Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han överlevde gängkriget – nu hjälper han avhoppare

Johan Enander. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Johan Enander ingick i den beryktade Uppsalamaffian Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

UPPSALA. Han var Uppsalamaffians fruktade torped och blev senare en del av det gängkrig som krävde sex liv efter att maffialedaren Dragan Joksovic mördats på Solvallas travrestaurang.

Johan Enander överlevde den tidens skjutningar och nu hjälper han de som vill lämna kriminella gäng.

När han jämför gängkrigen då och nu oroas han nu av unga beväpnade "fluddriga" män som saknar spärrar.

Expressen i maj 2003:

”Ett inbördeskrig pågår mitt i Sverige. Sju personer har mördats - och långt flera har misshandlats, skjutits, knivskurits eller hotats till tystnad sedan 1998. Kriget pågår mellan flera kriminella gäng som slåss om makten över narkotikahandel, cigarettsmuggling och krogar.”

Expressen i maj 2003.

”Uppsalamaffians” förre ledare Johan Enander överlevde gängkriget men var nära döden flera gånger.

I Expressenreportaget berättas om ett avlyssnat samtal mellan honom och ”Juggemaffians” ledare Ratko Djokic som han lierat sig med. I folkvimlet på centralstationen i Stockholm möter Enander ledaren för fiendesidan och ringer till Djokic:

– Jag är på Centralen och har stött ihop med de andra. Jag är naken och behöver hjälp.

Johan Enander Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Johan Enander kan nu skratta åt den absurda situationen i Stockholm för drygt 15 år sedan när jag träffar honom i en idrottshall i Fyrishov i Uppsala. Han är nu ordförande för Kriminellas revansch i samhället, Kris Uppland och en del av arbetet går ut på att få ungdomar på glid att i stället ägna sig åt brottning i Uppsala Atletklubb.

 

Polischefen Jale Poljarevius leder Uppsalapolisens särskilda insatser mot kriminella gäng, döpt till ”Operation Lynx, och han är tacksam över Kris Upplands insatser:

– Jag är glad att organisationer som KRIS finns och arbetar för att hjälpa till att de som vill hoppa av erbjuds den möjligheten. Detta har aldrig varit så viktigt som nu.

Johan Enander berättar om en tid för 15-20 år sedan när hans sida i gängkriget i Stockholm hela tiden hade bussar med beväpnade ”soldater” som cirkulerade i huvudstaden och var redo att slå tillbaka mot attacker från fiender. Några minuter efter att han i sitt obeväpnade tillstånd ringde till Ratko Djokic var centralstationen full av beväpnade gängmedlemmar och Djokic kom fram för att markera att läget var under kontroll.

Djokic mördades i Skärholmen i maj 2003 och det blev slutet för Johan Enanders tid i kriminella gäng.

Pappan dog av alkoholmissbruk när Johan Enander bara var ett barn, hans mamma hade inte möjlighet att ta hand om familjen. Han hängde i skolans rökruta och blev ett tacksamt offer för äldre kriminella som behövde en springpojke i Uppsala.

Hans öde ser ut som ett typexempel på ”pojke i utanförskap glider ännu längre ut från samhället” – och via kampsport och bodybuilding blev han och kompisen Stefan Eriksson vuxna. Tillsammans med några andra kompisar blev de kända som Uppsalamaffian i slutet av 1980-talet. I Stockholm lierade de sig först med den så kallade ”Gorbyligan” som gjorde sig kända för att råna banker utklädda till Sovjetunionens sista president.

Johan Enander (i svart till höger) eskorteras av häktesvakter efter en rättegång i hovrätten 1994. Foto: BERTIL WÖLLNER

Uppsalamaffian specialiserade sig på indrivningar riktade mot företagare. Skrämselkapitalet satt i de hotfulla kroppshyddorna och en hänsynslös framtoning.

– På morgonen klädde vi oss i kavaj, satte oss i våra BMW och Rolls-Royce och körde ned till Stockholm för att besöka olika företagare, minns Johan Enander.

Utpressningar under dödshot gjorde verksamheten framgångsrik och Uppsalamaffian levde tillsammans med sina gangsterkumpaner lyxliv på Stockholms inneklubbar runt Stureplan.

– Det var otroligt beroendeframkallande, konstaterar Johan Enander nu.

 

LÄS MER: De hyllar våld och vapen – får miljoner lyssningar 

 

Pengarna samlades på hög och polisen ingrep till en början inte. Livrädda utpressningsoffer drog sig för att anmäla och polisens spanare fick till en början nöja sig med att fotografera Uppsalamaffian klädda i kostym och slips på utpressningsuppdrag.

Från den tiden finns också spaningsbilder när gängmedlemmarna kommer till ett möte vid Fyrisån i en stor Mercedes och bredvid ligger deras lyxbåt. Johan Enander körde runt i en vinröd Rolls-Royce, rapporterade Expressen i ett stort reportage från 1994 om ”Maffiakungarna”.

Expressen 1994

 

Polisen hann ikapp till slut och Johan Enander dömdes till 6,5 års fängelse. När han kom ut från fängelset klev han rakt in i ett gängkrig som startade med mordet på Dragan Joksovic på Solvallas travrestaurang 1998 och krävde ytterligare sex liv i Stockholm de kommande fem åren.

Dragan Joksovic var känd som Stockholms gangsterkung. Han medverkade även i en musikvideo med Carola.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Gänguppgörelserna då och nu går ändå inte att jämföra konstaterar Johan Enander när jag träffar honom i hemstaden. Hans bild är att Uppsala nu är ”en bökig stad” som varit hårt drabbad av skjutningar. På stan möter han ofta beväpnade gängmedlemmar.

– Det är skrämmande att se hur fluddriga de är. Nätet har gjort att det förutom de vanliga drogerna också finns massvis med tramadol och annat. De går runt som i en bubbla, konstaterar han.

Hans bild av "fluddriga" unga män bekräftas i Stockholm där narkotikan är en röd tråd i utredningar om de kriminella gängens brott och flera skjutningar ser ut som tillfälligheternas spel:

• Osäkert utdömda dödsstraff verkställs som på pizzerian i Rinkeby förra vintern. Då sköts en ung man till döds i en misstänkt vedergällning för ett mord några dagar tidigare.

• Mordet på Shayan Gaff i Segeltorp i oktober. Tungt kriminella ungdomar har nu häktats för mordet där de misstänks ha tagit fel på person.

• Dödsskjutningen i Dalen förra helgen där en gängmedlem sköt ihjäl en barndomskamrat.

Till våldsspiralen som inte tycks ha något slut adderas också skjutningar under hösten i Långbropark, dubbelmordet i Hallonbergen, mordet i Farsta, en skjutning i Hagsätra och så vidare.

Johan Enander konstaterar att det inte finns samma spärrar längre. Narkotikamissbruket är annorlunda och i kombination med vapentillgången blir det en dödlig cocktail.

Maffialedaren Dragan Joksovic (Till höger) mördats på Solvallas travrestaurang.Mannen till vänster greps för mordet
Dragan Joksovic mördades på Solvalla 1998. Mördaren greps på platsen.

Gängkriget som startade med mordet på Joksovic på Solvalla följdes av mord som, enligt Johan Enander, var noga planerade och styrdes av ledare i toppen. Han menar att det skiljer sig från dagens situation. Tre av morden ansågs vara hämnd för mordet på de som ska ha beställt mordet på Joksovic.

Precis som i dag var det mord som födde andra mord i en serie av hämndaktioner – i den kortfattade domen om mordet på Joksovic finns inga spår av att det skulle handlat om ett beställningsmord. En ung skytt dömdes till ensamt ansvar men släpptes snabbt efter att ha fått rejäl ungdomsrabatt på straffet.

En skillnad mot nu är att flera skjutningar då inträffade i centrala Stockholm. På den legendariska puben Brother Tuck på Södermalm mejades en man ner, andra skjutningar och mord inträffade på Östermalm. I dag sker skjutningarna utanför stadskärnan men det finns en oro bland polisen att våldet flyttas in till stan när de kriminella nu punktbevakas i specialaktioner och därför riktas en del av polisoperationen inom den särskilda händelsen Operation Max nu även mot Stockholms city.

Mordet på Ratko Djokic gjorde att Johan Enander drog utomlands och andra som överlevde och var på fri fot skingrades. När han ser tillbaka konstaterar han att det var ett eländigt slut med död och vänner som dömdes till långa fängelsestraff. 

– Gänget var bara en falsk trygghet. Även de som till det yttre såg hela ut var trasiga inombords. Alla som klarat sig var helt slut efter de här åren.

Maffialedaren Ratko Djokic, 54, sköts till döds i Skärholmen 2003. Foto: ULF KARLSSON / KARLSSON ULF
Ratko Djokic Foto: PELLE ERICSSON

Johan Enander lämnade det kriminella livet men fortsatte med droger. Livet snurrade på med jobb som säkerhetschef i Gizmondo som drog in mycket pengar från investerare men företaget raserades när kopplingen till Uppsalamaffian blev känd i Londons finansvärld. Senare blev han också säkerhetschef för sms-guld som köpte guld från privatpersoner och smälte ned det och sålde gultackorna vidare.

2014 bestämde han sig för en sista helg med kokain och det slutade i häktet. Han dömdes till skyddstillsyn i stället för fängelse och fick med hjälpa av frivården i Uppsala chansen att komma ur missbruket på behandlingshemmet Hatten i Stockholm, tolvstegsprogrammet fungerade och han har nu varit drogfri sedan dess.

Johan Enander på resecentrum i Uppsala. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Johan Enander beskriver vändningen som att ett fönster öppnades på häktet och nu har han vigt sitt liv åt att öppna nya fönster genom Kris Uppland. Samtalen om hjälp kommer från alla håll – familj, HVB-hem, socialen, gamla vänner och så vidare – och när han träffar kriminella och ungdomar på väg åt fel håll talar han till dem av egen erfarenhet.

 

Men han tjatar inte. Han presenterar sig själv och Kris och lämnar över en lapp med ett telefonnummer. Först när en person är redo att lämna sätts operationen i gång med det som behövs i form av skyddat boende och uppgörelser med gänget som ska lämnas. Johan Enander vet av egen erfarenhet att skulder i den kriminella världen oftast är påhitt och det gör det enklare för honom att göra avhoppare ”skuldfria” i samtal med gängledarna. Han brukar också vinna argumentationen att gängen inte ska förfölja avhoppare eftersom det ökar risken att polisen måste blandas in.

I nästa steg handlar det om att ersätta gängets gemenskap med en ny gemenskap – inom brottningen eller på annat sätt – och skaffa någon form av jobb.

Johan Enander vid resecentrum i Uppsala. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

I Uppsala ömmar Johan Enander särskilt för de ensamkommande unga afghaner som tidigare skapat mörka rubriker om en heroinvåg runt resecentrum i staden. När vi nu besöker platsen konstaterar han att det blivit lugnare, delvis tack vare gymnasielagen som gjort att ungdomarna nu sköter sina studier för att få stanna i Sverige, men han är orolig för att nya kriminella nätverk kan skapas bland ensamkommande och därför har han öppnat vägen in till brottningen för unga afghaner.

När vi nu återvänder till högstadiets rökruta utanför Vaksalaskolan i Uppsala är Johan Enander övertygad om att det kunde slutat annorlunda för honom om någon fångat upp honom tidigt och exempelvis dragit med honom till brottningsklubben i stället.

– Jävlar vad jag hade brottats, skrattar han.

Johan Enander med sina tränarkollegor Nikoghos Yeghiazaryan, Kristian Ylijlääsko och Atak Akaev i Uppsala Atletklubb. Foto: Privat
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

 

 

LÄS MER: En skjuten, en misstänkt och en bär alltid väst