Han kidnappade och plågade miljonärer – svalt ihjäl i cellen

Foto: POLISEN
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Den norske storbedragaren Philip Holst-Cappelen, 53, kidnappade två svenska miljonärer och straffades med 18 års fängelse.

Nu är han död.

Norrmannen svalt sig själv till döds i sin cell på Saltvikanstalten, kan Expressen berätta.

Hans tidigare advokat Oscar Ihlebæk bekräftar dödsfallet.

I hemlandet Norge var han sedan länge omskriven som storbedragare. Januari 2011 blev Philip Holst-Cappelen känd också för en bred allmänhet i Sverige – han efterlystes på polisens så kallade Ikaros-lista som misstänkt för kidnappningarna av två svenska miljonärer.

Kort efter att listan publicerades, och nära ett år efter själva brotten, kunde han gripas utanför Marbella i Spanien där han levt på flykt.

När han dog i sin cell på Saltvikanstalten i Härnösand i somras avtjänade han ett 18-årigt fängelsestraff.

Förklädd kompanjon

Den första kidnappningen – ett veckolångt drama – började den 31 mars 2010. Då klädde Philip Holst-Cappelens medhjälpare ut sig till hantverkare och ringde på hos det tänkta offret: En svensk mångmiljonär i Göteborg. Eftersom det mycket riktigt skulle utföras rörarbeten i lägenheten den dagen väckte besöket inga misstankar. Medhjälparen blev insläppt.

Foto: POLISEN

Väl inne i lägenheten överföll den förklädde mannen miljonären och slängde ner honom på golvet. Strax därefter kom Philip Holst-Cappelen in i lägenheten. Ur en verktygslåda plockade han fram hand- och fotfängsel och låste fast miljonären.

Norske storbedragaren

 Philip Holst-Cappelen har varit känd som storbedragare sedan norsk polis efterlyste honom via Interpol i början av 2000-talet. Då jagades han för att ha kapat miljonärers identiteter och ha dränerat offren ekonomiskt.

 2002 greps han och dömdes sen på 120 punkter till norskt fängelse i fyra och ett halvt år. Samtidigt ålades han att betala 21 miljoner kronor i skadestånd. Efter att ha avtjänat sitt straff bytte bedragaren metod – till en brutalare form i Sverige.

 Efter kidnappningarna 2010 dömdes han året därpå till 18 års fängelse för människorov, grovt rån, övergrepp i rättssak och olaga hot. Sommaren 2018 dog han i sin cell på Saltvikanstalten efter att under nästan en månad ha vägrat att äta.

Den norske storbedragaren förklarade att det rörde sig om ett rån, och:

”… att han var tvungen att medverka till att föra över sina tillgångar och om han vägrade skulle de klippa av ett finger i taget på honom.”

När de riktiga rörmokarna sedan kom till lägenheten släppte Holst-Cappelen in dem. Under tiden låg Göteborgsmiljonären bojad i sin säng.

Tvingades ringa mamma

När rörmokarna var klara flyttades miljonären till sin dator.

Där tvingades han föra över pengar och sälja aktier.

Offret tvingades också ringa sin mamma och skicka sms till vänner för att inte väcka misstankar om att något var fel. Philip Holst-Cappelen gjorde klart att han inte skulle låta sig tas levande av polisen – om lägenheten stormades skulle han ”ta med sig offret i döden”.

Under den veckolånga kidnappningen och utpressningen hotades och drogades miljonären löpande.

Kvällen den 6 april släppte till sist Philip Holst-Cappelen sitt skräckgrepp om mannen. Men det var inte förrän han fick höra om kidnapparens nästa offer som Göteborgsmiljonären vågade berätta för polisen.

Vreden: ”Ögonen stod ut”

Den 31 augusti 2010 var en annan mångmiljonär på väg ut från sin lägenhet. Denna gång rörde det sig om exklusiva Strandvägen i centrala Stockholm. Dörren slets upp och miljonären trycktes in i bostaden innan han bands och bojades på samma sätt som offret i Göteborg.

När pengar sen skulle föras över uppstod flera problem. Offret hade inte sin bankdosa hemma och var tvungen att lösa det via telefon. Sen sattes en spärr på de tolv miljoner som fördes över. Då ska Holst-Cappelen ha blivit vansinnig:

– Ögonen stod ut, har hans offer berättat.

Virade silvertejpen 17 varv runt huvudet

Dagen övergick i natt och offret lades på en madrass i vardagsrummet där han vaktades. Nästa dag fortsatte arbetet med att få över pengarna. Holst-Cappelen var stressad:

”Det uppstod en manisk, psykopatisk stämning”, står i domen.

Senare på dagen gick transaktionen igenom. Då virade Philip Holst-Cappelen silvertejp runt miljonärens huvud i 17 varv – han kunde inte andas tills han till slut förmådde norrmannen att peta bort tejpen från näsan. Philip Holst-Cappelen bad mannen att se honom i ögonen och levererade ett sista hot:

”Holst-Cappelen meddelade vilka konsekvenserna skulle bli om han gick till polisen. Philip Holst-Cappelen sade att en alban hyrts som skulle skada eller döda hans dotter om han gick till polisen.”

Kronisk sjukdom

Efter gripandet i Spanien åtalades Philip Holst-Cappelen i maj 2011 vid Stockholms tingsrätt. I juni samma år dömdes han till 18 års fängelse för människorov, grovt rån, övergrepp i rättssak och olaga hot. Han skulle betala nära två miljoner kronor i skadestånd till sina offer och nästan tolv miljoner kronor till svenska staten. Efter avtjänat fängelsestraff skulle han utvisas på livstid.

Bedragaren varken erkände eller nekade till brotten.

Men efter sju år i fängelse dog Philip Holst-Cappelen i somras i sin cell, kan Expressen nu berätta. Norrmannen led av en kronisk sjukdom som han vägrat låta sig behandlas för – och hans liv slutade med att han svalt sig själv till döds. Det framgår av Kriminalvårdens incidentutredning, som Expressen tagit del av.

Internutredningen kom fram till att anstalten följt alla riktlinjer och att ingen begått något fel i samband med Holst-Cappelens bortgång.

Vägrade äta i en månad

Det framgår också att han matvägrade vid upprepade tillfällen sen han placerades hos Kriminalvården.

Philip Holst-Cappelen diagnosticerades med sin sjukdom 2010. Under tiden i fängelse har han flera gånger uttryckt att han vill dö. Det framgår också att han ”ville svälta sig till döds”.

Under sin tid i svenskt fängelse skickades Philip Holst-Cappelen flera gånger till sjukhus för att motvilligt bli undersökt. Han vägrade medverka.

Den 19 juli hittades han död i sin cell. Då hade han, enligt Kriminalvårdens utredning, matvägrat i nästan en månad.

Philip Holst-Cappelens tidigare advokat Oscar Ihlebæk bekräftar dödsfallet och säger till Dagbladet om sin förra klient:

– Från mina snart 36 år som advokat var han en av dem jag minns som ville göra rätt gentemot såväl sin advokat som domare och åklagarmyndighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.