Han skulle spränga i Sverige – i IS namn

Foto: Polisen / Polisen
Foto: Polisen / Polisen
Foto: Polisen / Polisen

Med bomber och gas planerade han ett IS-attentat i Sverige.

Mall of Scandinavia och Stockholms centralstation har pekats ut som möjliga måltavlor.

Nu döms David Idrisson, 46, till sju års fängelse.

Han hade tillgång till hundratals kilo bombmaterial och gas och stod i kontakt med en känd IS-terrorist – i syfte att utföra ett attentat i Sverige.

– Han har förberett ett terroristbrott i IS namn, säger chefsrådman Patrik Alm på en presskonferens.

Mall of Scandinavia är en av platserna som pekats ut som David Idrissons tänkbara måltavlor.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Mall of Scandinavia och T-centralen i Stockholm har under rättegången pekats ut som Idrissons möjliga terrormål. Nu döms han till sju års fängelse samtidigt som flera män som enligt åklagaren ingått i Idrissons terrorcell får betydligt kortare straff och frikänns på flera punkter.

Bakhityor Umarov och Atabek Abdullaev släpptes efter rättegången och frikänns nu från de allvarligaste anklagelserna: De om förberedelse till terroristbrott.

David Idrisson är den enda som fälls för förberedelsebrott och bland den tyngsta bevisningen mot honom ingår hans chattkontakter med IS-terroristen Botir Yusupo.

Domen mot de sex männen

David Idrisson, 46

Döms för förberedelse till terroristbrott och finansiering av särskilt allvarlig brottslighet till fängelse i sju år och utvisning med förbud att någonsin återvända. Frikänns från ett fall av finansiering liksom för ringa narkotikabrott.


Bakhtiyor Umarov, 30

Döms för brukande av falsk urkund och finansiering av särskilt allvarlig brottslighet till fängelse i sex månader. Utvisas inte.


Atabek Abdullaev, 39

Döms för brukande av falsk urkund till fängelse i en månad. Utvisas inte. Frikänns från åtalet om finansiering av särskilt allvarlig brottslighet och förberedelse till terroristbrott.


Man, 34 år

Döms för finansieringsbrott till sex månaders fängelse. Utvisas inte.


Man, 24 år

Döms för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet till fängelse i fyra månader. Utvisas inte.


Man, 39 år

Stod åtalad för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall. Frikänns helt och utvisas inte.

”Av särskild betydelse för frågan om David Idrisson har fattat något särskilt beslut är den kommunikation han har haft med Botir Yusupov. Bevisningen i målet ger tydligt besked om att Botir Yusupov har stridit för IS”, skriver Solna tingsrätten i domen som meddelades på fredagen.

IS-terroristen Botir Yusopov, som David Idrisson enligt domen haft kontakt med.
Foto: POLISEN.

I sin kommunikation har Idrisson och IS-terroristen använt budskap som att planera bröllop och dekorera bilar – vilket åklagare Per Lindqvist anser ha varit kodord för olika sorters terror.

”En sprängning i IS namn”

Domstolen skriver vidare:

Tingsrättens sammanvägda bevisbedömning resulterar i att det är styrkt att David Idrisson har skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt 560 kg kalciumhypoklorit, 100 kg kaliumhydroxid och 50 liter svavelsyra 96 % med uppsåt att utföra en sprängning i Sverige i IS:s namn.

När det gäller straffvärdet för David Idrissons terrorplan börjar tingsrätten med ett resonemang om vad som skett om brottet hade fullbordats.

Abdullaev (vänster), Umarov (mitten), Idrisson (höger).
Foto: POLISEN

”Då skulle det vara livstid”

”Tingsrätten bedömer att en sprängning i IS:s namn med flera döda på en allmän plats i Sverige skulle medföra livstids fängelse. Om någon skulle ha dömts för ett försök till ett sådant brott skulle straffet ha blivit lägre, men fortfarande vara ett längre fängelsestraff.”

Detta fall är alltså inte rubricerat som försök utan förberedelse och Solna tingsrätt bedömer straffvärdet för David Idrisson till sju års fängelse.

Bild från utredningen mot männen.
Foto: POLISEN

”Med beaktande av det men som David Idrisson drabbas av genom utvisningen bör han dömas till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott.”

Domen mot männen

Fem av de sex åtalade männen döms för någon form av brottslighet. Bakhityor Umarov får sex månaders fängelse för finanseringsbrott, liksom en 34-årig man. En 24-åring får fyra månaders fängelse för samma brott. Atabek Abdullaev döms för brukande av falsk urkund men frikänns på de andra punkterna.

Av de sex männen är det bara David Idrisson som utvisas. 

Umarov och Abdullaev släpptes tidigare i veckan ur häkte, men är nu förvarstagna i väntan på beslut om eventuell utvisning. Tingsrätten har avslagit åklagarens yrkan om utvisning. 

– Min klient är förvarstagen och det kommer att utredas om han ska utvisas på grund av andra skäl än den här domen, säger Kristofer Stahre, advokat till Atabek Abdullaev. 

Umarov och Abdullaev är tagna i förvar på grund av att de utreds fortsatt av Säkerhetspolisen. Säkerhetspolisen har möjlighet att terrorstämpla personer och därmed gå vidare med en begäran att personer som kan befaras begå terrorbrott ska utvisas ur landet. 

Bild ur utredningen mot männen.
Foto: POLISEN.

Advokat Robin Söder försvarar Bakhityor Umarov.

– Beträffande bedömningen avseende finansiering menar jag att det agerande som min klient vidgått, att pengarna skulle gå till förnödenheter för barn, inte skall vara straffbart, säger han och låter hälsa att ett överklagande är sannolikt.

Atabek Abdullaevs advokat Kristofer Stahre kallar domen för en ”fantastiskt seger”.

– Han är nu förvarstagen och det kommer att utredas om han ska utvisas på grund av andra skäl än den här domen.

Expressen söker de andra männens respektive advokater.

LÄS MER: Här är männen som åtalats i terrormålet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.