Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han strypmördade frun efter bråk om tv-program

Marko Lehtovaara, 52, hade återförenats med sin ungdomskärlek och gift sig med henne.

I september ströp han hustrun till döds i parets hem i Gävle.

Nu döms han till 15 års fängelse för mordet.

Den 15 oktober 2018 ringde 52-åringen SOS Alarm och bekände sitt brott:

"Jo hejsan. Mitt namn är Marko Lehtovaara och jag har, vad heter det, jag har strypt ihjäl min fru."

När polis anlände till platsen fann man hustrun död i bostaden. Det hade då tagit maken ett dygn att själv slå larm till SOS.

Marko Lehtovaara greps på platsen. Sedan dess har han suttit häktad.

På måndagen meddelade Gävle tingsrätt sin dom. Lehtovaara döms till 15 års fängelse för mord.

I domen står:

"Hon angreps i sin egen bostad när hon låg i en soffa. Såvitt framkommit hade hon marginella eller obefintliga möjligheter att undkomma det kraftiga angreppet eller få hjälp. Hon har varit helt skyddslös."

Frun polisanmälde innan mordet

Marko Lehtovaara och hustrun hade haft en romans med varandra i ungdomen, men det var först i slutet av 2017 de hittade tillbaka till varandra genom sociala medier. Under månaderna som följde blev de ett par, gifte sig och flyttade ihop i en lägenhet i Gävle.

Förhållandet var kantat av våld och svartsjuka. Det berättade kvinnan själv i förhör i september i fjol, i samband med att hon polisanmälde maken för brott.

– Han har varit kontrollerande hela tiden, men det har byggts upp, sa hon då.

– Han går på anabola och jag vet inte hur han ska reagera. Han har sagt att han ska slå gjutjärnspannan i huvudet på mig om jag tog ut skilsmässa.

Hon beskrev honom som svartsjuk och kontrollerande.

Strypmördade i tv-soffan

– Jag gick till vardagsrummet och han kom efter och påstod att jag varit otrogen eftersom jag inte ville ha sex med honom. Jag sa till honom att hålla tyst. Han gick omkring och mumlade om att döda mig, sa hustrun i förhör.

Kort efter förhöret valde hustrun att dra tillbaka polisanmälan och paret bestämde sig för att ge förhållandet en ny chans.

Mindre än en månad senare mördade Marko Lehtovaara henne.

Den enda beskrivningen av förloppet som finns är mördarens egen. Han har sagt att paret satt i soffan hemma i lägenheten med var sin kopp kaffe när de började bråka om vilket tv-program de skulle titta på.

När hustrun hotade med att ringa polisen svartnade det för ögonen, berättade Lehtovaara under rättegången. I domen finns hans redogörelse:

"Han vet inte vad som hände. Det har aldrig svartnat så här för honom tidigare. Det kan bero på att han blev arg. Han var inte påverkad av alkohol eller andra droger. När han vaknade till hade han händerna kring (hustruns) hals och hon såg avliden ut."