Billy Fagerström, 23, dömdes i februari till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg, 19. Foto: ALEX LJUNGDAHLBilly Fagerström, 23, dömdes i februari till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg, 19. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Billy Fagerström, 23, dömdes i februari till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg, 19. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Om en dryg vecka inleds den nya rättegången i hovrätten – där kommer filmer spelas upp som visar när polisens dykare bland annat hittar hammaren som, enligt tingsrätten, användes som mordvapen.Om en dryg vecka inleds den nya rättegången i hovrätten – där kommer filmer spelas upp som visar när polisens dykare bland annat hittar hammaren som, enligt tingsrätten, användes som mordvapen.
Om en dryg vecka inleds den nya rättegången i hovrätten – där kommer filmer spelas upp som visar när polisens dykare bland annat hittar hammaren som, enligt tingsrätten, användes som mordvapen.
Tova Moberg hittades död den 15 maj i en sjö intill Billy Fagerströms gård. Foto: PrivatTova Moberg hittades död den 15 maj i en sjö intill Billy Fagerströms gård. Foto: Privat
Tova Moberg hittades död den 15 maj i en sjö intill Billy Fagerströms gård. Foto: Privat
Billy Fagerström har hela tiden nekat till brott. Foto: ALEX LJUNGDAHLBilly Fagerström har hela tiden nekat till brott. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Billy Fagerström har hela tiden nekat till brott. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Här görs viktiga fyndet efter mordet på Tova

Publicerad

Om en dryg vecka inleds hovrättsförhandlingen mot Billy Fagerström - som dömdes i tingsrätten för mordet på Tova Moberg, 19.

På rättegångens första dag kommer filmer visas upp när dykare hittade viktiga bevis, däribland mordvapnet.

Filmer som nu har blivit offentliga.

– Det är en pusselbit som gör bilden fullständig, säger åklagare Christer Sammens.

Den 15 februari i år dömdes Billy Fagerström, 23, för mordet på sin exflickvän, Tova Moberg, 19. Han dömdes till livstids fängelse för mord och flera fall av misshandel, olaga tvång och olaga hot.

Enligt tingsrätten slog Billy Fagerström ihjäl henne med en hammare innan han sänkte kroppen, fastsurrad i en skottkärra, i en sjö intill hans gård. Mordet hade föregåtts av en relation med flera år av hot och våld från Billy Fagerström.

På måndagskvällen den 15 maj 2017, klockan 23.03, hittades Tova Mobergs kropp av polisens dykare.

En dryg vecka senare, den 23 maj, hittades flera viktiga bevis i utredningen - när nya dykningar genomfördes på samma plats som kroppen hittades.

Bilden är från början av december förra året när tingsrätten besökte Billy Fagerströms gård.Foto: Alex Ljungdahl

Åklagaren: Därför var fynden viktiga

Nu har dykningsfilmerna från den 23 maj blivit offentliga.

På filmerna ser man hur nära land som både hammare och mobiltelefon hittades, precis intill gården men en bit ifrån varandra. 

Fynden är en viktig del av målet, enligt åklagare Christer Sammens.

– Det är en pusselbit som fullständigar bilden. Hammaren är det verktyg som Tova blev mördad med, och att man hittar hennes mobiltelefon fullständigar bilden av att hon har blivit mördad och vad man har gjort efteråt, säger han och fortsätter:

– Det har varit ett sätt att utplåna spår och försvåra upptäckandet.

Fyndplatsen. Vid polisens dykningar hittades Tova Mobergs mobiltelefon vid den gula bojen längst till vänster. Hammaren hittades vid bojen längst till höger.Foto: Polisen

Intill hammaren finns ett spår från den skottkärra som Billy Fagerström ska ha kört ut i vattnet. Intill ska även skospår från gärningsmannen ha hittats.

Hammaren eldades efter mordet

Hammaren missades vid den första dykningen på platsen, den 15 maj 2017, då Tova Mobergs kropp hittades. 

Men vid den andra dykningen, en vecka senare, hittades både det misstänkta mordvapnet - hammaren - och Tova Mobergs mobiltelefon.

Trots många försök lyckades dock aldrig polisen med att låsa upp mobilen.

– Det är så med vissa av de här moderna mobiltelefonerna, att det går tekniskt inte att komma in, säger Christer Sammens.

Mordet på Tova Moberg hade föregåtts av en relation med flera år av hot och våld från Billy Fagerström.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Spår på hammaren visade enligt utredningen att den sannolikt eldats i en tunna efter mordet.

– Slutsatsen är att hammaren legat i tunnan tillsammans med kläderna som mannen har eldat, sa åklagare Christer Sammens i rätten.

Eftersom sakerna legat i vatten kunde inga fingeravtryck eller DNA-spår säkras.

Advokaten: "Lämnat en förklaring"

Billy Fagerström har hela tiden nekat till brott. Hans senaste version av vad som hände mordnatten gick ut på att en okänd person befunnit sig på hans gård, något som tingsrätten inte trodde på.

Billy Fagerström försvaras i hovrätten av en ny advokat, Thomas Olsson.Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Han har lämnat en förklaring i tingsrätten till det som har hänt. I den mån han ska lämna någon annan förklaring så kommer det ske vid förhandlingen i hovrätten, säger Thomas Olsson, ny advokat till Billy Fagerström.

Den 12 april inleds förhandlingen i hovrätten, som sedan avslutas den 3 maj.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag