19-åriga Victoria Örnberg mördades av sin pojkvän på lucia 2016. Foto: PRIVAT19-åriga Victoria Örnberg mördades av sin pojkvän på lucia 2016. Foto: PRIVAT
19-åriga Victoria Örnberg mördades av sin pojkvän på lucia 2016. Foto: PRIVAT
Timothy Kombrecht slapp livstids fängelse – men vägrar acceptera 14 års fängelse.Timothy Kombrecht slapp livstids fängelse – men vägrar acceptera 14 års fängelse.
Timothy Kombrecht slapp livstids fängelse – men vägrar acceptera 14 års fängelse.

Han mördade Victoria, 19 – accepterar inte sitt straff

Publicerad

Timothy Kombrecht, 21, knivmördade sin flickvän Victoria, 19, och försökte bränna hennes kropp.

Kombrecht fick 14 års fängelse och slapp livstid – men han vägrar acceptera sitt straff.

Nu nekas han prövning i Högsta domstolen.

– Inget kommer någonsin bli normalt och vi kommer bära det med oss resten av våra liv, säger Victorias mamma Carina Andersson.

På lucia förra året mördade Timothy Kombrecht, nu 21, sin flickvän Victoria Örnberg, 19, i parets lägenhet i Uppsala. Flickvännen hittades död efter att räddningstjänsten larmats om en brand i lägenheten.

Det visade sig att pojkvännen knivmördat Victoria för att sen försöka stycka henne. Sen bestämde han sig för att tända eld på lägenheten, för att dölja sina spår.

 

LÄS MER: Mystiska mejlet innan Victoria Örnberg mördades

 

Kombrecht fick lindrigare straff

Men Kombrecht lyckades inte. Han greps med blodiga kläder, och i somras dömdes han till 14 års fängelse för mord, mordbrand och brott mot griftefriden. Rätten kallade omständigheterna för "synnerligen försvårande" och konstaterade att "en vuxen person hade för motsvarande gärningar fått livstids fängelse".

Timothy Kombrecht mördade sin flickvän Victoria Örnberg i Uppsala på lucia förra året.

Timothy Kombrecht var dock bara 20 när han mördade flickvännen, därmed fick han rabatt på straffet. Men mördaren har inte accepterat straffet. Samma månad som domen föll överklagade han den till hovrätten.

 

LÄS MER: Sista bilden på Victoria Örnberg innan hon mördades 

 

Mördaren har överklagat två domar

Mördaren ville frias helt för brotten han dömts för. Det var inte mord, menade han: I stället var det dråp. Hovrätten gick dock på tingsrättens linje och fastställde domen. I oktober valde då Kombrecht att överklaga även den domen, till Högsta domstolen. Där har han nu nekats prövning, visar dokument från den 9 november:

"Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast."

På måndagen är det på dagen elva månader sedan Victoria mördades.

Victoria Örnbergs familj har gång på gång tvingats se hur mördaren Timothy Kombrecht dragit upp fallet.

– Hur mycket ska vi orka? Vi får aldrig möjlighet att bearbeta vår sorg och den smärta vi har, sa Victorias mamma Carina Andersson tidigare i höst.

Victorias mamma: Ett helvete

Att mördaren överklagade till Högsta domstolen fick Carina Andersson dock inte reda på förrän efter att prövning nekats.

– Jag visste inte han överklagar förrän i fredags, det kom som en chock men nu ska det väl vara slut, säger Carina Andersson.

– Tyvärr så minskar varken sorgen eller saknaden och det är fortfarande lika smärtsamt.

På måndagen är det på dagen elva månader sen Victoria mördades. Snart har det gått ett år.

– Det har gått elva månader, elva månaders helvete, inget kommer någonsin bli normalt och vi kommer bära det med oss resten av våra liv, säger Carina Andersson.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag