Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han mördade förskolläraren Elena Åsberg vid sopstation

Foto: PRIVAT
1 / 8

Fredrik Andersson, 32, attackerade och mördade Elena Åsberg, 56, vid en återvinningsstation i Surahammar.

För det dömdes han till rättspsykiatrisk vård.

Men nu river HD upp domen – och ändrar till 16 års fängelse.

Den 32-åriga snickaren Fredrik Andersson attackerade Elena Åsberg, 56, och högg ihjäl henne med 20 hugg vid sopstationen i Surahammar förra sommaren.

Ett intensivt polisarbete följde och till slut kunde 32-åringen gripas. Utredningen har inte kunnat ge något svar på motiv och inget tyder på att de två kände varandra sedan tidigare.

– Jag trodde att det var ett terrordåd, har sonen till Elena Åsberg tidigare sagt.

I förhör har Fredrik Andersson till en början erkänt attacken men senare tagit tillbaka erkännandet. Han har bland annat hänvisat till dåliga minnesbilder från händelsen och sagt att han därmed inte kan erkänna.

HD river upp domen

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led han av en allvarlig psykisk störning. Tings- och hovrätt straffade honom därför med rättspsykiatrisk vård.

Nu har målet prövats i Högsta domstolen. I centrum för prövningen: Fredrik Anderssons mentala hälsa. Rättsmedicinalverket nådde i sin prövning slutsatsen att han begått mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Men socialstyrelsens rättsliga råd och har gjort en annan bedömning: Andersson agerade under påverkan av en störning, men den var inte allvarlig.

"Stor hänsynslöshet"

Därför river Högsta domstolen nu upp domen och ändrar straffet till 16 års fängelse.

"Det kan konstateras att Rättsliga rådets yttrande bygger på ett bredare och färskare underlag än det rättspsykiatriska utlåtandet", står i HD:s avgörande.

Standardstraffet för mord är 14 års fängelse. HD anser att det här finns försvårande omständigheter:

"FA har visat stor hänsynslöshet vid mordet, som förövats genom mycket kraftigt våld, även sedan EÅ fallit till marken. Hon har varit försvarslös mot angreppet", står att läsa.

– Min klient är besviken på domen men han vet att det är högsta domstolens dom och att det är den som gäller nu, säger mannens advokat Marie Fredborg. 

Marianne Kristansson, överläkare på Rättsmedicinalverket, berättar generellt om hur arbetet med att bedöma en misstänkt brottslings mentala hälsa går till.

"Ibland kan det vara extremt svårt"

– I typ 80 procent av fallen är det väldigt enkelt men sen finns det resterande fall där det ibland kan vara extremt svårt. Det här kan vara ett sådant fall eftersom det har gått till rättsliga rådet.

 Vad är det som kan vara svårt?

– Det blir svårt när det inte rör sig om ett väldigt uppenbart psykotiskt tillstånd. När man är psykotisk och har en psykossjukdom är man väldigt, väldigt sjuk. Då är det alltid lätt att göra en bedömning. Men om personen inte har en uppenbar psykossjukdom blir det genast mycket svårare. 

Vice riksåklagare Hedvig Trost kommenterar HD-domen mot Fredrik Andersson:

– Högsta domstolen har dömt enligt Riksåklagaren linje. Det är en materiellt viktigt dom utifrån rättsliga rådets yttrande.

Yttrandet fanns inte vid hovrättens prövning. 

– Vi gjorde bedömningen att man borde titta på det här en gång till just för att man hade reagerat från klinikens sida efter hovrättens dom. Det är inte så vanligt att det blir så, säger Hedvig Trost.

 

LÄS OCKSÅ: Snickaren skyldig till mordet på Elena Åsberg