Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han sexofredade fler än 30 kvinnor – åtalas igen

”Efter ett tag såg jag att han hade könet framme. Han försökte dölja det med en ryggsäck”, säger en drabbad kvinna. Foto: Polisen

Mannen sätter sig nära sina offer på bussen eller tåget, stirrar på dem och börjar sen onanera.

Över 30 kvinnor har blivit utsatta – och de vittnar om rädsla och otrygghet.

– I dag har jag ont i magen, säger en drabbad flicka.

Nu åtalas 44-åringen – återigen – för flera fall av sexuellt ofredande.

Totalt har mannen utsatt ett 30-tal kvinnor och flickor för sexuella ofredanden i Norrköping och Stockholmsområdet. Hans tillvägagångssätt är nästan alltid detsamma:

Han sätter sig bredvid en ung kvinna eller tonårig flicka på pendeltåget, bussen eller spårvagnen, sneglar på dem eller försöker få ögonkontakt – och börjar sen onanera.

En tonårig flicka berättar i förhör hur hon direkt kände obehag inför mannen och försökte undvika honom på bussen.

– Han följde efter och trängde sig förbi mig och satte sig också på sätet längst bak, säger hon i förhör.

Flickan fortsätter:

– När bussen började åka tog han sin väska som han hade med sig och satte den i sin famn. Han började ta på sig själv under väskan och sa åt mig ”du kan sitta här och hjälpa mig”.

Hon kände sig inte rädd just då eftersom hon var omgiven av folk. Men i dag har hon ont i magen och ”kollar sig omkring hela tiden”.

 

LÄS MER: Samir Khan, 23, mördades – nu vädjar familjen om tips 

Mannen dömd flera gånger

En annan drabbad kvinna säger i förhör:

– Jag märker hur mannen tar ganska stor plats med sina ben och hans högra ben är över på min sida så att jag får trycka mig mot fönstret. Därefter ser jag hur mannen knäpper upp sina byxor och börjar göra rörelser med sina händer mot sitt könsorgan.

Detta utspelade sig i december i fjol och februari i år. Något 44-åringen nu står åtalad för.

Men första gången mannen dömdes var 2006.

Han hade då ofredat kvinnor sexuellt vid 13 tillfällen. Han dömdes vid Svea hovrätt till fängelse i fyra månader och utvisning, med förbud att återvända före slutet av 2010. Han genomgick en rättpsykiatrisk undersökning och fick diagnosen exhibitionism, och påbörjade behandling – men han utvisades innan den hann avslutas.

Enligt Folkbladet, som tidigare har skrivit om mannen, återvände mannen till Sverige 2013.

Två år senare dömdes han på nytt, då vid Norrköpings tingsrätt – återigen för sexuellt ofredande vid 13 tillfällen. Påföljden blev skyddstillsyn med samhällstjänst.

Men sexbrotten slutade inte där.

Advokat: ”De känner enormt obehag”

2016 dömdes mannen än en gång av Norrköpings tingsrätt, till fängelse i tre månader, för att ha ofredat fem kvinnor sexuellt. 

Och nu åtalas mannen alltså på nytt. Enligt åtalet har han blottat sig och onanerat framför fyra unga kvinnor:

På en buss i Norrköping, på pendeltåg mellan Sollentuna och Södertälje respektive Stockholm och Södertälje, samt på en buss i Huddinge.

– Det är en otroligt utsatt och obehaglig situation så deras integritet har kränkts, säger Lotta Arnborger, advokat som företräder tre av de drabbade.

 

LÄS MER: Här drar hon ner kvinnan på tågspåret 

 

Hon fortsätter:

– De känner ett enormt obehag och rädsla i samband med det här, inte minst för att han har placerat sig så de måste tränga sig förbi honom.

Alla hennes klienter har mått dåligt. Och de är begränsade än i dag.

– De har blivit utsatta på en offentlig plats de är på varje dag, hela deras liv begränsas eftersom de känner obehag och rädsla varje gång de ska stiga på en buss eller ett pendeltåg.

Drabbad kvinna: ”Var så chockad”

En av kvinnorna, som vill vara anonym, berättar hur hon råkade ut för mannen vid 16.30-tiden en dag i augusti – mitt i rusningstrafiken.

 – Han satte sig bredvid mig och luktade alkohol. Jag såg i ögonvrån att han höll på med något men jag ville inte kolla. När jag efter ett tag tittade hade han könet framme.

Kvinnan berättar att hon försökte filma men att det inte gick så bra, eftersom hon var så skärrad.

– Och när jag ringde polisen ringde jag fel för att jag var så chockad, säger hon.

Nu vågar kvinnan knappt gå hem själv från jobbet. Hon märker att hon hela tiden ser sig omkring, och hon tycker att det känns extra obehagligt nu när det blir mörkt allt tidigare.

– Jag känner mig inte trygg längre. Vad skulle ha hänt om det här var på kvällen och jag var ensam?

 

LÄS MER: Mördaren Linda Granvolds vrede i fängelset: ”Lögn!” 

 

Mannen förnekar brott

När det kommer till de fyra nya fallen förnekar den åtalade 44-åringen ett av dem, medan han varken erkänner eller förnekar övriga tre.

Lotta Arnborger säger att rehabiliteringen av den här mannen har misslyckats. Att det kan ses som ett misslyckande från samhället.

– Det är också anmärkningsvärt att han inte sitter häktad med tanke på att han tidigare har återfallit i brott, säger hon.