Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han murade in Madelene, 29 i betong – nu skärps straffet

Foto: POLISEN / POLISEN

Småbarnsmamman Madelene Ekfalk, 29, hittades död i ett betongblock. 

Ett tidigare par dömdes för brott mot griftefriden.

Nu ändrar hovrätten straffen.

Madelene Ekfalk, 29, hade varit försvunnen i tre månader när hon hittades i februari 2016 – ingjuten i ett betongblock i skogen vid E4 i Upplands Väsby.

Runt halsen hade hon en snara. 

Ett tidigare par – Jocke Pettersson och en nu 33-årig kvinna – dömdes för brottet. Pettersson dömdes till ett och ett halvt års fängelse medan kvinnan dömdes till ett år och två månader.

Hur Madelene Ekfalk egentligen dog är oklart. Hon hade en snara om halsen i betongblocket, men man har inte kunnat styrka att hon strypts till döds. När hon hittades hade hon mycket höga amfetaminhalter i blodet.

Hovrätten ändrar dom

Nu ändrar hovrätten straffen och dömer Pettersson till ett år och åtta månader i fängelse. Kvinnan döms till ett års fängelse för medhjälp till brott mot griftefrid.

Enligt åtalet ska kvinnan i relationen ha varit upprörd över att mannen även haft en relation med Madelene Ekfalk. Något som bland annat framgår av sms-konversationer mellan de åtalade.

Under rättegången valde Jocke Pettersson att ge en intervju till Expressen, där han bland annat fick frågan om han förstod att det fanns frågor om hans inblandning i Madelenes död, givet att han var med henne natten innan hon försvann.

"Mycket skymflig behandling"

– Självklart. Men de har inget annat på att hon befinner sig på samma plats som mig mer än att jag har sagt det, svarade han då.

Hovrätten finner det "praktiskt taget uteslutet" att någon annan än Jocke Pettersson begått brottet.

De skriver även att brottet mot griftefriden som Jocke Pettersson döms för har ”innefattat en mycket skymflig behandling av en död kropp och avsikten med gärningen får antas ha varit att kroppen aldrig skulle hittas”.

– Hovrättens dom var inte vad vi hade hoppats på givetvis. Vi hade hoppats att den nya bevisningen skulle vända det hela till hans fördel men så var icke fallet, säger Jocke Petterssons advokat Sven Severin. 

Den nya bevisningen bestod bland annat av fotografier av ett förrådsgolv.

LÄS MER: Madelene hittades död i betongblock – par döms