Den 85-åriga kvinnan blev av med sitt kontokort vid en närbutik i Oxelösund i slutet av februari.
Den 85-åriga kvinnan blev av med sitt kontokort vid en närbutik i Oxelösund i slutet av februari.

Han stal 85-åringens kontokort — tömde det på 95 000 kronor

Publicerad

Den 85-åriga kvinnan blev av med sitt kontokort vid en närbutik i Oxelösund i slutet av februari. Efter nästan en månad upptäckte hon att någon gjort av med omkring 95 000 kronor. — Det vi behöver hjälp med nu är helt enkelt att identifiera personen, säger polisens presstalesman Fredrik Kliman.

Polisen har sedan i slutet på mars försökt att hitta den man som misstänkts ha stulit 85-åringens bankkort. På en närbutik i Oxelösund bad kvinnan om hjälp av en annan kund i samband med att hon skulle betala, då ska hon även ha avslöjat koden till sitt kort. Det är den sista gången hon minns att kortet användes.

Eftersom att kvinnan brukar få hjälp att ta ut kontanter att betala vardagsärenden med upptäckte hon inte att kortet var borta först efter nästan en månad. Då hade hon blivit av med 95 000 kronor. 

— Brottet upptäcktes i slutet av mars, det är en vän till kvinnan som upptäckt att någon tagit pengar från hennes konto, det är rätt så mycket pengar det handlar om, säger Fredrik Kliman hos polisen. 

På övervakningsfilmer syns det bland annat hur en man i medelåldern använder kortet på City Gross i Nyköping och gör uttag från uttagshallen på Östra storgatan i Nyköping.

Misstänkt fångades på film

Med hjälp av uppgifter från kvinnans bank, datum och övervakningsfilmer har polisen bilder på en misstänkt person. 

— Vi ser en person som vi tror är den som använt kvinnans kort vid olika tillfällen. Någon går runt i olika butiker i Oxelösund och Nyköping och handlar och gör uttag på stora belopp, man tömmer kvinnans konto på ungefär 95 000 kronor, säger Fredrik Kliman.   

På övervakningsfilmer syns det bland annat hur en man i medelåldern använder kortet på City Gross i Nyköping och gör uttag från uttagshallen på Östra storgatan i Nyköping. Kvinnan har i förhör berättat att kortet används på platser där hon aldrig handlar eller brukar befinna sig på. 

Man tömmer kvinnans konto på ungefär 95 000 kronor, säger Fredrik Kliman hos polisen.

Framgång i utredningen

Trots att polisen ännu inte hittat bedragaren uppger Fredrik Kliman att det inkommit en del tips.

— Vi har haft en del framgångar i utredningen men behöver fler tips om vem den här mannen är. Det vi behöver hjälp med nu är helt enkelt att identifiera personen, vem är det som tar ut pengar från den här kvinnans konto? säger han. 

 

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar: Ta inte emot mannens pengar 


Stal stor del av arvet 

Tajmingen för bedrägeriet kunde inte komma mer lägligt för tjuven. Kort före att kontokortet försvann hade den 85-åriga kvinnan fått in en större summa pengar på kontot. Pengarna som ska ha varit ett arv har nu minskat rejält efter att bedragaren länsat kontot. 

— Det finns naturliga förklaringar till att den här kvinnan haft så pass mycket pengar på kontot, det finns inga konstigheter i det. Vi tror inte att det finns några oegentligheter kring henne i det här, säger Fredrik Kliman. 

 

LÄS OCKSÅ: Varningen: Bedragare tar dina pengar med ny bank-ID-bluff 


Osäkert om det finns fler offer

Trots att det är vanligt att bedragare utsätter flera personer för liknande brott kan inte polisen säga med säkerhet att mannen utsatt fler personer för bedrägerier, men han misstänks nu för bedrägeribrott som kan ge upp till två års fängelse.

Polisen är nu mycket angelägen om att få fast bedragaren. Har du sett mannen eller har relevanta tips ombeds du att höra av dig till polisen på telefonnummer 114 14 och be att bli kopplad till bedrägerigruppen i Nyköping. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag