Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är männen som åtalats i terrormålet

Atabek Abdullaev, 39.
Foto: Polisen
Bakhtiyor Umarov, 30.
Foto: Polisen
David Idrisson, 46.
Foto: Polisen

I mer än ett års tid planerade de tre männen ett terrorattentat mot Sverige, enligt åklagaren.

De ska ha köpt hundratals kilo kemikalier som kan användas för att göra sprängmedel och lagt upp bilder på terrormål i Stockholm.

Samtidigt ska de och ytterligare tre män ha skickat pengar till Islamiska staten.

Expressen har kartlagt de misstänkta.

Den 5 juli 2017 skriver den 46-årige byggnadsarbetaren David Idrisson ett chattmeddelande till en bekant som befinner sig i Syrien, i ett område kontrollerat av Islamiska staten:

"Vi behöver en bilmekaniker."

Svaret:

”Storebror, de bästa mekanikerna finns ju hos er. Eller behöver du någon som kan dekorera bilen när man ska åka och genomgå vigsel? Storebror, om du vill så kan jag skicka dig en video som lär ut om hur man dekorerar bilen och jag kommer även ta kontakt med vissa bröder som sysslar med att dekorera bilar inför vigseln om Gud vill.”

”Må Gud belöna dig”, skriver Idrisson.

Det här är en av mängder av konversationer som ingår i den bevisning som åklagaren åberopar för att David Idrisson och hans båda medåtalade Atabek Abdullaev, 39, och Bakhtiyor Umarov, 30, under mer än ett års tid ska ha förberett ett terrordåd i Sverige.

Köpte flera hundra kilo kemikalier

I februari 2018 togs ett nytt steg i planeringen, enligt åklagaren. Då köpte 46-åringen flera hundra kilo kemikalier från ett konkursdrabbat företag på auktion och transporterade dem hem till sig. 

Kemikalierna kan användas för att tillverka både sprängämnen och giftgas och har använts vid flera terrordåd runtom i Europa.

Totalt 14 burkar med kemikalier syns på polisens bild, tagen i Strömsund.
Foto: Polisen

Kort därefter försökte 46-åringen köpa tre falska pass, vilket enligt åklagaren visar att planen var att fly ur landet efter terrordådet.

Avlyssnades av Säkerhetspolisen

Men männen övervakades av Säpo. Av förundersökningen framgår att Bakhtiyor Umarov telefon avlyssnats sedan augusti 2017, medan David Idrissons telefon varit avlyssnad sedan oktober samma år.

På valborgsmässoafton i år greps de tre männen vid tillslag i Akalla i Stockholm och i Strömsund i Jämtland. Därefter har ytterligare tre män gripits.

En man greps vid ett hyreshus i Strömsund på valborgsmässoafton tidigare i år.
Foto: MARTIN HEDMAN


Idrisson, Umarov och Abdullaev åtalas för förberedelse till terroristbrott. Straffet för terroristbrott är fängelse i lägst fyra år upp till livstid. Straffet för förberedelse ska sättas under den högsta och får sättas under den lägsta gräns som gäller för fullbordat brott, enligt brottsbalken.

Alla sex männen åtalas dessutom för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. Straffet för det brottet är fängelse i högst två år.

Nekar till anklagelserna om terrorbrott

Männen nekar till alla anklagelser om terrorbrott. 

Chatten om bröllop och bilmekaniker handlar enligt David Idrisson om planer för ett verkligt bröllop. Kemikalierna ingick i ett större parti med olika produkter, bland annat färg, som han köpte av ett företag som gått i konkurs. Han var intresserad av färgen men inte av kemikalierna, hävdar han.

– När det gäller kemikalierna, som är i centrum, så har han lämnat en fullgod och detaljerad förklaring till hur de har kommit i hans besittning. Det har skett ofrivilligt, säger hans försvarare Thomas Olsson till SVT Nyheter.

David Idrissons försvarare säger: ”När det gäller kemikalierna, som är i centrum, så har han lämnat en fullgod och detaljerad förklaring till hur de har kommit i hans besittning. Det har skett ofrivilligt.”
Foto: Polisen

Atabek Abdullaev har i sociala medier lagt upp bilder på Stockholms central, T-centralen, gallerian Mall of Scandinavia i Solna och korsningen Kungsgatan-Sveavägen i Stockholm. Han har också lagt ut bilder på ett barn som höjer fingret i luften, vilket är en känd symbol för Islamiska staten. Bilderna åberopas av åklagaren som bevis för att han förberett ett terrorbrott.

