Här provskjuter misstänkte trippelmördaren sin pistol

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
21-åringen provskjuter en pistol av märket Mauser HSc vid Barkarby flygfält. Senare i filmsekvensen lämnar han över pistolen till sin minderårige bror och uppmanar honom att skjuta.
En film som visar en laddad automatkarbin har beslagtagits i en av 21-åringarnas mobiltelefon. Samma jacka som syns på filmen hittas vid husrannsakan i hans bostad.

De två männen – båda 21 år gamla – står åtalade för delaktighet i tre olika mord.

Bilder visar hur de poserar och provskjuter skarpladdade vapen.

När en av 21-åringarna blir visad en mobilfilm där han provskjuter ett vapen svarar han förhörsledaren:

– Det var fint det vapnet. Finns det kvar eller?

På tisdagen inleds den enorma rättegången i Solna tingsrätt där åtta unga män och pojkar står åtalade för sammanlagt tre mord.

Under utredningen har polisen gjort fynd som tyder på att grupperingen har god tillgång till vapen och narkotika.

Flera av männen åtalas även för synnerligen grovt vapenbrott eller grovt vapenbrott. I utredningen finns bilder och filmklipp på när två av dem – båda 21 år gamla – poserar och provskjuter med skarpladdade vapen.

På en av filmerna poserar en av 21-åringarna med en automatkarbin.

Poserar med AK-47 – "Till er som inte vet"

På en av filmerna poserar en av 21-åringarna med en automatkarbin av märket AK47. Han pekar finger mot kameran. Filmen har gått igenom bildappen Snapchat där texten "Till er som inte vet" lagts till. Polisens analytiker har slagit fast att det rör sig om ett äkta vapen, och inte någon replika.

En annan av filmerna visar hur de två 21-åringarna samt en minderårig lillebror till en av dem befinner sig vid Barkarby flygfält i Järfälla kvällstid. En av 21-åringarna tar fram en pistol av märket Mauser HSc och börjar avlossa skott. Den andra 21-åringen filmar.

Sedan ger skytten pistolen till sin minderårige lillebror och uppmanar honom att skjuta. Efter pojken har skjutit får han höra "välkommen till klubben brorsan".

21-åringen har fått se filmen i förhör och svarat:

– Det var fint det vapnet. Finns det kvar eller?


LÄS MER: Mördarnas galna biljakt efter offret – mitt på E4


Den åtalade grupperingen har kopplingar till narkotikahandeln i Hallonbergen.
Foto: Polisen

21-åringen misstänks för samtliga tre mord

21-åringen beskrivs som en ledande figur bland de som nu åtalas, och han påstås ha haft en framskjuten roll vid samtliga tre mord. När en 25-årig man sköts ihjäl ska 21-åringen ha varit en av två skyttar, beväpnad med en pistol av märket Atak Arms LTD.

När ett par knivmördas i Hallonbergen den 7 mars är 21-åringen en av de som befinner sig i parets bostad där han delar ut ett stort antal hugg mot dem båda, enligt åklagaren.

Den åtalade grupperingen har kopplingar till narkotikahandeln i Hallonbergen med omnejd. En bild på den yngste av de som nu mordåtalas, 16 år gammal, visar hur han med ett stort leende på läpparna bär en kasse full med cannabis förpackad i så kallade redlinepåsar.

Rättegången startar på tisdag, men kommer att ta lång tid att genomföra. Sammanlagt är 28 rättegångsdagar inplanerade.


LÄS MER: Polischef utreds för tjänstefel efter dubbelmord


Mordet i Sundbyberg och dubbelmordet i Hallonbergen

# Den 22 januari inträffade en dödsskjutning. En man i 25-årsåldern ska först ha blivit beskjuten i ett garage. Han överlevde och skjutsades till Karolinska universitetssjukhuset – men gärningsmännen tog upp jakten. 


# Mannen ska prejats och blivit beskjuten med automatvapen och enligt uppgift till Expressen blev bilens framruta och dörr sönderskjuten. Offret bars in till sjukhuset med skottskador i ansiktet, men hans liv gick inte att rädda. Enligt uppgift till Expressen kopplades mordet då samman med tidigare skjutningar i Stockholmsområdet. Enligt åklagaren var mordet en uppgörelse i Stockholms undre värld.


# Morgonen den 7 mars inträffade ett dubbelmord i Hallonbergen. Offret var ett par i 40-årsåldern och enligt uppgift till Expressen hade någonting gjort mannen misstänksam och han hade själv ringt 112. Men fyra män hann ta sig in i bostaden – beväpnade med knivar.


# Kvinnan lämnades blödande på platsen och ringde 112. Gärningsmännen följde sedan efter mannen och en polispatrull som var snabbt på plats blev ögonvittnen till hur han knivhöggs. Polisen avlossade ett skott för att försöka avstyra det inträffade – då ska den yngsta av männen ha fortsatt hugga.


# Både mannen och kvinnan dog. Han hann innan dess uppge ett av namnen på de misstänkta mördarna. Det manliga offret hade lämnat vittnesuppgifter till polisen gällande mordet i Sundbyberg och en av åklagarens teorier kring motivet till dådet är att han skulle tystas. Ett annat ska ha varit att han "har ett förflutet när det gäller framställan av narkotika" med en 21-årig man som misstänks för samtliga tre mord.


# Mannen som dödsattackerades skulle dagen därpå ha infunnit sig i rätten som tilltalad i ett narkotikamål. I den förundersökningen framkommer att den mördade mannen kände sig hotad i samband med att han ville hoppa av en knarkodling.


# Två 21-åringar anses av åklagaren ligga bakom samtliga tre mord. Det är en av dem som utredningen i mångt och mycket har handlat om. Det är främst han som ska ha haft ett förflutet med det andra manliga mordoffret och det är han som pekat finger åt Expressens kamera i rätten. Hans advokat bröt dessutom med honom då mannen ska ha riktat mycket allvarliga anklagelser mot denne.


# Under onsdagen åtalades åtta unga män misstänkta för mord. Sex av dem misstänks för det första mordet vid Karolinska sjukhuset och fyra för dubbelmordet i Hallonbergen. Åtalet innefattar också grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och misshandel.


# Polisens utredning har varit omfattande. Förundersökningen är på runt 5 000 sidor och består av så väl förhör som olika tekniska utredningar. En polischef misstänks också för tjänstefel och brott mot tystnadsplikten, som kopplas till mordutredningen. Besked om förundersökningen mot denne kommer fortsätta eller läggas ner väntas i mitten av september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.