Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han mördade sambon – för att hon påminde om hans mamma

Efter mordet städade Mikael Hagelin upp i rummet och gömde Candras kropp inrullad i en matta i klädkammaren. Våren 2006 dömdes han till livstids fängelse i Västmanlands tingsrätt, en dom som fastställdes av Svea hovrätt.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Mikael Hagelin mördade sin mamma.

Sex år senare mördade han sin flickvän Candra Eklund för att hon påminde om mamman.

– Hon började skrika och bete sig ungefär som mamman hade gjort när han mördade henne. Det är då han ger sig på henne med kniv och börjar hugga henne ganska besinningslöst, säger Leif GW Persson i TV4:s ”GW:s mord”.

När Mikael Hagelin var 17 år gammal mördade han sin mamma. I en ny socialutredning, gjord i februari i år, står att han ”fick känslan att nu är det nog när hon tjatade på honom”. Hagelin tog då en kökskniv och högg henne ett 40-tal gånger i halsen och hjärtat.

Han kände sig ”befriad” efter mordet och avtjänade straffet på ett SiS-boende. 2003 kom han ut och flyttade till Fagersta. Två år senare började det gå tydligt utför igen.

Då 22-årige Mikael Hagelin var tillsammans med Candra Eklund, 21. De bodde ihop i en lägenhet i Fagersta – men hösten 2005 började Mikael Hagelin att ”jämföra sambons beteende med sin mors”. I december samma år misshandlade han henne, la knivar i en ring runt henne och frågade vilken av dem han skulle döda henne med.

Mikael Hagelin var tillsammans med Candra Eklund. De bodde ihop i en lägenhet i Fagersta – men hösten 2005 började Mikael Hagelin att ”jämföra sambons beteende med sin mors”.Foto: Privat

Leif GW Persson: Därför mördade Hagelin flickvännen

I TV4:s ”GW:s mord” med Leif GW Persson tas fallet upp. Professorn säger:

– Efter det här så hade det kanske varit läge att de flyttade isär. Men då händer något som är ganska vanligt. Nämligen dagen därpå, när han kvicknat till liv, då är han ångerköpt.

– Han säger att han inte har några minnen från det som hänt, att det måste vara spritens fel. Så då lovar han att han i fortsättningen inte ska dricka så mycket alkohol, han ska helt enkelt bli mer skötsam. Med det låter hon sig nöjas, hon bor kvar där.

Månaden innan Mikael Hagelin mördade Candra misshandlade han henne, la knivar i en ring runt henne och frågade vilken av dem han skulle döda henne med.Foto: Privat

Drygt en månad senare mördade Hagelin flickvännen. Paret hade varit hemma hos Candras mamma Helena Lantz och ätit. På vägen hem från mamman träffade Candra en manlig bekant som hon började prata med – det irriterade Mikael Hagelin och när de var hemma började paret bråka.

– Vid något tillfälle, när han hotar att lämna henne, säger hon ”du gör som du vill”. Då blir han tokig, det påminner honom nämligen om mamman, den attityden. Det är då han bestämmer sig för att han ska ta kål på henne, säger Leif GW Persson i ”GW:s mord”.

I TV4:s ”GW:s mord” med Leif GW Persson tas fallet upp: ”Det är då han bestämmer sig för att han ska ta kål på henne”.Foto: TV4/”GW:s mord”

Candras mamma Helena: ”Det går aldrig att förstå”

– Bara några år tidigare har han ju mördat mamman. Det som stör honom med den utlevelsen är främst att hon förde sådant liv medan han gjorde det. Det här vill han ska ske på ett mer diskret sätt.

Mikael Hagelin bestämde sig därför för att slå Candra Eklund medvetslös innan mordet. Han slog henne upprepade gånger med en kastrull – men Candra svimmade inte.

Mikael Hagelin bestämde sig därför för att slå Candra Eklund medvetslös innan mordet. Han slog henne upprepade gånger med en kastrull – men Candra svimmade inte. På bilden visar mördaren hur han gjorde.Foto: POLISEN

– Hon började skrika och bete sig ungefär som mamman hade gjort när han mördade henne. Det är då han ger sig på henne med kniv och börjar hugga henne ganska besinningslöst. Det här är en mycket utdragen och hemsk tillställning som pågår en stund. Det delas ut mängder med knivhugg, säger Leif GW Persson i TV4-programmet.

Helena Lantz, Candra Eklunds mamma, säger till Expressen:

– Hur man går vidare ... man lär sig acceptera, tror jag. Man tar en dag i taget. Det går aldrig att förstå, komma överens med vad som hänt. Men på något sätt infaller sig en acceptans.

Helena Lantz, Candra Eklunds mamma, säger till Expressen: ”Det går aldrig att förstå, komma överens med vad som hänt. Men på något sätt infaller sig en acceptans”.Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Mikael Hagelin vill få tidsbestämt straff

Efter mordet städade Mikael Hagelin upp i rummet och gömde Candras kropp inrullad i en matta i klädkammaren.

– Jag kände frid efter att jag dödat Candra, sa Mikael Hagelin under rättsprocessen.

Våren 2006 dömdes han till livstids fängelse i Västmanlands tingsrätt, en dom som fastställdes av Svea hovrätt.

I slutet av förra året ansökte Mikael Hagelin om att få straffet tidsbestämt, något som nu är under utredning. Åklagaren motsätter sig att straffet ska tidsbestämmas. I ett färskt yttrande från Rättsmedicinalverket menas att risken för att Hagelin återfaller i brottslighet är medelhög på skalan låg, medelhög och hög.

Det finns, menar åklagaren, ”konkret risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

Expressen har sökt nu 35-årige Mikael Hagelin, som nu heter något annat, i fängelset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.