I sociala medier har Atabek Abdullaev bilder på bland annat Stockholms central – vilket åberopas av åklagaren som bevis för att han har förberett terrorbrott.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samma man lade upp bilder på Mall of Scandinavia och korsningen Kungsgatan/Sveavägen.
Foto: ANN JONASSON
Korsningen Sveavägen/Kungsgatan.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN– Han har vidgått att han har tagit vissa bilder på turistattraktioner som han vill dela med sig till sina vänner runtom i världen. Men det är inte, så som åklagaren påstår, några mål för terrorattentat som han har lagt upp i sociala medier, säger hans försvarsadvokat Kristofer Stahre till SVT Nyheter. 

De åtalas för terrorplaner i Sverige


David Idrisson, 46.
Foto: Polisen

David Idrisson, 46 

Greps den 30 april. Åtalas för förberedelse till terroristbrott och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. Var den som köpte kemikalierna som åtalet gäller. Åtalas också för ringa narkotikabrott, efter att polisen hittat 49 gram cannabis i hans bil.

Medborgare i Uzbekistan. Skriven i Stockholmsområdet men bor enligt egen uppgift i Strömsund i Jämtland. Frånskild, uppger själv att han har elva barn.

Kom till Sverige som kvotflykting och fick uppehållstillstånd 2008. Uppgav för Migrationsverket att han blev trakasserad av de uzbekiska myndigheterna för att han var praktiserande muslim. Har bytt namn under tiden i Sverige.

Nekar till anklagelserna om terrorbrott.

LÄS MER: Terrormisstänkte Bakhtiyor Umarov byggde hemliga rum åt polisen


Bakhtiyor Umarov, 30.
Foto: Polisen

Bakhtiyor Umarov, 30 

Greps den 30 april. Åtalas för förberedelse till terroristbrott och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. Åtalas också för att ha använt ett falskt grekiskt pass när han förde över pengar till en mottagare i Turkiet.

Medborgare i Uzbekistan. Skriven i Stockholm.

Gift tvåbarnsfar. Frun och barnen bor i Turkiet.

Kom till Sverige första gången 2011. Återvände 2012 till Uzbekistan och bodde därefter i Ryssland och senare Turkiet. Den 30 december reste han från Istanbul till Sverige och sökte asyl. Har sagt till Migrationsverket att han blivit trakasserad av den uzbekiska säkerhetstjänsten.

Har i en chatt skrivit att han bott tillsammans med mannen som genomförde terrorattentatet mot nattklubben Reina i Istanbul nyårsnatten 2017. Uppger i förhör att han förväxlat attentatsmannen med någon annan.

Uppger i en chatt att han tittar på videor med halshuggningar med sin tvåårige son.

Propaganda för Islamiska staten har hittats i hans telefon och dator. Han har erkänt att hans röst hörs i en propagandavideo för IS.

Nekar till anklagelserna om terrorbrott.

Atabek Abdullaev, 39.

Atabek Abdullaev, 39

Greps den 30 april. Åtalas för förberedelse till terroristbrott och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten.  Åtalas också för att ha åberopat ett falskt arbetsgivarintyg när han försökte bli kund hos Handelsbanken.

Medborgare i Kirgizistan, talar uzbekiska. Skriven i Stockholm.

Saknar uppehållstillstånd i Sverige. Kom enligt egen uppgift till Sverige i augusti 2017. Har sökt arbetstillstånd i Polen för att få rätt att vara i EU. 

Uppger att han har en fru i Kirgizistan som har två barn. 

I hans dator och telefoner har Säpo hittat material som visar att han stöder Islamiska staten.

I sociala medier har han lagt upp bilder på bland annat T-centralen och Mall of Scandinavia, vilket åklagare tolkar som tänkbara terrormål.

Nekar till anklagelserna om terrorbrott.

Man, 34 år

Greps den 28 maj. Åtalas för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten.

Medborgare i Uzbekistan. Skriven i Stockholmsområdet. 

Kom till Sverige första gången 2008. Sökte asyl men fick nej och utvisades. 2011 sökte han arbets- och uppehållstillstånd, vilket han beviljades. Har fru och tre barn i Sverige.

Nekar till anklagelserna.

Man, 39 år

Greps den 18 oktober. Åtalas för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten.

Medborgare i Uzbekistan. Skriven i Östergötland, uppger själv att han bor i Stockholm.

Nekar till anklagelserna.

Man, 24 år

Greps den 5 september. Åtalas för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten.

Medborgare i Uzbekistan. Skriven i Jämtland. Den enda av de misstänkta som inte är häktad.

Nekar till anklagelserna.

Tre åtalas för förberedelse till terroristbrott

Idrisson, Umarov och Abdullaev åtalas för förberedelse till terroristbrott. Straffet för terroristbrott är fängelse i lägst fyra år upp till livstid. Straffet för förberedelse ska sättas under den högsta och får sättas under den lägsta gräns som gäller för fullbordat brott, enligt brottsbalken.

Alla sex männen åtalas dessutom för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. Straffet för det brottet är fängelse i högst två år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.