Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han mördade systern – vägrar ta sitt straff

Jon Assmundsson, 60 – dömd för mordet på sin syster.
Foto: POLISEN
Polisinsats i samband med mordlarmet.
Foto: SWEPIX

Han greps med färska skärskador på händerna.

Nu är han dömd till 17 års fängelse för mordet på sin egen syster.

Men Jon Assmundsson, 60, vägrar acceptera sitt straff och överklagar domen till hovrätten.

Den 5 augusti förra året hittades en kvinna död i sitt hem utanför Enköping. När hennes barn fick dödsbeskedet pekade de direkt ut brodern som trolig mördare: ”Jag hoppas att ni gripit Jon”.

Mycket riktigt greps brodern – Jon Assmundsson, 60 – samma kväll. På sina händer hade han färska skärskador. I hans bil hittades systerns blod. I systerns hem hittades hans.

Med skärskador på händerna greps Jon Assmundsson.
Foto: POLISEN

Uppgifter i mordutredningen tyder på att systern en längre tid hade levt i rädsla för sin bror. En rädsla så stark att hon och en vän kommit överens om en särskild nödkod hon skulle uppge om brodern blev för farlig.

Vägrar ta sitt straff

I mars dömdes Jon Assmundsson till 17 års fängelse för mordet. Enligt åklagaren kan en fejd om en sommarstuga ha varit den utlösande faktorn.

I sista stund har nu Jon Assmundssons advokat Marthin Högsten lämnat in ett överklagande till Uppsala tingsrätt.

Morddramat kretsar kring en fejd om den här sommarstugan, enligt åklagaren.
Foto: POLISEN

"I egenskap av ombud och offentlig försvarare för Jon Assmundsson överklagas domen ovan och följande anförs. Ytterligare kompletterande kontakt med Jon Assmundsson är påkallad och behövlig inför utveckling av talan", skriver Högsten.

"Brutalt övervåld"

Kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman svarar med ett eget överklagande – där han kräver att Jon Assmundssons straff skärps.

Mordplatsen.
Foto: CHRISTIAN HERMANSSON

"Av den omfattande bevisningen framgår att Assmundsson uppsåtligen berövat sin syster livet, att gärningen föregåtts av viss planering, att den riktats mot en närstående som befunnit sig i en skyddslös ställning, att händelseförloppet kännetecknats av ett brutalt övervåld och att målsägande måste ha upplevt stark dödsångest", skriver åklagaren.

"Dessa omständigheter är sådana att de motiverar fängelse på livstid."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.