till poliserna och frågade vad som hänt. 

– Jag var tvungen att fråga vad de höll på med för det såg så himla märkligt ut, då sa de att det kommit ett larm om en misstänkt misshandel men att det varit ett par som busat i snön, fortsätter hon.

Här är polispatrullen på väg fram till det busande paret.Foto: Johanna Fällman

Påhittiga poliser

Att polisen tar till annorlunda metoder är inte ovanligt – och Börje Öhman menar att det gäller att vara uppfinningsrik i yrket. 

– Det är väl kanske först och främst arbetsmiljö, så att de har något att hålla sig i där ute där det är halt. Sen är det ett bra fordon när det är is och snö, säger han med ett smil. 

Är det vanligt att polisen använder spark? 

– Nej det är inte vanligt. Men uppfinningsrikedom och goda idéer är ganska stor inom polisen. Det gäller att lösa uppgiften, i det här fallet med en sparkstötting. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag