Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här letar polishunden Ace efter bloddroppar

Så här markerar Ace att han har hittat något. Han är tränad att söka efter blod och sperma, men även efter lik.Foto: Emma Johansson
Lars-Göran Eriksson fastnade för Ace första gången han träffade honom. Det är den första renodlade kriminalsökhunden han har.Foto: Emma Johansson
När Ace har hittat något får han belöning i form av en röd hundleksak, som han springer runt med i parken.Foto: Emma Johansson
Ace är en av tre hundar som nu belönas med utmärkelsen Årets polishund 2018.Foto: Privat

Här letar labradoren Ace bloddroppar i gräset.

Han var en av tre svenska kriminalsökhundar som deltog i sökandet efter Kim Walls kvarlevor.

Nu blir alla tre Årets polishund.

– Ace är en intensiv hund, säger hundföraren Lars-Göran Eriksson.

Följ med hunden Ace, när han söker efter bloddroppar i Hagaparken i Solna.

Ace är en av fem år gammal kriminalsökhund, en av två i region Stockholm, som har varit i tjänst sedan 2015. Han är också en av de tre specialutbildade hundar som deltog i sökandet efter Kim Wall.

Det var den 10 augusti 2017 som journalisten Kim Wall klev ombord på Peter Madsens ubåt i Refshaleøen i Köpenhamn. Sen försvann hon spårlöst – när Madsen återvände till fastlandet saknades hans medresenär.

Den danska polisen misstänkte mord och i sökandet efter kvarlevor tog man hjälp av svenska kriminalsökhundar:

Labradoren Ace, engelska springer spanieln Ben och schäfern Cross.

LÄS MER: Så löste polishundar bevisen mot Madsen 

Ace en av årets polishundar 2018

Som kriminalsökhundar är de specialiserade på att hitta blod, sperma och lik. Under sökandet efter Kim Wall placerades de i fören på en båt för att lukta i vinden ovanför vattenytan. Hundarnas markeringar ledde sen till att dykare kunde hitta fler kroppsdelar – något som hade stor betydelse för utredningen.

Nu belönas de tre hundarna med utmärkelsen Årets polishund 2018.

– Det är första gången specialsökhundar har blivit utsedda till Årets polishund så det är lite häftigt, säger polisen Lars-Göran Eriksson.

Ace och schäfern Cross anslöt i slutet av augusti 2017 för att assistera den danska polisen. Senare anslöt även engelska springer spanieln Ben.Foto: Johan Nilsson/TT

Juryn skriver i sin motivering:

Under nomineringsperioden 2017/2018 har patrullerna bistått kolleger i olika utredningar med åtgärder av betydelse som aktivt bidragit i utredningsarbete.

Det uppdrag som särskilt sticker ut är när danska polisen i slutet på augusti 2017 begärde biträde av svenska kriminalsökhundar i sökandet efter den svenska journalisten Kim Wall”.

Och:

”Ben, Ace samt Cross med sina förare är utomordentliga ambassadörer för det nordiska polishundssamarbetet”.

 

LÄS MER: Svenska hundar ovärderliga i sökandet efter Kim Wall 

Det är omöjligt att veta hur effektiv Ace faktiskt är. Men när han tränar brukar han hitta cirka 95 procent av det som har gömts, enligt Lars-Göran Eriksson.Foto: Emma Johansson

 

Lars-Göran Eriksson om Ace: ”Intensiv”

Lars-Göran Eriksson har varit hundförare i flera år, men Ace är hans första renodlade kriminalsökhund. Han fastnade för labradoren första gången han träffade honom. 

Lars-Göran Eriksson beskriver Ace som ”intensiv”. En hund som lever för att jobba.

– Tänk om alla poliser vore lika ivriga som han, säger Lars-Göran Eriksson.

Kriminalsökhundar involveras i utredningar som rör allt från mord och grova våldtäkter till sexuella ofredanden. Ibland är deras upptäckter helt avgörande.

– Vårt arbete är att biträda teknikerna. De kan inte hitta allt, säger Lars-Göran Eriksson.

Expressen följde med honom och Ace till Hagaparken, där labradoren fick testa sin nos och söka efter bloddroppar. Både i vått gräs och på sten.

Resultatet: Han hittade dropparna – båda gångerna.

De dagar det inte finns några sökjobb tränar Lars-Göran Eriksson med Ace – som inte märker skillnad på träning och jobb, bara han får sin belöning.Foto: Emma Johansson

 

Årets polishund 2018

Utses av en jury, som består av representanter från Svenska kennelklubben, polisen och Polisens hundförarförbund.

Den 8 december deltar vinnarhundarna och hundförarna på Stockholms hundmässa på Stockholmsmässan i Älvsjö.

 

Det här är hundarna:

Labradoren Ace, region Stockholm, med hundföraren Lars-Göran Eriksson.

Fem år gammal hane med en otrolig arbetslust.

– Han har en bra motor och har lätt för att koncentrera sig, även i stökiga miljöer. Och några dåliga egenskaper har han inte, säger Lars-Göran Eriksson.

Han fortsätter:

– Om jag ska beskriva honom med tre ord så blir det: jobba, jobba jobba!

Engelska springer spanieln Ben, region syd, med hundföraren Johan Esbjörnsson.

Nio år gammal hane som är duktig på att växla mellan sök och markering.

– Han vill hela tiden söka. Sedan är han en snäll och go hund som är trevlig i vardagen och han bjuder på många skratt, säger Johan Esbjörnsson.

Han och Ben går i pension till våren.

Schäfern Cross, region mitt, med hundföraren Hans Norberg.

Sex år gammal hane med väldigt hög arbetslust, högt temperament och en förmåga att koncentrera sig i svåra miljöer. Han beskrivs också som nyfiken.

– Allt jag sökte efter fanns i den här hunden, säger Hans Norberg.

Han fortsätter:

– Det händer alltid något med den här hunden och ingen dag är den andra lik. Det är svårt att sammanfatta honom med tre ord då allt är viktigt men jag skulle nog säga engagemang, energi och koncentrationsförmåga.

 

Källa: Svenska kennelklubben

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.